O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Bezglutenowe pierogi gryczane z soczewicą i kapustą

Bezglutenowe pierogi gryczane z soczewicą i kapustą

Sztuka zrobienia dobrych pierogów wymaga lat praktyki. Nawet pierogi z mąki pszennej robione klasyczną metodą można spektakularnie popsuć, a co dopiero, kiedy mąka jest bezglutenowa! Jeśli macie ochotę na zdrowszą wersję pierogów bez zaparzania ciasta wybierzcie bazę z moich poprzednich przepisów – jest doskonała i zawsze wychodzi. Orkiszowa baza przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom klasyki. Jeśli jednak z różnych przyczyn stosujesz dietę bezglutenową, to na pewno mój najnowszy przepis przypadnie Ci do gustu. Bezglutenowe pierogi gryczane z parzonego ciasta wypełnione kapustą z grzybami wzbogaconą czerwoną soczewicą i majerankiem. Z tego ciast  możesz przygotować klasyczne lub wegańskie ruskie (z tofu zamiast twarogu), z farszem z soczewicy i marchewki lub tradycyjne z kapustą i grzybami. Święta pełną gębą!

majerenak do idealna przyprawa do tradycyjnych polskich przysmaków - wykorzystaj aromat tego świeżego!
majerenak do idealna przyprawa do tradycyjnych polskich przysmaków – wykorzystaj aromat tego świeżego!

Składniki (6-8 porcji)

Bezglutenowe pierogi gryczane

  • 200 g mąki gryczanej (powinna być jak najbardziej miałka, drobno zmielona)
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sól himalajska
  • około 240-260 ml bardzo gorącej wody

Farsz z kapusty kiszonej, grzybów i soczewicy

  • 300 g kiszonej (nie kwaszonej!!!) kapusty
  • 10-20 g suszonych borowików
  • pół cebulki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • świeży majeranek
soczewica świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów
soczewica świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów (pojemnik do przechowywania Denver – à Tab)

Bezglutenowe pierogi gryczane – przygotowanie

Cebulkę drobno kroimy i szklimy na oleju z odrobiną soli. Dodajemy dokładnie odciśniętą, posiekaną kapustę kiszoną, pokrojone na małe kawałki namoczone grzyby i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30-45 minut. W tym czasie gotujemy wg przepisu na opakowaniu namoczoną przez minimum 6 godzin soczewicę. Odcedzamy i łączymy z kapustą. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym majerankiem. Odstawiamy do wystudzenia.

farsz do pierogów wzbogacony soczewicą nabiera wartości odżywczej
farsz do pierogów wzbogacony soczewicą nabiera wartości odżywczej

W misce łączymy mąkę gryczaną ze skrobią i solą. Dodajemy olej oraz gorącą wodę. Na początku ciasto mieszamy łyżką lub mikserem, a później dokładnie wyrabiamy ciasto rękoma. Kiedy ciasto stanie się elastyczne delikatnie podsypujemy je mąką gryczaną i wałkujemy. Ciasto musi być nieco grubsze od klasycznych pierogów, bo inaczej rozpada się w czasie gotowania. Wykrawamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi.

Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z surowym olejem rzepakowym i nasionami lnu.

Gryczane pierogi z kapustą i soczewicą doprawione świeżym majerankiem (złota patera Krossad Single – à Tab)

Wartość odżywcza 6 porcji pierogów

1 porcja (u mnie 5 pierogów) ma około:

  • 310 kcal
  • 10 g białka
  • 9 g tłuszczu
  • 46 g węglowodanów
  • 9 g błonnika
wartość odżywcza 6-8 porcji bezglutenowych pierogów gryczanych [wyliczona w programie kcalmar.pro]
wartość odżywcza 6-8 porcji bezglutenowych pierogów gryczanych [wyliczona w programie kcalmar.pro]

Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych

logo Baziółka

logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram

PATRONAT OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ DRUGĄ KSIĄŻKĘ W PRZEDSPRZEDAŻY

×