O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Makaron soba z groszkiem, miętą i pistacjami

Makaron soba z groszkiem, miętą i pistacjami

Pomysł na ten szybki, zdrowy i bardzo zielony obiad przyszedł mi do głowy zupełnie przypadkiem. Zalegający na dnie szafki makaron gryczany, resztka zielonego groszku z mrożonki, mięta w doniczce na parapecie i nieposkromiona chęć na pistacje w sumie dały całkiem niezły efekt. Dodałam też odrobinę imbiru, czarny sezam i kropelkę oleju sezamowego. Cała akcja trwała dosłownie 15 minut. Oczywiście świeży zielony groszek sprawdzi się nawet lepiej, ale to danie kocham za to, że mogę je jeść nawet poza sezonem!


Składniki [2 porcje]

  • makaron gryczany soba [160g]
  • łyżka oleju kokosowego [10g]
  • 1 cm imbiru
  • ząbek czosnku
  • garść wyłuskanych pistacji lub czubata łyżka masła pistacjowego
  • 3-4 łyżki wody
  • 3/4 szklanki zielonego groszku świeżego lub mrożonego (byle nie z puszki!!!)
  • garść świeżej mięty
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • łyżeczka czarnego sezamu do dekoracji
makaron soba z groszkiem, miętą i pistacjami
makaron soba z groszkiem, miętą i pistacjami

Przygotowanie

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż drobno posiekany imbir oraz czosnek. Dodaj groszek i wodę. Gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Zdejmij z ognia. Pistacje zmiksuj z miętą za pomocą blendera, po czym przełóż na patelnię. Dodaj ugotowany makaron, sos sojowy oraz olej sezamowy i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe danie przełóż na dwa talerze, posyp sezamem i udekoruj listkami mięty.

makaron soba z groszkiem, miętą i pistacjami
makaron soba z groszkiem, miętą i pistacjami
Viola Urban

Oceniam swoim Okiem Dietetyka już od 8 lat. Z zawodu jestem dietetykiem, z zamiłowania poszukiwaczką doskonałego smaku, a z doświadczenia copywriterem i fotografem kulinarnym. Napisałam dwie książki kulinarne: "Poranne Inspiracje" oraz "Dieta na Wynos". Lubię inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach czytam, ćwiczę jogę i szukam dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×