Makaron soba z groszkiem, miętą i pistacjami
- 26 czerwca, 2016
- od
- Viola Urban
Pomysł na ten szybki, zdrowy i bardzo zielony obiad przyszedł mi do głowy zupełnie przypadkiem. Zalegający na dnie szafki makaron gryczany, resztka zielonego groszku z mrożonki, mięta w doniczce na parapecie i nieposkromiona chęć na pistacje w sumie dały całkiem niezły efekt. Dodałam też odrobinę imbiru, czarny sezam i kropelkę oleju sezamowego. Cała akcja trwała dosłownie 15 minut. Oczywiście świeży zielony groszek sprawdzi się nawet lepiej, ale to danie kocham za to, że mogę je jeść nawet poza sezonem!
Składniki [2 porcje]
- makaron gryczany soba [160g]
- łyżka oleju kokosowego [10g]
- 1 cm imbiru
- ząbek czosnku
- garść wyłuskanych pistacji lub czubata łyżka masła pistacjowego
- 3-4 łyżki wody
- 3/4 szklanki zielonego groszku świeżego lub mrożonego (byle nie z puszki!!!)
- garść świeżej mięty
- łyżeczka oleju sezamowego
- łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka czarnego sezamu do dekoracji
Przygotowanie
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż drobno posiekany imbir oraz czosnek. Dodaj groszek i wodę. Gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Zdejmij z ognia. Pistacje zmiksuj z miętą za pomocą blendera, po czym przełóż na patelnię. Dodaj ugotowany makaron, sos sojowy oraz olej sezamowy i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe danie przełóż na dwa talerze, posyp sezamem i udekoruj listkami mięty.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!