Majeranek – 5 faktów, których być może jeszcze nie znasz
- 01 grudnia, 2016
- od
- Viola Urban
Majeranek (lac. origanum majorana, ang. marjoram) od wielu, wielu lat przeciera kulinarne szklaki kuchni polskiej. Jest absolutnie niezastąpiony w przypadku dań z kaczki, gęsi, grzybów i strączków. Grochówka bez majeranku nie byłaby godna nosić swojej nazwy, a gęś pieczona z jabłkami nie zachwycałaby tak bardzo z żadną inną przyprawą.
Do używania tego składnika raczej nie muszę nikogo namawiać, ale dzisiaj trochę o tym, że majeranek to nie tylko susz, ale także świeże, jeszcze bardziej aromatyczne zioło, które możecie uprawiać u siebie w domu. Zawsze do dyspozycji – szlachetny, a jednocześnie skromny majeranek! Przyda się nie tylko w kulinarnych podbojach, ale też w łagodzeniu kaszlu, niestrawności i przekrwionej śluzówce oka.
Tymianek, rozmaryn, mięta i bazylia w świeżej postaci już dawno zadomowiły się w naszych kuchniach. Zdecydowanie najwyższa pora dołączyć do tej armii kolejnego bohatera!
Majeranek – do czego przyda Ci się w kuchni?
Kiedy myślę o tradycyjnej kuchni polskiej i obiadach „jak u mamy”, od razu na myśl przychodzi mi majeranek. Sycąca zupa grochowa, borowiki w śmietanie, niedzielny obiad w postaci kaczki z jabłkami, to tylko niektóre smaki jakie znam z dzieciństwa i które teraz odtwarzam w nieco lżejszej wersji. Zapytajcie swojej babci i mamy bez jakich 5-10 przypraw nie wyobrażają sobie gotowania. Na pewno znajdzie się tam miejsce dla majeranku! Myślę, że i my powinniśmy od czasu do czasu wrócić do korzeni i zainspirować się kuchnią tradycyjną. Na chwilę zapomnieć o modzie na włoskie smaki i przygotować coś na wskroś polskiego.
Mięsa
Podobnie jak inne świeże zioła, majeranek pobudza trawienie, a zatem genialnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs – zwłaszcza dziczyzny, wieprzowiny i czerwonego mięsa drobiu, czyli kaczki, gęsi i perliczki. Niekoniecznie kaczka na styl francuski, ale już taka długo pieczona z owocami z polskich sadów w środku zdecydowanie tak. Wołowina duszona z wędzonymi śliwkami, w ciemnym piwie i czosnku, także zyska na towarzystwie majeranku.
Strączki
Wspomniana już dwukrotnie grochówka wcale nie musi mieć w swoim składzie boczku i żeberek. Musi natomiast mieć w sobie dużo majeranku, liście laurowe i czarny pieprz. Stosunkowo ciężkostrawna fasola nabierze lekkości dzięki dodatkowi tego samego zestawu przypraw. Mój ukochany przepis na wegański smalec z fasoli i suszonych śliwek nie byłby pewnie takim hitem, gdybym nie dodała do niego tradycyjnych polskich przypraw. Ten przepis chociaż wegański i bądź co bądź innowacyjny, dzięki klasycznym, znanym przyprawom, łączy pokolenia. Tę pastę do smarowania pieczywa uwielbia także mój tato i babcia. To dosyć solidny argument, żeby przygotować podobną we własnym domu. Z tej samej fasoli można przyrządzić także pyszną zupę pełną błonnika.
Warzywa korzeniowe
Podobnie jak w przypadku rozmarynu czy tymianku, majeranek dobrze komponuje się z korzeniami. Zarówno w formie prostej zapiekanki ziemniaczanej, jak i bardziej wyrafinowanych pieczonych w miodzie marchewek czy korzeni pietruszki.
Kapustne
Kapusta słynie z tego, że lekkostrawna nie jest. Kiedy jednak dodamy do niej świeże (!) zioła organizm reaguje na nią o wiele lepiej. Ulubiona przez polaków duszona kapusta biała lub czerwona zyska na wyrazistości, jeśli dodamy do niej majeranek. Majeranek z czosnkiem fajnie uzupełni także smak zapiekanej brukselki lub pieczonych plastrów kapusty
Grzyby
Leśne grzyby mają same z siebie obłędny smak, ale ile razy można jeść grzyby w sosie własnym skoro mamy tyle przypraw do wyboru. Borowiki z majerankiem znam z dzieciństwa. Z internetowych inspiracji – przepis na korzenny hummus podany z kurkami i majerankiem.
Olej rzepakowy z majerankiem
Tak jak oliwa z oliwek uwielbia wysycać się aromatem oregano oraz rozmarynu, tak olej z polskiego rzepaku (polecam ten tłoczony na zimno) odnajdzie się w związku z majerankiem. Ciemne miejsce, 7 dni cierpliwości i aromatyzowany olej gotowy. Dodatkowym atutem dodawania majeranku do tłuszczu jest jego działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu tłuszcze nie jełczeją tak szybko i długo nadają się do spożycia. Wiedzieli to już dawno nasi dziadkowie, którzy za czasów kiedy lodówka nie stała w każdym domu, dodawali do smalcu właśnie majeranek.
Gorące napoje i owoce
Napar z majeranku ma nie tylko znaczenie wspomagające w leczeniu – można go pić także dla smaku. Taka „herbatka” polubi towarzystwo miodu, soku z malin, syropu figowego, plasterków jabłka czy gruszki oraz kompotu ze śliwek. Te same owoce odnajdą się także w drożdżowym cieście z majerankiem – zobaczcie ten przepis. Jak widać jesienno-zimowe smaki i majeranek to dobre połączenia.
Więcej inspiracji znajdziesz na moim Pintereście w specjalnie stworzonej tablicy z przepisami na dania i napoje z majerankiem w roli głównej (kliknij na zdjęcie):
Właściwości zdrowotne majeranku
Medycyna naturalna czerpie z jego mocy od wieków. Oczywiście nie można mówić o tym, że wprowadzenie go do diety w standardowej ilości będzie miało działanie lecznicze, ale można go stosować zapobiegawczo i wzmacniająco w stosunku do niektórych dolegliwości.
Po pierwsze: pomaga poskromić kaszel
Picie naparu z majeranku pomaga w odksztuszaniu, zatem zaleca się jego spożywanie zwłaszcza w przypadku uporczywego mokrego kaszlu. W przypadku zapalenia oskrzeli sprawdza się zwłaszcza picie naparu ze świeżych liści majeranku, a płukanie gardła przy początkowej fazie bolącego gardła.
Po drugie: pomaga udrożnić zatoki i szybciej pozbyć się kataru
Inhalacje z naparu z majeranku działają kojąco na zatkany nos i zatoki. Wystarczy wdychać opary z mocnego naparu – ulga gwarantowana. Nic w tym zaskakującego, w końcu majeranek zawiera składniki o działaniu przeciwzapalnym.
Po trzecie: łagodzi mdłości
Majeranek, podobnie jak imbir działa przeciwwymiotnie, dlatego może się sprawdzić jako naturalny sprzymierzeniec ujarzmiania mdłości w pierwszym trymestrze ciąży.
Po czwarte: pomaga w odchudzaniu
Majeranek (o ile nie zostanie dodany do tłustych i tuczących dań) pomaga w odchudzaniu. Jak to robi? Przede wszystkim poprzez pobudzanie wydzielania soków żołądkowych i pobudzanie perystaltyki jelit, co bezpośrednio przyczynia się do szybszego metabolizmu.
Po piąte: łagodzi dolegliwości żołądkowe
Majeranek działa na śluzówkę jelit delikatnie rozkurczowo. Oprócz tego pobudza wydzielanie żółci, soku żołądkowego oraz enzymów trawiennych. Ciężkostrawne potrawy warto wzbogacać tym ziółkiem. Przede wszystkim potrawy z większą zawartością tłuszczu i te powstające na bazie roślin strączkowych warto wzbogacić aromatem i właściwościami majeranku.
Przekonani? Moje nowe propozycje dań z wykorzystaniem majeranku pojawią się już niebawem, a tymczasem koniecznie zajrzyjcie na stronę partnera naszego bloga – producenta ziół doniczkowych marki Baziółka:
Majeranek – uprawa w doniczce
Wbrew pozorom majeranek to nie tylko suszonka sprzedawana w każdym sklepie. Świeży majeranek ma w sobie o wiele więcej polotu i chociaż trzeba go dodać do dania więcej niż jego suszonego odpowiednika, to zdecydowanie warto. Przede wszystkim z uwagi na silne właściwości antyoksydacyjne. Jak dbać o majeranek w doniczce? Przede wszystkim zapewnić mu glebę o neutralnym pH. Roślinę podlewamy do talerzyka umieszczonego pod doniczką, dzięki czemu zminimalizujemy ryzyko przewodnienia. Warto zatroszczyć się o to, aby majeranek miał stosunkowo stabilne warunki do wzrostu, czyli nie może być narażony na silne zmiany temperatury, działanie ostrego słońca etc.
Świeży majeranek nie ma sobie równych, także nie zalecam ani suszenia, ani tym bardziej mrożenia tego ziółka. Dobrym sposobem zatrzymania jego aromatu jest infuzowanie oleju. Do tego celu polecam szczególnie tłoczony na zimno olej rzepakowy.
Artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!