
Gofry owsiane w sam raz na niedzielne śniadanie!
- 22 października, 2016
- od
- Viola Urban
Gofry owsiane specjalnie dla tych, co lubią pochrupać, zamiast na kolejne śniadanie szamać ciapaję ;) Są tacy co na słowo owsianka reagują wysypką – owsa im jednak nigdy nie odpuszczam. Jest przecież co najmniej sto sposobów na to, by nieinwazyjnie przemycić go do diety! Koktajle, placuszki, batoniki, ciasta i … gofry! Zarówno na słodko jak i na słono ziarno owsa smakuje wyśmienicie. Dzisiaj słodzone daktylami gofry śniadaniowe na szybko. Robi się je w 5 minut! Dosłownie! Czas odkurzyć gofrownicę!
Składniki [1 porcja]
- 1 jajko
- 15 g daktyli
- 5 g miodu (można pominąć lub zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy)
- 50 g mąki owsianej lub płatków owsianych
- łyżeczka skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
- 50 ml mleka 2% lub mleka roślinnego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- cynamon lub kardamon
- ew. odrobina gorzkiego kakao
Dodatkowo
- owoce jagodowe (u mnie borówki)
- krem kasztanowy lub inne dietetyczne smarowidło
- naturalny serek homogenizowany

Gofry owsiane – przygotowanie
Nagrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Dokładnie miksujemy. Na nagrzaną gofrownicę wylewamy połowę przygotowanej masy. Pieczemy przez kilka minut aż do uzyskania chrupiącej, lekko brązowej skórki. Tę samą czynność powtarzamy z drugą połową ciasta. Gofry owsiane podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wartość energetyczna 1 porcji
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!