O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Biblioteka Dietetyka #8 – 5 nowości w mojej biblioteczce

Biblioteka Dietetyka #8 – 5 nowości w mojej biblioteczce

Dawno nie było wpisu z tego cyklu. Skupiłam się na własnej książce i przez to trochę zaniedbałam nowości wydawnicze. Nie mniej jednak zebrałam dla Was 5 książek, które ostatnio wpadły w moje ręce. Mam nadzieję, że ten wpis zmotywuje mnie do tego, aby kontynuować cykl i publikować dla nas nowości zdecydowanie częściej. W dzisiejszym odcinku zaprezentuję dwa przyjazne odbiorcy książki poradnikowe, a także trzy bardzo różne książki o tematyce kulinarnej.

W dzisiejszym wpisie zrecenzuję dla Was aż 5 tytułów

  • Kompas dietetyczny – Bas Kast
  • Smart shopping – Doktor Ania
  • Wegańskie słodycze – Karolina Gawrońska
  • Miska szczęścia – Laura Osęka
  • Szafran, mięta i kardamon – Samar Khanafer

Kompas dietetyczny. Jak zdrowo jeść i nie zwariować – Bas Kast

Nie ukrywam, że ta książka jest dla mnie zaskoczeniem. Zazwyczaj do tematu książek o tematyce żywieniowej pisanych przez dziennikarzy podchodzę trochę jak pies do jeża. I tak też było w tym przypadku. Nie sądziłam, że to się może udać, ale jestem szczerze i pozytywnie zaskoczona, ponieważ autor z naprawdę dużą rzetelnością opisuje najbardziej gorące tematy żywieniowe ostatnich lat. Formuła książki jest wyjątkowo przystępna dla zwykłego zjadacza chleba, a poruszane tematy są opisane w taki sposób, że każdy wyciągnie z tej pozycji naprawdę dużo.

Każda grupa produktów, jaka pojawia się na naszym stole została poddana gruntownej analizie. Autor książki Bas Kast z wykształcenia jest biologiem i psychologiem zajmującym się głównie publicystyką naukową i w tej książce bardzo wyraźnie to widać. Operuje mnóstwem materiałów źródłowych, wykresów i odnośników, a kiedy między badaniami wyraża własne zdanie, wyraźnie to zaznacza. Myślę, że w świecie, w którym każdy mówi co innego, warto poznać źródła tych innowacji oraz dwie strony medalu każdej kontrowersji. W tej publikacji można odnaleźć argumenty każdej ze stron oraz mnóstwo cennych informacji o tym jak prawidłowo czytać badania naukowe. Okazuje się bowiem, że większość dietetycznych kontrowersji nie wynika z faktu, środowisko naukowe co 3 lata zmienia zdanie, lecz dlatego, że ktoś bierze kilka pasujących mu badań, które wymagają dalszych prac i wyciąga w tego błędne wnioski. Takie zjawisko jest w świecie dietetyki powszechne i Bas Kast wziął sobie za punkt honoru, aby te wszystkie mity obalić. Bierze zatem pod lupę mleko, kawę, węglowodany, mięso, suplementy diety i inne gorące historie z dietetycznego podwórka. Wnioski są logiczne i spójne z aktualnym stanem wiedzy. W 99% przypadków zgadzam się z treścią tej książki. Dyskusyjny pozostaje dla mnie jedynie temat postu. Nie mniej jednak całokształt książki oceniam na duży plus i zachęcam do lektury.

Cena okładkowa książki: 39,90 zł

Wydawnictwo: Otwarte

Więcej na temat książki przeczytasz TUTAJ.


Smart Shopping. Kupuj  świadomie! Żyj zdrowiej! – Doktor Ania

Jaka Ania jest każdy widzi. Nie sposób przejść koło niej obojętnie. Właśnie z tego powodu albo ją pokochasz albo znienawidzisz ;) Doktor Ania słynie z tego, że nie przebiera w słowach i wyraża swoje zdanie w bardzo wyraźny sposób. I wiecie co z tego wyszło? Bardzo szczera książka, w której Ania wręcz rozmawia z czytelnikiem i pokazuje mu paluszkiem (tym razem nie środkowym!) gdzie na sklepowych półkach czekają niebezpieczeństwa. To prosty przewodnik po zakupach i etykiecie. I chociaż ja w tej książce nie znalazłam wielu nowości, bo siedzę w temacie od lat i jest to mój zawód, to jest to najlepsza na rynku pozycja o tym jak robić dobre zakupy i polecam ją Wam serdecznie, zwłaszcza wtedy, kiedy czynicie pierwsze kroki w kierunku zdrowego stylu życia.

Mi się ta książka podoba. Jest czytelna, napisana ludzkim językiem, bez silenia się na naukowe zwroty, a do tego naprawdę napakowana wiedzą. Absolutnie się nie dziwie, że ta książka od samego początku po wypuszczeniu na rynek stała się bestsellerem na stronie Empiku. Ania zamknęła w niej prawie całe swoje doświadczenie w bardzo strawnej formie. Jedyne do czego mogłabym się przyczepić to to, że jest tutaj za mało Ani zdjęć, bo ta sesja w koszyczkiem jest wybitna i miło się patrzy!

Cena okładkowa książki: 44,90 zł

Wydawnictwo: Burda

Więcej na temat książki przeczytasz TUTAJ.

Blog autorki: TUTAJ.


Wegańskie słodycze. Kultowe. Zdrowe. Bezglutenowe. – Karolina Gawrońska

Karolina to guru wegańskich odpowiedników znanych słodyczy. Już od dobrych kliku lat obserwowałam jej działania w sieci, a teraz trzymam w ręku jej książkę. Książkę, w którą trzeba było włożyć naprawdę dużo pracy i serca, bo cukiernictwo to naprawdę ciężki temat, a co dopiero cukiernictwo pozbawione produktów odzwierzęcych, rafinowanego cukru oraz glutenu! 99% słodyczy jakie mamy na rynku składa się głównie z cukru, pszenicy, masła, mleka w proszku i innych niezbyt wartościowych składników. Wprawdzie w książce króluje mleczko kokosowe i olej kokosowy, ale w tym przypadku mi to nie przeszkadza. Uważam, że w diecie wegan jest na tyle mało tłuszczów nasyconych, że okazjonalnie jedząc słodycze mogą sobie na kokos pozwolić.

Polecam tę książkę nie tylko weganom, ale też osobom na diecie bezmlecznej i bezglutenowej, które tęsknią za snikersem, milky way’em, delicjami czy ptasim mleczkiem. To naprawdę dobra książka dla mam alergików, które nie wiedzą jak sprostać wyzwaniu stworzenia podwieczorku, który będzie smaczny, a jednocześnie nie wywoła alergii czy kłopotów trawiennych. Ta książka na stałe wchodzi do moich podręcznych pomocy przy tworzeniu diet eliminacyjnych. Nooo, może nie tych typowo redukcyjnych, ale dla sportowców z pewnością!

Cena okładkowa książki: 39,90 zł

Wydawnictwo: BUCHMANN

Więcej na temat książki przeczytasz TUTAJ.

Blog autorki: TUTAJ.


Miska szczęścia. Lokalnie. Zdrowo. Sezonowo. – Laura Osęka

Lubię ten minimalizm, który płynie z książki na każdej stronie. Jedna miska na każdej sesji, przejrzysty układ stron, naprawdę proste przygotowanie potraw i stosunkowo krótkie listy składników. To książka dla osób, które nie chcą więcej przerostu nad treścią, tylko szczerej, sycącej i smacznej kuchni opartej o lokalne składniki dostępne w Polsce o konkretnej porze roku. W tej książce są przepisy na dania, które można ugotować bez okazji i każdemu zasmakują. Gwarantuję. To opozycja do książek, które są ładne, ale nie zawsze praktyczne. U Laury jest po prostu domowo. Ale to nie są domowe, nudne klasyki, które każdy zna. To połączenie znanych i lubianych przepisów z nutką nowoczesności.

Na okładce nie ma wzmianki o tym, że książka zawiera wyłącznie przepisy bez mięsa. Jest to książka semiwegetariańska, w której tylko 2 przepisy zawierają rybę. Podoba mi się to, że nie stało się to główną ideą książki i nie nakierowało jej w ręce wegetarian. Dzięki temu szerzymy ideę ograniczania mięsa w codziennym gotowaniu. Jestem na tak. Myślę, że Wam też się spodoba.

Cena okładkowa książki: 39,90 zł

Wydawnictwo: Publicat

Więcej na temat książki przeczytasz TUTAJ.


Szafran, mięta i kardamon – Samar Khanafer

Odkąd poznałam Samar oglądając ją w MasterChefie naprawdę cenię jej działalność. Smaki, które przywiozła do Polski totalnie do mnie trafiają. Uwielbiam kuchnię bliskowschodnią, dlatego książki Samar Khanafer maja ważne miejsce w mojej biblioteczce. Zarówno pierwsza książka „Hummus, zatar i granaty” jak i „Szafran, mięta i kardamon” to kopalnia wiedzy o tym jak doprawiać, aby kulinarnie przenieść się do Libanu. Chociaż książka nie jest w typową pozycją dietetyczną, to korzystam z niej naprawdę często. Większość dań opiera się na warzywach i aromatycznych przyprawach, a dania z większą ilością tłuszczu i cukru można zmodyfikować na lżejszą wersję.

Mam naprawdę dużo książek kulinarnych, ale przyznam szczerze, że z niewielu z nich korzystam na co dzień. Tymczasem książki Samar wykorzystuję na każdą rodzinną imprezę, bo wiem, że goście będą zachwyceni. Zrobiłam ostatnio koftę z pomidorach z ciecierzycą i przepadłam. Smak był naprawdę wyśmienity i zaskakujący. Z pewnością wypróbuję jeszcze wiele przepisów z tej książki. Gorąco Wam polecam, zwłaszcza jeśli lubicie smaki charakterystyczne dla Libanu, Izraela, Turcji czy Maroka.

Cena okładkowa książki: 69,90 zł

Wydawnictwo: BUCHMANN

Więcej na temat książki przeczytasz TUTAJ.

Blog autorki: TUTAJ.


Mam nadzieję, że dzisiejsze zestawienie przypadło Wam do gustu. W kolejce czeka jeszcze kilka zaległych pozycji do opisania. Tymczasem chętnie poznam Wasze najnowsze odkrycia książkowe i zapraszam Was do przeczytania archiwalnych wpisów z tego cyklu TUTAJ.

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

KUP KSIĄŻKĘ Z DEDYKACJĄ

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×