Zupa krem z kalafiora, kukurydzy i kopru włoskiego

Zupa krem z kalafiora, kukurydzy i kopru włoskiego

Jeśli potrzebujecie czegoś na rozgrzewkę, to zupa krem z kalafiora, kukurydzy i kopru włoskiego na pewno przypadnie Wam do gusty! Doprawiona odrobiną curry i tymiankiem. Na wierzchu odrobina pesto pistacjowo-pietruszkowego i voila! Aromatyczny, pełen wartości odżywczej posiłek gotowy. W sam raz na rozgrzewkę po jesiennym spacerze.


Zupa krem z kalafiora, kukurydzy i kopru włoskiego
Zupa krem z kalafiora, kukurydzy i kopru włoskiego

Składniki [4 porcje]

  • 1/2 kalafiora
  • 1 kolba kukurydzy cukrowej (ew. 100 g niesłodzonej kukurydzy z puszki)
  • niewielki fenkuł (koper włoski)
  • 1 spory korzeń pietruszki
  • 100 ml mleka 2% tłuszczu *
  • około 700-800 ml wody (jeśli zupa finalnie będzie zbyt gęsta – można dodać więcej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • biała cebula
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki curry (najlepiej indyjskiego)
  • listki z jednej gałązki tymianku
Pesto z pistacji i natki pietruszki
Pesto z pistacji i natki pietruszki

Do dekoracji – pesto pietruszkowo-pistacjowe

  • garść wyłuskanych pistacji lub czubata łyżka masła pistacjowego
  • mały pęczek świeżej pietruszki
  • ew. garść świeżej mięty
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • ew. malutki ząbek czosnku
  • garść orzeszków pini lub pestek słonecznika

* alergicy i osoby, które nie lubią mleka krowiego mogą je zamienić na 50 ml mleczka kokosowego


Przygotowanie

Wszystkie warzywa starannie myjemy i pozbawiamy niejadalnych części. Na oliwie szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodajemy curry podzielony na mniejsze cząstki koper włoski i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż koper włoski zmięknie. Całość zalewamy ciepłą wodą. Od razu dodajemy pokrojoną w talarki pietruszkę i ziarna kukurydzy. Po około 10 minutach gotowania dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy mleko i ponownie doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie w mikserze dokładnie blendujemy wszystkie składniki pesto.

Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładki krem. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotowane wcześniej pesto mieszamy z 3-4 łyżkami gorącej zupy tak, aby nie było zbyt gęste.

Krem podajemy z pesto pistacjowym i orzeszkami pini.


Zupa krem z kalafiora, pietruszki, kukurydzy i kopru włoskiego z pesto pistacjowym i orzeszkami pini
Zupa krem z kalafiora, pietruszki, kukurydzy i kopru włoskiego z pesto pistacjowym i orzeszkami pini

 

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×