Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Tarta z botwinką i szpinakiem z trzema serami i tymiankiem

Tarta z botwinką i szpinakiem z trzema serami i tymiankiem

Tarty – uwielbiam je jeść, robić też, nie lubię tylko stanu kuchni po tym eksperymencie i ilości naczyń w zlewie po fakcie. To nic, smak tarty z botwinką, szpinakiem i serami rekompensuje wszystko! Oczywiście to co w tarcie najbardziej kontrowersyjne, czyli kruchy spód zostało odpowiednio zmodyfikowane! Zamiast masła użyłam oleju kokosowego, a część białej mąki zastąpiłam razową oraz mielonym, odtłuszczonym siemieniem lnianym.

 

tarta botwinkowa
tarta botwinkowa

Składniki (8 porcji tarty):

Ciasto kruche

– 100 g mąki pszennej tortowej

– 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej

– 40 g odtłuszczonego, mielonego siemienia lnianego

– 100g zimnego oleju kokosowego

– szczypta soli

Farsz

– pęczek botwiny z buraczkami

– pęczek szpinaku lub paczka szpinaku baby

– opcjonalnie 2 łyżki tartych buraczków ze słoika

– łyżka oliwy

– ząbek czosnku, sól, pieprz

Polewa

– 2 jajka

świeży tymianek

– sól, pieprz

– 20g sera pleśniowego (najlepiej ostry, z niebieską pleśnią)

– 30g lekkiego sera koziego

– 30g fety niskotłuszczowej

(sery można dowolnie modyfikować, ale polecam dodatek conajmniej jednego rodzaju sera pleśniowego)

 

tarta botwinkowa okiem dietetyka
tarta botwinkowa okiem dietetyka

Przygotowanie:

Mąkę, siemię lniane i sól wymieszać, dodać zimny olej kokosowy (powinien być twardy jak masło z lodówki). Szybko przesiekać kruche ciasto, zagnieść kulkę i włożyć do lodówki na 10 minut. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Formę do tarty (moja ma 24 cm) wylep ciastem aż po brzegi. Wstaw do pieca na około 20 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić. W tym czasie posiekaj botwinkę i szpinak. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wyciśnij ząbek czosnku, od razu dodaj posiekaną botwinkę i duś aż zmięknie z odrobiną wody. Następnie dodaj szpinak. Duś jeszcze chwilę, dopraw odrobiną soli i czarnym pieprzem. Pokrój sery i dodaj je do rozmąconego jajka z przyprawami. Podpieczony spód tarty wyjmujemy z piekarnika i wypełniamy farszem botwinkowym. Polewamy równomiernie masą jajeczno serową i wstawiamy do pieca na kolejne 30 minut.

 

Kaloryczność:

Najbardziej fit danie to to nie jest, bo zawiera sporo tłuszczu. Nie mniej jednak w kategorii tarty może się poszczycić sporą zawartością błonnika oraz dobrym źródłem tłuszczu. Będą to wprawdzie w dużej mierze tłuszcze nasycone, natomiast w przypadku obróbki termicznej jest to zabieg celowy. Tłuszcze zawierające kwasy tłuszczowej jedno i wielonienasycone zazwyczaj nie nadają się do obróbki cieplnej, bo tracą one swoje właściwości i co gorsza powstają wówczas kwasy tłuszczowe trans. Olej kokosowy będzie świetną opcją zastępującą masło – zwłaszcza w diecie wegańskiej. Spód tej tarty można wypełniać dowolnymi dodatkami :) Jest pyszny sam w sobie!

Kaloryczność tarta z botwinką [kaloryczność wyliczona dzięki www.dietetykpro.pl - kliknij na tabelkę i dowiedz się więcej]
Kaloryczność tarta z botwinką [kaloryczność wyliczona dzięki www.dietetykpro.pl – kliknij na tabelkę i dowiedz się więcej]
1 porcja tarty zawiera:

265 kcal

10 g białka

18 g tłuszczu

19 g węglowodanów

5 g błonnika

 

Do takiej tarty podaj koktajl ze świeżych owoców i miks warzyw z jogurtowo-ziołowym sosem. Taki posiłek jest idealny na lato :)

 

Smacznego!

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Wioleta Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×