Bezglutenowy chleb z komosy ryżowej i gryki

Bezglutenowy chleb z komosy ryżowej i gryki

Ostatnio miałam wątpliwą przyjemność degustowania bezglutenowego pieczywa dostępnego w trójmieście. Jednym słowem masakra. Albo dmuchane, napchane chemią buły z długim terminem przydatności albo twarde jak cegła pieczywo o dobrym składzie. Pomyślałam sobie, że ludzie na diecie bezglutenowej muszą mieć jakieś lepsze rozwiązanie niż trucie się chemią albo żucie chleba twardego jak podeszwa. I wtedy na instasnapie Kingi Paruzel jak przygotowuje chleb z komosy ryżowej. Następnego dnia pojawił się u niej przepis. Możecie go zobaczyć TUTAJ. Pozmieniałam kilka rzeczy i zrobiłam własny – bardziej gryczany, wzbogacony suszonymi śliwkami.

chleb z komosy ryżowej i gryki z suszonymi sliwkami - bezglutenowy (drewniana deska, filiżanka, drewniany talerzyk - a Tab)
chleb z komosy ryżowej i gryki z suszonymi śliwkami – bezglutenowy (drewniana deska, kratka, filiżanka, drewniany talerzyk – a Tab)

Składniki (około 12 kromek chleba z komosy ryżowej)

  • 200 g komosy ryżowej lub płatków quinoa (u mnie pół na pół)
  • 100 g kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej)
  • łyżka soku z cytryny
  • 60 g odtłuszczonego siemienia lnianego
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • sól morska lub himalajska
  • 20 g pestek dyni
  • 30 g suszonych śliwek

Posypka

  • 10 g pestek dyni
  • 10 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej użyj certyfikowanych lub pomiń)
  • 10 g siemienia lnianego
chleb z komosy ryżowej i gryki z suszonymi sliwkami - bezglutenowy (drewniana deska, filiżanka, drewniany talerzyk - a Tab)
chleb z komosy ryżowej i gryki z suszonymi śliwkami – bezglutenowy (drewniana deska, kratka, filiżanka, drewniany talerzyk – a Tab)

Bezglutenowy chleb z komosy ryżowej – przygotowanie

Komosę i grykę zalewamy dużą ilością zimnej wody z sokiem z cytryny i pozostawiamy w chłodnym miejscu (np w lodówce) na minimum 6-8 godzin. Po tym czasie odcedzamy ziarna na sicie. Dociskamy tak, aby usunąć nadmiar wody. Masę przekładamy do blendera, dodajemy olej oraz sól i miksujemy aż masa będzie jednolita. Siemię lniane zalewamy około 100-150 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy. Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Dodajemy drobno pokrojone śliwki suszone oraz pestki dyni. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy ziarnami. Chlebek pieczemy w temperaturze 160° C przez około 90-95 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia.

Zapisz

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Wioleta Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×