O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Szybkie pesto z rukoli i słonecznika

Szybkie pesto z rukoli i słonecznika

Uwielbiam rukolę za jej intensywny smak i właściwości zdrowotne. Mam z nią jednak mały problem: szybko więdnie. Znalazłam jednak na to sposób! Miksuję i podaję na grzankach, w towarzystwie domowego makaronu lub wykorzystuję jako marynatę do mięsa. Domowe pesto z zieleniny innej niż bazylia to już u mnie standard. Przygotuj blender, będzie pesto!

 

Składniki:

– 100g świeżej rukoli

– 40g lekko uprażonych nasion słonecznika [można użyć orzechów nerkowca – będzie jeszcze lepsze!]

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– ząbek czosnku

– spora szczypta soli

 

Przygotowanie:

Rukolę umyj i wrzuć do blendera (tutaj sprawdzi się blender ręczny), dodaj jeszcze ciepłe nasiona słonecznika, rozgnieciony ząbek czosnku, oliwę oraz sól. Zmiksuj dokładnie.

pesto z rukoli

Takie pesto jest odchudzoną wersją swojej standardowej koleżanki. Pesto przygotowane wg tego przepisu ma w przeliczeniu na 100g gotowego produktu:

– 300kcal

– 7g białka

– 27g tłuszczu (głównie nienasyconych)

– 8,6g węglowodanów

 

Pesto kupowane w sklepie będzie miało od 400 do nawet 600 kcal na 100g produktu.

Kupując pesto zwróć uwagę na to jakiego oleju dodano do jego przygotowania. Odrzucaj enigmatycznie brzmiące „oleje roślinne” i kupuj tylko to, które w składzie zawiera oliwę z oliwek, a najlepiej zupełnie zrezygnuj z kupowania gotowca, bo przecież zrobienie pesto w domu zajmuje 8 minut! :)

 

Pomysł na wykorzystanie pesto z rukoli znajdziesz TUTAJ, a więcej informacji o tej witaminowej bombie TU.

tumblr_n6m0r7VwKq1sfszhco1_1280

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 6 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

KUP MOJĄ DRUGĄ KSIĄŻKĘ

PATRONAT OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×