O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Sernik jaglany z rabarbarem

Sernik jaglany z rabarbarem

Ani to sernik ani jaglanka ;) Tak szczerze mówiąc nie wiadomo, gdzie to postawić w klasyfikacji potraw. Czy to ważne? Chyba nie. Najważniejsze, że smakuje, dostarcza sporej ilości białka, wapnia i smaku. Rabarbar i truskawki to smaki czerwca i będę je eksploatować aż do końca sezonu. Tym razem przedstawiam pomysł na sycące śniadanie, dodatek do popołudniowej kawy lub zdrowy niedzielny deser.

sernik jaglany z rabarbarem
sernik jaglany z rabarbarem

Zanim zaczniesz robić to cudo poczytaj o właściwościach kaszy jaglanej :)

 

Składniki [2 porcje śniadaniowe/ 4 porcje przekąskowe]

– 100g płatków jaglanych (można zamienić na kaszę, ale wówczas czas przygotowania się wydłuży)

– szklanka mleka 2% tł. (250g)

– 2 jajka (120g)

– 200g naturalnego serka homogenizowanego typu bieluch (max 3% tł.)

– 2 łyżki brązowego cukru (20g)

– skórka z cytryny lub kilka kropli naturalnej esencji waniliowej

– 1 duża łodyga rabarbaru (100g)

+ opcjonalnie: mus z 100g świeżych truskawek do podania i kilka listków mięty

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. Mleko i płatki zagotuj i od razu odstaw z ognia do wystudzenia i napęcznienia. Jajko ubij razem z brązowym cukrem i serkiem naturalnym. Dodaj skórkę z cytryny i wystudzoną jaglankę. Przełóż do foremki i udekoruj kostkami umytego i osuszonego rabarbaru. Wstaw do pieca na około 40 minut. Podawaj z musem ze świeżych truskawek i siekaną miętą. Można jeść na ciepło :)

 

Kaloryczność:

sernik jaglany z rabarbarem  [www.dietetykpro.pl]
Kaloryczność: sernik jaglany z rabarbarem [www.dietetykpro.pl]
W jednej porcji (1/2 foremki) znajdziemy niecałe 450 kcal. Będzie to odpowiednie śniadanie dla kobiety na diecie 2000 kcal. W przypadku osoby odchudzającej się warto pomyśleć nad 1/3 tej porcji. Mężczyzna aktywny fizycznie z powodzeniem może zjeść 100% tego co wyszło z pieca! Jak widać białka jest bardzo dużo i to w zupełnie naturalny sposób: bez wspomagania białkiem w proszku. Jeśli Twoja dieta wymaga większej ilości tłuszczu i chcesz nasycić się na dłużej warto dodać łyżkę oleju kokosowego lub czubatą łyżkę siekanych orzechów (migdałów, nerkowców, pistacji). Może nie będzie to danie, które wpisze się co napiętego planu dnia, ale w leniwą sobotę lub rodzinną niedzielę wpasuje się idealnie.

 

Pieczona jaglanka sernik
Pieczona jaglanka sernik
jaglanka pieczona z rabarbarem
jaglanka pieczona z rabarbarem

 

Jeśli przygotowałaś sernik jaglany wg mojego przepisu daj znać jak smakowało. Zdjęcia potraw inspirowanych blogiem, które umieszczasz na swoich kanałach social media koniecznie oznacz hashtagiem #OkiemDietetyka i/lub linkiem do naszego profilu. :)

Viola Urban

Oceniam swoim Okiem Dietetyka już od 8 lat. Z zawodu jestem dietetykiem, z zamiłowania poszukiwaczką doskonałego smaku, a z doświadczenia copywriterem i fotografem kulinarnym. Napisałam dwie książki kulinarne: "Poranne Inspiracje" oraz "Dieta na Wynos". Lubię inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach czytam, ćwiczę jogę i szukam dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×