O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Biblioteka dietetyka #6 – bowllove, superfood, insulinooporność i make photography easier

Biblioteka dietetyka #6 – bowllove, superfood, insulinooporność i make photography easier

W końcu kolejna odsłona cyklu, w którym recenzuje swoje nowe książki. Poprzednie wpisy w tej kategorii znajdziecie TUTAJ. Dzisiaj dwie książki kulinarne (BowlLove i SuperFood), jedna fotograficzna (Make Photography Easier) i jedna popularnonaukowa (Insulinooporność). Biblioteka dietetyka #6 – zaczynamy!

W tej odsłonie cyklu opiszę dla Was 4 tytuły

  • Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem – Sophie Manolas
  • BowlLove – David Bez
  • Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie – Dominika Musiałowska
  • Make Photography Easier – Katarzyna Tusk

Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem – Sophie Manolas

Bardzo lubię książki, które odkrywają wartości super jedzenia i ich wpływu na nasze zdrowie. Do tej pory bardzo skrytykowałam Food Pharmacy (możecie o tym przeczytać TUTAJ) i bardzo polecałam Superfood na co dzień Jamiego Oliviera (recenzja książki TUTAJ). Książka Sophie Manolas poświęcona tematyce wspierania zdrowia naturalnymi produktami, to mój najświeższy nabytek. Spodobało mi się to, że za superżywność autorka uważa nie tylko modne produkty, ale też „normalne” składniki, które są dostępne w niemal każdym sklepie.

Sophie Manolas autorka książki "Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem"
Sophie Manolas autorka książki „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem”

Wśród produktów wyjątkowo bogatych w składniki odżywcze znalazły się popularne i tanie warzywa takie jak buraki czy kapusta, łatwo dostępne orzechy, przyprawy i strączki. Nie ma tutaj przesadnego doszukiwania się modnych produktów, których próżno szukać na sklepowych półkach. Jest prosto, smacznie i bardzo odżywczo. Informacje merytoryczne w tej książce są podane w przystępny sposób. To dobry punkt wyjścia do poszerzania kulinarnych horyzontów, zwłaszcza u osób, które z gotowaniem zawsze były na bakier. Przepis na aromatyczną ciecierzycę w harissie już wypróbowałam. Wyszło super!

Ciecierzyca z harrisą
Ciecierzyca z harrisą [SuperFood, czyli jak leczyć się jedzeniem – Sophie Manolas]
Dodatkową zaletą są apetyczne zdjęcia z bardzo wysyconymi kolorami. Nie jest to może fotografia, która jest obecnie uznawana za klasyczną, ale w przypadku superfood takie intensywne barwy idealnie pasują.

Warto dodać, że autorka książki z wykształcenia jest dietetykiem, a SuperFood jest odbiciem jej zawodowego doświadczenia. Mamy z Sophie sporo wspólnego, ponieważ ja też chorują na PCOS i temat jest mi wyjątkowo bliski. Dzięki diecie opartej o dobrej jakości roślinne przepisy takiej jak te zaproponowane w książce, można lepiej odżywić organizm i pozbyć się wielu objawów związanych z tym zaburzeniem endokrynologicznym. Większość przepisów w książce nie zawiera mięsa. Pojawia się ono okazjonalnie. Wegetarianie i weganie znajdą w niej sporo przepisów dla siebie.

Cena okładkowa książki: 39,90 zł

Wydawnictwo: BUCHMANN

Do kupienia między innymi TUTAJ (w cenie 27,99 zł)

biblioteka dietetyka #6
biblioteka dietetyka #6

Bowllove. Zdrowe i odżywcze miski pełne smaku – David Bez

Kolejna nowość na mojej półce z książkami kulinarnymi to BowlLove. Po sukcesach wydawniczych Davida Beza związanych z SałatLove i ŚniadańLove nie miałam wątpliwości, że to będzie hit. Minimalistyczna w formie, a jednocześnie bardzo treściwa książka kucharska pokazująca ponad 100 przepisów na doskonale skomponowane buddha bowl, które robią obecnie furorę. Nic w tym dziwnego – to obfitujące bogactwem składników danie może się sprawdzić zarówno jako danie jedzone w domu jak i lunchbox na wynos.

BowlLove - David Bez
BowlLove – David Bez

Książka podzielona jest na 3 zasadnicze części:

  • wstęp merytoryczny będący zestawieniem informacji o tym jak łączyć składniki, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek. Dodatkowo w tym rozdziale poznajemy przepisy na bazowe dressingi i buliony, dzięki którym przygotowanie misek na późniejszych etapach będzie przypominało raczej puzzle niż gotowanie. Dziecinnie proste i mega cwane!
  • miski na mokro to rodzaj treściwej zupy z mocą dodatków. Baza każdej z mokrych misek jest mega prosta w przygotowaniu. Zazwyczaj miksuje się kilka składników na krem lub dodaje do bulionu określone przyprawy. Mnie zdecydowanie przekonuje krem z kukurydzy z dodatkiem awokado, ogórka i kolendry. Muszę jak najszybciej przetestować ten przepis!
  • miski na sucho to rodzaj sałatek złożonych z wielu składników polanych dresingiem. Znajdziemy tutaj zarówno przepisy lekkie oparte o bazę z warzyw, jak i bardziej treściwe opierające się na kaszach, ryżu i makaronach. Zarówno mięsożercy jak i weganie znajdą tutaj coś dla siebie. W każdym przepisie podana jest alternatywna wersja, która pozwala zamienić danie wege w mięsne i odwrotnie.
BowlLove - David Bez
BowlLove – David Bez

Podsumowując zdecydowanie polecam. To solidna dawka wiedzy na temat łączenia składników. Przyda się zwłaszcza osobom, które lubią duże urozmaicenia w kuchni i prostotę przygotowania. Te miski są naprawdę niebanalne, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

Cena okładkowa książki: 39,99 zł

Wydawnictwo: BUCHMANN

Do kupienia między innymi TUTAJ (w cenie 28,39 zł)

łosoś z marchewką i rukwią wodną z zupą miso
łosoś z marchewką i rukwią wodną z zupą miso

Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie – Dominika Musiałowska

Nie będę ściemniać. To jest hit! Praktyk spotyka się ze specjalistami, aby zadać pytania, rozwiać mity i wesprzeć innych insulinoopornych w trudnych chwilach. Ta książka jest szczera, bardzo merytoryczna, wysycona wiedzą podstawową i nieco bardziej zaawansowaną. Co ważne, autorka nie sili się na to, aby być w niej jedynym ekspertem. W pewnych momentach książka przybiera formę wywiadu, gdzie autorka wciela się w rolę dociekliwej dziennikarki, która wyciąga najczęstsze pytania kłębiące się w głowach osób cierpiących na insulinooporność. Na szczęście eksperci zaproszeni do współpracy przy tworzeniu tej książki stanęli na wysokości zadania. Nikt nie sugeruje tutaj diety niskowęglowodanowej ani ketogenicznej. Nadrzędnie wyczuwa się tutaj rozsądek i poukładanie poglądów.

Insulinooporność - Dominika Musiałowska
Insulinooporność – Dominika Musiałowska

W książce pojawiają się także przepisy na bezpieczne desery i inne dania. Przyznam szczerze, że propozycje są nader interesujące. Przepisy jakie pojawiły się w książce są skierowane zarówno do wegan jak i mięsożerców.

Podział książki na rozdziały jest wyjątkowo trafny. Znajdziemy tutaj podział na trzy zasadnicze części. Pierwsza to ścisła merytoryka i fakty podzielone na podrozdziały: u endokrynologa, u ginekologa, u dietetyka, u trenera personalnego, co się dzieje w Twojej głowie oraz diagnostyka. Tutaj autorka skupiła się na tym, aby pokazać insulinooporność z każdej możliwej strony. Wplata też wiele cennych informacji o współistniejących chorobach takich jak PCOS, otyłość, zaburzenia o podłożu autoimmunologicznym czy bezpłodność. Drugi rozdział to zbiór praktycznych wskazówek jakie Dominika Musiałowska wypracowała walcząc o swoje zdrowie. Znajdziemy tutaj między innymi porady jak radzić sobie ze swoim cukrem na wakacjach, w pracy, podczas świąt czy wizyty w restauracji. Zero lania wody. Same konkrety. Ostatni rozdział kierowany jest do rodziców dzieci ze zdiagnozowaną insulinoopornością.

Insulinooporność - Dominika Musiałowska
Insulinooporność – Dominika Musiałowska

Chociaż Dominika Musiałowska nie jest ani dietetykiem ani lekarzem, to jej książka wcale tego nie obnaża. Jest merytoryczna. Dobrze poprowadzona pod względem logicznym. Dostarcza solidnej dawki praktycznej, łatwo przyswajalnej wiedzy i ciekawych przepisów. Naprawdę warto. Polecam zarówno pacjentom i jak i dietetykom.

Cena okładkowa: 39,90 zł

Wydawnictwo: Feeria

Do kupienia między innymi TUTAJ (w cenie 31,92 zł)


Make Photography Easier – Katarzyna Tusk

Jak dobrze wiecie, fotografia to moja druga zajawka, tuż po gotowaniu. Uwielbiam sprawiać, ze zdrowe jedzenie staje się apetyczne i pięknie wygląda na zdjęciach. Do tej pory przeszłam kilka kursów z zakresu fotografii i przeczytałam kilka książek na ten temat. Zarówno tych specjalizujących się w fotografii jedzenia jak i fotografii ogólnej.

Zbiór książek na temat fotografii kulinarnej i nie tylko
Zbiór książek na temat fotografii kulinarnej i nie tylko

Przyznam szczerze, że miałam spore obawy czy Blogerka zajmująca się modą ma wystarczająco dużą wiedzę, aby napisać książkę dedykowaną samym zdjęciom.  Zupełnie bezpodstawnie! Nie jest to oczywiście książka specjalistyczna. Większość profesjonalnych fotografów nie dowie się z niego niczego nowego, ale jeśli zaczynasz swoją przygodę z fotografią i chcesz z naturalnością pstrykać lepsze fotki, to kup tę książkę. To najbardziej praktyczny przewodnik po fotografii jaki kiedykolwiek miałam w ręku. Gdybym miała tę książkę w swoich zbiorach 3 lata temu, to nie popełniłabym masy błędów jakie zdarzyło mi się zrobić.

Make PhotMake Photography Easier - Katarzyna Tuskography Easier - Katarzyna Tusk
Make Photography Easier – Katarzyna Tusk

Kasia nie siliła się tutaj na specjalistyczny ton. Chciała podzielić się swoim doświadczeniem, wrażliwością estetyczną, umiejętnością patrzenia na światło i ludzką strona fotografii. To jest piękne i absolutnie prawdziwe. Warto :)

Cena okładkowa: 34,90 zł

Wydawnictwo: Muza

Do kupienia między innymi TUTAJ (w cenie 26,52 zł)

Biblioteka dietetyka #6
Biblioteka dietetyka #6

Poprzednie recenzje w ramach tego cyklu znajdziesz TUTAJ.


Chcesz być na bieżąco? Polub nas na Facebooku i obserwuj na Instagramie.

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

  • Ciekawe zestawienie, kilka naprawdę ciekawych tytułów

  • Świetne recenzje! Zdecydowanie muszę przejrzeć wcześniejsze wpisy z tej serii :)

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×