Pizza z batatu – dwuskładnikowe, bezglutenowe ciasto
- 20 lutego, 2021
- od
- Viola Urban
Uwielbiam klasyczną pizzę, ale szukam dla niej zdrowszych zamienników – dzisiaj w mojej kuchni zadebiutowała pizza z batatu! Moje wcześniejsze doświadczenia z fit pizzą były klapą. Pizza gryczana zdecydowanie nie trafiła w mój gust. Pełnoziarnista jest ok, ale jest ciut za twarda, kiedy przyrządzam ją tylko z mąki pełnoziarnistej. Do pizzy z kalafiora jeszcze nie dojrzałam. Za to pizza z batatu od pierwszego spojrzenia wkradła się w moje łaski! Trafiłam na nią przypadkiem, przeglądając ulubione profile na Instagramie.
Poszperałam trochę w internecie i znalazłam kilka przepisów. Każdy inny. Szczerze mówiąc trochę zgłupiałam, ale przypomniałam sobie kilka ważnych informacji technologicznych, przerzuciłam zawartość kuchennej szafki i postanowiłam poeksperymentować! Skutek? Przebił moje oczekiwania! Pizza jest słodziutka, chrupiąca, nie łamie się, nie wygina, można ją kroić na zgrabne trójkąty i jedząc ją nie ma się wrażenia, że za chwile straci się wszystkie zęby ;) I co najważniejsze – ciasto to tylko dwa składniki! Batat i mąka. Apogeum ułatwiania sobie życia osiągnięte.
Składniki [pizza z batatu o średnicy 30-35 cm – porcja dla 2 osób)
Ciasto
- 1 duży batat (około 300 g)
- około 130 g drobno mielonej mąki owsianej
- dodatkowo: 1 łyżeczka oliwy
Sos pomidorowy
- 200 g krojonych pomidorów bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- świeże lub suszone oregano do smaku
- odrobina świeżej bazylii
- sól i grubo mielony pieprz
Dodatki
(poniżej moja propozycja – Ty możesz wybrać swoje ulubione, no może poza salami ;)
- 1 kulka mozzarelli light
- 3 plasterki polędwicy lub włoskiej szynki
- 1/4 papryki żółtej lub czerwonej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/4 małej czerwonej cebulki
- kilka czarnych oliwek
- kilka cienkich plasterków cukinii
- garść rukoli
- listki świeżego oregano
Pizza z batatu – przygotowanie:
Batat dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez około 1-1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wyjmujemy z folii i delikatnie obieramy ze skórki. Miąższ batata rozgniatamy na puree, dodajemy mąkę. W zależności od ilości wody w ziemniaku będziesz jej potrzebować mniej lub więcej, więc dodawaj ją stopniowo. Ciasto powinno odklejać się od dłoni. Tak przygotowane ciasto przekładamy na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uprzednio delikatnie posmarowanym kilkoma kroplami oliwy. Za pomocą dłoni lub wałka formujemy okrągły płaski placek o średni 30-35 cm. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. C na około 15 minut.
W czasie kiedy spód pizzy się podpieka blendujemy wszystkie składniki sosu. Dodatki kroimy według uznania.
Po 15 minutach wyjmujemy spód pizzy z pieca. Smarujemy równomiernie sosem, nakładamy warstwę sera mozzarella i ulubione dodatki. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 8-12 minut (w zależności od zastosowanych składników). Po upieczeniu dzielimy pizzę na 8 kawałków. Posypujemy świeżą rukolą, połówkami pomidorków koktajlowych i listkami oregano.
Pizza z batatu – wartość odżywcza
Klasyczna pizza ma 266 kcal w 100 g, moja dokładnie połowę! Nie trzeba zabierać sobie przyjemności na diecie :)
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!