5 przepisów na pyszny chłodnik
- 20 czerwca, 2017
- od
- Viola Urban
Za moim gdyńskim oknem aktualnie 30° C, w warzywniaku aż kipi od sezonowych pyszności, a zatem odpowiedź dietetyka na tę obfitość może być tylko jedna! Chłodnik. Uwielbiam ten rodzaj zupy, bo jest lekki, łatwy w przygotowaniu, bardzo odżywczy i w czasie upałów smakuje lepiej niż cokolwiek innego. Dzisiaj prezentuję Wam 5 chłodników, które nie wymagają gotowania bulionu. Wystarczy blender lub tarka, dosłownie 5 minut wolnego czasu i minimum składników.
Chłodnik a la botwinka z liśćmi buraka, rzodkiewką i ogórkiem
Składniki [1 porcja]
- 50 ml świeżego soku z buraka (może być jednodniowy)
- 200 ml jogurtu naturalnego / kefiru lub maślanki
- 2 ogórki gruntowe
- 5 rzodkiewek
- garść koperku Baziółka
- liście buraka / botwinka
- sól himalajska
- czarny pieprz
- łyżeczka octu jabłkowego
- opcjonalnie kilka kropli miodu lub szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie
Sok z buraka mieszamy z jogurtem, octem i przyprawami. Mocno schładzamy (jeśli wszystkie składniki były prosto z lodówki ten etap można pominąć). Na dno miseczki układamy starte na tarce o grubych oczkach warzywa (rzodkiewki i ogórki). Zalewamy chłodnikiem i posypujemy liśćmi buraka, koprem oraz warzywami. Chłodnik można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Azjatycki chłodnik z ogórka i awokado, doprawiony kolendrą, limonką i pastą curry
Składniki [ 1 porcja]
- 1/2 dojrzałego awokado
- 4 ogórki gruntowe
- około 50-70 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
- garść świeżej kolendry Baziółka
- sok z 1/2 limonki lub łyżeczka octu ryżowego
- 1/3 łyżeczki zielonej pasty curry (zamiast tego można użyć szczypty imbiru i/lub trawy cytrynowej)
- sól himalajska
- czarny lub czerwony pieprz
- opcjonalnie: czarny sezam
Przygotowanie
Awokado obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki obieramy i również kroimy. 1/2 ogórka pozostawiamy do dekoracji. Awokado, mleko kokosowe, ogórki, pastę curry oraz połowę przygotowanej kolendry blendujemy na gładką masą. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Wlewamy do miseczki i posypujemy drobno posiekanym ogórkiem, świeżą kolendrą oraz sezamem.
Malinowo-pomidorowy chłodnik a la gazpacho
Składniki [1 porcja]
- 3-4 dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe, ale mogą być też inne słodkie)
- garść słodkich malin
- kilka liści bazylii Baziółka (zwykłej lub greckiej)
- sól himalajska
- czarny pieprz
Przygotowanie
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy razem z malinami i bazylią. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ozdabiamy malinami, listkami bazylii i plasterkami pomidora.
Szybki chłodnik truskawkowy z miętą i morelą
Składniki [1 porcja]
- 300 g świeżych truskawek
- sok z 1/2 limonki
- 1 morela
- garść mięty Baziółka
- łyżka jogurtu greckiego
- płatki kokosa (opcjonalnie)
Przygotowanie
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Razem z sokiem z limonki, morelą i miętą miksujemy na gładki krem. Przelewamy do miseczki. Dekorujemy kleksem jogurtu, plasterkami truskawek i płatkami kokosa. Podajemy bardzo zimne.
Wegański chłodnik z arbuza, mleka kokosowego i malin
Składniki [1 porcja]
- 300 g miąższu arbuza bez pestek
- 50-70 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
- garść malin
- garść mięty Baziółka
- płatki lub wiórki kokosa (opcjonalnie)
Przygotowanie
Arbuza pozbawiamy pestek i skórki, kroimy w grubą kostkę. Maliny myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem i chłodzimy przez minimum godzinę. Podajemy z malinami, kulkami arbuza i kokosem.
Artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem ziół doniczkowych i ciętych
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!