O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Orzeźwiająca granita melonowa ze świeżą miętą

Orzeźwiająca granita melonowa ze świeżą miętą

Kocham lody – wszelkiego rodzaju lekkie sorbety, granita owocowa i lemoniady na kruszonym lodzie, to coś czego latem pragnę najmocniej! Tym razem postanowiłam ominąć szerokim łukiem swoją ulubioną lodziarnię i przygotować bardzo zimny deser samodzielnie. Postawiłam na swój ulubiony smak latem, czyli połączenie melona, arbuza, truskawek i mięty. Nie byłabym sobą, gdyby przepis był skomplikowany, zatem zapraszam na mega prostą w przygotowaniu granitę z melona, arbuza, truskawek i świeżej mięty!


Składniki [4 porcje granity]

  • 400 g miąższu miodowego melona
  • 600 g miąższu słodkiego, czerwonego arbuza
  • garść listków świeżej mięty
  • ewentualnie kilka kropli soku z limonki

Dodatkowo do dekoracji

  • kilka dużych, słodkich truskawek z szypułkami
  • plaster arbuza
  • kilka kuleczek wydrążonych z melona
  • listki świeżej mięty
Granita z melona, arbuza i świeżej mięty
Granita z melona, arbuza i świeżej mięty

Przygotowanie – sposób pierwszy [blender do kruszenia lodu]

Melona i arbuza kroimy w kostkę. Oczyszczamy kawałki owoców z pestek. Wkładamy do szczelnego pudełka i wkładamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Przesypujemy do blendera z opcją kruszenia lodu, dodajemy umyte listki mięty i miksujemy do uzyskania konsystencji małych kryształków. Przekładamy do szklanek lub pucharków i dekorujemy wg uznania.

Przygotowanie – sposób drugi [dla cierpliwych]

Melona i arbuza oczyszczamy z pestek i dokładnie miksujemy z miętą. Przelewamy do szczelnego plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Co pół godziny energicznie mieszamy łyżką, tak aby rozbić kryształki lodu na mniejsze kawałki. Czynność powtarzamy aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję. *

* uwaga – w tym wypadku często zdarza się tak, że finalnie wychodzą 3 porcje zamiast 4 ;)

Granita z melona, arbuza i świeżej mięty
Granita z melona, arbuza i świeżej mięty

Tabela wartości odżywczych 1 porcji granity z melona, arbuza i mięty [wygenerowana w serwisie kcalmar.pro]

Granita z melona, arbuza i mięty - wartość odżywcza
Granita z melona, arbuza i mięty – wartość odżywcza

 


Granita z melona, arbuza i świeżej mięty
Granita z melona, arbuza i świeżej mięty

Porady dietetyka

  1. Sorbet i granita bez dodatku cukru będą bardziej „chrupiące” – wszystko dlatego, że w owocach jest sporo wody niezwiązanej z cukrem. Woda, która nie jest wysycona cukrem tworzy silniejsze i większe kryształy. Taki urok dietetycznych lodów na bazie owoców o wysokiej zawartości wody takich jak arbuz czy melon
  2. Podobną granitę możesz zrobić z każdych innych owoców – koniecznie wypróbuj lody z czerwonych pomarańczy i melisy, gruszkę z szałwią, ananasa z kolendrą albo truskawki z bazylią – pamiętaj, że owoce łączą się genialnie nie tylko z miętą – wiele ziół doskonale odnajduje się w słodkim towarzystwie
  3. Jeśli chcesz sobie osłodzić życia bardziej niż samymi owocami dodaj kropelkę stewii lub świeży listek tej rośliny, albo pokusić się o dodatek kilku namoczonych w gorącej wodzie daktyli lub dojrzałych bananów
  4. Lubisz kwaśne? Super, kwaśne owoce mają ogromy potencjał zasadotwórczy. Sok z cytrusów możesz śmiało dodawać nie tylko do granity – wszelkiego rodzaju lemoniady i koktajle przygotowywane w czasie upałów pragną dodatku cytryn, limonek, grejpfrutów, pomarańczy albo bardziej egzotycznego kumkwatu.
  5. Czy jedzenie zimnych rzeczy odchudza? Taaaaa, w filmach sci-fi na pewno! W normalnym życiu lody i desery nie odchudzają, ale mogą być elementem zdrowej diety odchudzającej :)

Więcej o właściwościach mięty znajdziesz w tym artykule: KLIK

mięta oceniona Okiem Dietetyka
mięta oceniona Okiem Dietetyka

Przepis powstał we współpracy z producentem świeżych ziół doniczkowych marki Baziółka

logo Baziółka
logo Baziółka

 

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×