Kurczak w zielonym curry z groszkiem
- 12 maja, 2015
- od
- Viola Urban
Ostatnio pytaliście się o przepisy na zdrowe dania z dodatkiem mięsa, bo dieta wegańska jest fajna, ale wy jednak nie tylko rośliny. Bardzo lubię kuchnię azjatycką, która niestety ma kiepską renomę, a szkoda. Postanowiłam odczarować ten mit. Dzisiaj zapraszam do stołu na kurczaka w zielonym curry z groszkiem. Kuchnia wysyci się aromatem czosnku, imbiru, kokosa i kolendry. Potrzebujesz tylko kilku składników i 20 minut. Do dzieła!
Składniki [2 porcje]
– 100g ryżu brązowego
– 200 g filetu z piersi kurczaka
– łyżka oleju kokosowego
– szklanka mrożonego zielonego groszku
– 1/3 szklanki mleka kokosowego
– łyżeczka zielonej pasty curry
– 1 cm startego imbiru
– 1 cm posiekanej papryczki chilli
– ząbek czosnku
– garść świeżej kolendry lub ewentualnie kolendra suszona
– sok z 1/2 limonki
– zielony młotkowany pieprz i sól himalajska
Przygotowanie
Wstaw wodę do ryżu i ugotuj odpowiednią porcję zgodnie z opisem na opakownaiu. W tym czasie umyj, osusz i pokrój w kostkę kurczaka. Zamarynuj go w czosnku, pieprzu, soli, chilli, startym imbirze, soku z limonki. W woku rozgrzej olej kokosowy i wrzuć kurczaka. Krótko przesmaż i zalej mlekiem kokosowym, dodaj pastę curry i zielony groszek. Duś na małym ogniu przez około 8-10 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą.
Pyszności!
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!