5 przepisów na pyszny chłodnik

5 przepisów na pyszny chłodnik

Za moim gdyńskim oknem aktualnie 30° C, w warzywniaku aż kipi od sezonowych pyszności, a zatem odpowiedź dietetyka na tę obfitość może być tylko jedna! Chłodnik. Uwielbiam ten rodzaj zupy, bo jest lekki, łatwy w przygotowaniu, bardzo odżywczy i w czasie upałów smakuje lepiej niż cokolwiek innego. Dzisiaj prezentuję Wam 5 chłodników, które nie wymagają gotowania bulionu. Wystarczy blender lub tarka, dosłownie 5 minut wolnego czasu i minimum składników.


Chłodnik a la botwinka z liśćmi buraka, rzodkiewką i ogórkiem

Składniki [1 porcja]

  • 50 ml świeżego soku z buraka (może być jednodniowy)
  • 200 ml jogurtu naturalnego / kefiru lub maślanki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 5 rzodkiewek
  • garść koperku Baziółka
  • liście buraka / botwinka
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • opcjonalnie kilka kropli miodu lub szczypta cukru trzcinowego
Szybki chłodnik a la botwinka - bez gotowania
Szybki chłodnik a la botwinka – bez gotowania

Przygotowanie

Sok z buraka mieszamy z jogurtem, octem i przyprawami. Mocno schładzamy (jeśli wszystkie składniki były prosto z lodówki ten etap można pominąć). Na dno miseczki układamy starte na tarce o grubych oczkach warzywa (rzodkiewki i ogórki). Zalewamy chłodnikiem i posypujemy liśćmi buraka, koprem oraz warzywami. Chłodnik można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.


Azjatycki chłodnik z ogórka i awokado, doprawiony kolendrą, limonką i pastą curry

Składniki [ 1 porcja]

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 4 ogórki gruntowe
  • około 50-70 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
  • garść świeżej kolendry Baziółka
  • sok z 1/2 limonki lub łyżeczka octu ryżowego
  • 1/3 łyżeczki zielonej pasty curry (zamiast tego można użyć szczypty imbiru i/lub trawy cytrynowej)
  • sól himalajska
  • czarny lub czerwony pieprz
  • opcjonalnie: czarny sezam
chłodnik
Azjatycki chłodnik z awokado, ogórka i kolendry

Przygotowanie

Awokado obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki obieramy i również kroimy. 1/2 ogórka pozostawiamy do dekoracji. Awokado, mleko kokosowe, ogórki, pastę curry oraz połowę przygotowanej kolendry blendujemy na gładką masą. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Wlewamy do miseczki i posypujemy drobno posiekanym ogórkiem, świeżą kolendrą oraz sezamem.


Malinowo-pomidorowy chłodnik a la gazpacho

Składniki [1 porcja]

  • 3-4 dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe, ale mogą być też inne słodkie)
  • garść słodkich malin
  • kilka liści bazylii Baziółka (zwykłej lub greckiej)
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
chłodnik
Pomidorowo-malinowy chłodnik a la gazpacho

Przygotowanie

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy razem z malinami i bazylią. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ozdabiamy malinami, listkami bazylii i plasterkami pomidora.


Szybki chłodnik truskawkowy z miętą i morelą

Składniki [1 porcja]

  • 300 g świeżych truskawek
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 morela
  • garść mięty Baziółka
  • łyżka jogurtu greckiego
  • płatki kokosa (opcjonalnie)
Szybki chłodnik z truskawek, moreli i mięty

Przygotowanie

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Razem z sokiem z limonki, morelą i miętą miksujemy na gładki krem. Przelewamy do miseczki. Dekorujemy kleksem jogurtu, plasterkami truskawek i płatkami kokosa. Podajemy bardzo zimne.


Wegański chłodnik z arbuza, mleka kokosowego i malin

Składniki [1 porcja]

  • 300 g miąższu arbuza bez pestek
  • 50-70 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
  • garść malin
  • garść mięty Baziółka
  • płatki lub wiórki kokosa (opcjonalnie)
Wegański chłodnik z arbuza, malin i mięty

Przygotowanie

Arbuza pozbawiamy pestek i skórki, kroimy w grubą kostkę. Maliny myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem i chłodzimy przez minimum godzinę. Podajemy z malinami, kulkami arbuza i kokosem.


Artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem ziół doniczkowych i ciętych

logo Baziółka

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×