O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Orzeźwiająca granita melonowa ze świeżą miętą

Orzeźwiająca granita melonowa ze świeżą miętą

Kocham lody – wszelkiego rodzaju lekkie sorbety, granita owocowa i lemoniady na kruszonym lodzie, to coś czego latem pragnę najmocniej! Tym razem postanowiłam ominąć szerokim łukiem swoją ulubioną lodziarnię i przygotować bardzo zimny deser samodzielnie. Postawiłam na swój ulubiony smak latem, czyli połączenie melona, arbuza, truskawek i mięty. Nie byłabym sobą, gdyby przepis był skomplikowany, zatem zapraszam na mega prostą w przygotowaniu granitę z melona, arbuza, truskawek i świeżej mięty!


Składniki [4 porcje granity]

  • 400 g miąższu miodowego melona
  • 600 g miąższu słodkiego, czerwonego arbuza
  • garść listków świeżej mięty
  • ewentualnie kilka kropli soku z limonki

Dodatkowo do dekoracji

  • kilka dużych, słodkich truskawek z szypułkami
  • plaster arbuza
  • kilka kuleczek wydrążonych z melona
  • listki świeżej mięty
Granita z melona, arbuza i świeżej mięty
Granita z melona, arbuza i świeżej mięty

Przygotowanie – sposób pierwszy [blender do kruszenia lodu]

Melona i arbuza kroimy w kostkę. Oczyszczamy kawałki owoców z pestek. Wkładamy do szczelnego pudełka i wkładamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Przesypujemy do blendera z opcją kruszenia lodu, dodajemy umyte listki mięty i miksujemy do uzyskania konsystencji małych kryształków. Przekładamy do szklanek lub pucharków i dekorujemy wg uznania.

Przygotowanie – sposób drugi [dla cierpliwych]

Melona i arbuza oczyszczamy z pestek i dokładnie miksujemy z miętą. Przelewamy do szczelnego plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Co pół godziny energicznie mieszamy łyżką, tak aby rozbić kryształki lodu na mniejsze kawałki. Czynność powtarzamy aż uzyskamy satysfakcjonującą konsystencję. *

* uwaga – w tym wypadku często zdarza się tak, że finalnie wychodzą 3 porcje zamiast 4 ;)

Granita z melona, arbuza i świeżej mięty
Granita z melona, arbuza i świeżej mięty

Tabela wartości odżywczych 1 porcji granity z melona, arbuza i mięty [wygenerowana w serwisie kcalmar.pro]

Granita z melona, arbuza i mięty - wartość odżywcza
Granita z melona, arbuza i mięty – wartość odżywcza

 


Granita z melona, arbuza i świeżej mięty
Granita z melona, arbuza i świeżej mięty

Porady dietetyka

  1. Sorbet i granita bez dodatku cukru będą bardziej „chrupiące” – wszystko dlatego, że w owocach jest sporo wody niezwiązanej z cukrem. Woda, która nie jest wysycona cukrem tworzy silniejsze i większe kryształy. Taki urok dietetycznych lodów na bazie owoców o wysokiej zawartości wody takich jak arbuz czy melon
  2. Podobną granitę możesz zrobić z każdych innych owoców – koniecznie wypróbuj lody z czerwonych pomarańczy i melisy, gruszkę z szałwią, ananasa z kolendrą albo truskawki z bazylią – pamiętaj, że owoce łączą się genialnie nie tylko z miętą – wiele ziół doskonale odnajduje się w słodkim towarzystwie
  3. Jeśli chcesz sobie osłodzić życia bardziej niż samymi owocami dodaj kropelkę stewii lub świeży listek tej rośliny, albo pokusić się o dodatek kilku namoczonych w gorącej wodzie daktyli lub dojrzałych bananów
  4. Lubisz kwaśne? Super, kwaśne owoce mają ogromy potencjał zasadotwórczy. Sok z cytrusów możesz śmiało dodawać nie tylko do granity – wszelkiego rodzaju lemoniady i koktajle przygotowywane w czasie upałów pragną dodatku cytryn, limonek, grejpfrutów, pomarańczy albo bardziej egzotycznego kumkwatu.
  5. Czy jedzenie zimnych rzeczy odchudza? Taaaaa, w filmach sci-fi na pewno! W normalnym życiu lody i desery nie odchudzają, ale mogą być elementem zdrowej diety odchudzającej :)

Więcej o właściwościach mięty znajdziesz w tym artykule: KLIK

mięta oceniona Okiem Dietetyka
mięta oceniona Okiem Dietetyka

Przepis powstał we współpracy z producentem świeżych ziół doniczkowych marki Baziółka

logo Baziółka
logo Baziółka

 

Viola Urban

Oceniam swoim Okiem Dietetyka już od 8 lat. Z zawodu jestem dietetykiem, z zamiłowania poszukiwaczką doskonałego smaku, a z doświadczenia copywriterem i fotografem kulinarnym. Napisałam dwie książki kulinarne: "Poranne Inspiracje" oraz "Dieta na Wynos". Lubię inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach czytam, ćwiczę jogę i szukam dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×