O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Sycąca zupa z soczewicy

Sycąca zupa z soczewicy

Uwielbiam białko roślinne. Zauważyłam, że ostatnio co raz częściej zamiast zaglądać do lodówek z mięsem sięgam po wegańskie źródła białka. Na stałe mam w swojej szafce ciecierzycę, soczewicę i fasolę. Korzystam z tych białek tak często jak to możliwe, tak aby mięso pojawiało się w diecie jak najrzadziej. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na coś pysznego – sycąca zupa z soczewicy na pewno przypadnie Wam do gustu. Pamiętajcie, że strączki pozytywnie wpływają też na profil lipidowy, zatem jeśli macie problem z podwyższonym cholesterolem i dobrze tolerujecie strączki – stosujcie je!

Sycąca zupa z soczewicy
Sycąca zupa z soczewicy

Składniki (4 porcje)

  • 2/3 szklanki soczewicy czerwonej (120g)
  • 1 mały batat (200g)
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża szklanka krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej
  • 3-4 szklanki wody
  • opcjonalnie: 100 g kukurydzy bez cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej
  • 3-4 szczypty cynamonu (najlepiej cejlońskiego)
  • 1/3 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • czarny pieprz mielony
  • płatki chili
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
pikantna zupa z soczewicą
pikantna zupa z soczewicy

Sycąca zupa z soczewicy – przygotowanie

Soczewicę namaczamy przez kilka godzin w dużej ilości wody. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem kminu rzymskiego i odrobiny soli. Marchewkę, pietruszkę i batata obieramy i kroimy w kostkę. Selera naciowego kroimy na plasterki. Warzywa dodajemy do cebuli i czosnku i smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy wodę, odsączoną soczewicę i pomidory. Gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut. Na koniec dodajemy przyprawy (i gotowaną kukurydzę). Podajemy z natką pietruszki lub kolendrą.

pikantna zupa z soczewicą

Na blogu znajdziesz też inne bezmięsne przepisy z dużą ilością białka:

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×