O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Owsianka z rabarbarem, mlekiem kokosowym i chia

Owsianka z rabarbarem, mlekiem kokosowym i chia

Owsianka idealna na upalne dni musi spełniać kilka kryteriów. Musi być podawana na zimno. Musi być orzeźwiająca. Nie może być za słodka. I wszystkie te kryteria spełnia moja nowa ulubienica – owsianka z rabarbarem. Inspiracją do przygotowania tego przepisu było śniadanko, które dostałam w pudełkach od Catering Naturalnie. Moja wersja jest nieco inna, ale gwarantuję Wam, że jeśli lubicie rabarbar, to nie rozstaniecie się z nią do końca sezonu na to warzywo.

Owsianka z rabarbarem

Składniki [1 porcja]

  • 4-5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 duża łodyga rabarbaru
  • łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
  • łyżeczka chia
  • listki świeżej mięty
  • opcjonalnie: płatki kokosa
  • opcjonalnie: kilka truskawek, borówek, malin lub 1/2 brzoskwini
Owsianka z rabarbarem, mleczkiem kokosowym i nasionami chia

Owsianka z rabarbarem – przygotowanie

Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. W małym rondlu prażymy rabarbar z cukrem trzcinowym. Podlewamy odrobiną wody i dusimy aż zmięknie. W tym czasie gotujemy na wodzie płatki owsiane. Kiedy wystygną mieszamy je z mlekiem kokosowym i nasionami chia. Na wierzch nakładamy zimny rabarbar. Dekorujemy owocami i listkami mięty.


Wypróbuj też inne przepisy z rabarbarem

Rustykalna tarta z kremem jaglanym i rabarbarem

tarta z rabarbarem i kremem jaglanym

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Sernik jaglany z rabarbarem

jaglanka pieczona z rabarbarem

Zapisz

Viola Urban

Oceniam swoim Okiem Dietetyka już od 8 lat. Z zawodu jestem dietetykiem, z zamiłowania poszukiwaczką doskonałego smaku, a z doświadczenia copywriterem i fotografem kulinarnym. Napisałam dwie książki kulinarne: "Poranne Inspiracje" oraz "Dieta na Wynos". Lubię inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach czytam, ćwiczę jogę i szukam dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×