O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Chana masala z ziemniakami – wegański przepis z książki „Dieta na Wynos”

Chana masala z ziemniakami – wegański przepis z książki „Dieta na Wynos”

Do premiery mojej drugiej książki „Dieta na Wynos” pozostało tylko 9 dni! Jestem szalenie dumna z tego, że 2/5 mojego ambitnego planu właśnie się realizuje. Jestem też maksymalnie podekscytowana faktem, że dosłownie za kilka dni będziecie gotować z moich przepisów. Mnóstwo sałatek, zup, dań obiadowych, past do chleba, power bowli, słodkich przekąsek, potraw z pieca oraz koktajli. Aż 100 przepisów, które można z łatwością zabrać ze sobą na wynos. Ponad 70 przepisów z książki nie wymaga odgrzewania. Pozwól, że dzisiaj przedstawię Ci jeden z moich ulubionych przepisów z mojej drugiej autorskiej książki – przepis na Chana Masalę z ziemniakami i mango. Indyjskie, wegańskie, bezglutenowe i szalenie smaczne.

Chana Masala z ziemniakami – Składniki (3 porcje)

  • ziemniaki – ok. 5 sztuk (350 g)
  • cebula – 1 sztuka (100 g)
  • czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
  • pomidory krojone – 1 szklanka (250 g)
  • mleczko kokosowe – 3 łyżki (60 g)
  • ciecierzyca ugotowana – 2 szklanki (340 g)
  • mango – 1/4 sztuki (70 g)
  • przyprawy: 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru, 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy, 1/2 płaskiej łyżeczki, kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, plasterki papryczki chili (kawałek 1 cm), 1 liść laurowy, odrobina mielonej kozieradki, szczypta mielonych goździków, sól do smaku (zamiast tego zestawu można użyć 1 czubatej łyżeczki gotowej mieszanki przypraw chana lub sambar masala)
  • cząstki limonki oraz kolendra i/lub mięta świeża do podania
Chana Masala z mango i ziemniakami – przepis z książki „Dieta na Wynos”

Chana Masala z ziemniakami – Przygotowanie

Ziemniaki kroimy w 1-centymetrową kostkę. Drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy (oprócz soli) podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez kolejne 2 minuty. Zalewamy pomidorami i mleczkiem kokosowym, dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 30 minut. Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania dokładamy ciecierzycę, mus z mango i doprawiamy solą do smaku. Podajemy z cząstkami limonki i świeżymi ziołami.

Porady #OkiemDietetyka

  • Zamiast ziemniaków możesz użyć batatów. W wersji o obniżonej zawartości węglowodanów sprawdzi się dynia piżmowa lub hokkaido.
  • Danie przygotujesz też bez dodatku ziemniaków, np. z ryżem, chlebkami naan lub kuskusem pełnoziarnistym.
  • Jeśli chcesz obniżyć zawartość błonnika w posiłku, obierz ziarna ciecierzycy przed dodaniem do sosu.

Właściwości przepisu

  • bezglutenowe
  • bez mleka
  • bez jajek
  • wegańskie
  • bogate w błonnik
  • na ciepło

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 386 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 54 g
Błonnik: 15

Przepis na to danie i 99 innych propozycji znajdziesz w mojej książce „Dieta na Wynos”, której premiera odbędzie się 24 kwietnia. Książkę możesz kupić już teraz na stronie empiku, gdzie trwa przedsprzedaż (KLIK). Jeśli zależy ci na książce z dedykacją ode mnie, możesz ją kupić również w moim sklepie (KLIK). Mam nadzieję, że spotkamy się w kuchni i ugotujesz ze mną jedno z moich popisowych dań na wynos <3 Przy okazji wszystkich mieszkańców Trójmiasta i okolic zapraszam na moje spotkanie autorskie, które odbędzie się 27 kwietnia o godzinie 17:00 w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku. Aby nie zapomnieć o tej dacie, koniecznie dołącz do wydarzenia (KLIK).

Chana Masala z ziemniakami i mango – przepis z książki „Dieta na Wynos”
Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 6 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAMÓW EBOOK #WEGEPODRÓŻ

KUP MOJĄ DRUGĄ KSIĄŻKĘ W PRZEDSPRZEDAŻY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×