O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Rabarbar! Co roku to samo. Kiedy tylko się pojawia, dostaję na jego punkcie bzika. W poprzednim sezonie na blogu pojawił się przepis na pieczony sernik jaglany z rabarbarem i tarta rustykalna z rabarbarowym nadzieniem. Dzisiaj klasyczne jogurtowe ciasto z rabarbarem z kokosową kruszonką. Proste, smaczne i bez wyrzutów sumienia.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką przed pieczeniem

Składniki [12 porcji]

Ciasto

  • 2 duże jajka
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • około 30 g namoczonych we wrzątku daktyli
  • małe opakowanie jogurtu naturalnego (200g)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub bio cukier waniliowy
  • 40 g oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 200 g mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej: 100g ryżowej i 100g kukurydzianej)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Wierzch

  • 180 g młodego rabarbaru
  • 30 g mąki kokosowej lub zmielonych wiórków
  • 20 g zimnego oleju kokosowego
  • płatki lub wiórki kokosowe
  • ewentualnie mąka kokosowa do posypania zamiast cukru pudru

Ciasto z rabarbarem – przygotowanie

Jajka, jogurt, banany, wanilię i daktyle miksujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy do składników mokrych i dokładnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony w 2-centymetrowe paski rabarbar. Olej kokosowy i mąkę kokosową rozkruszamy w palcach tworząc kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180° C (do suchego patyczka). Ciasto z uwagi na obecność bananów będzie bardziej zbite i lepkie niż klasyczne ciasto piaskowe. Przed podaniem posypujemy odrobiną mąki kokosowej.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

 

Viola Urban

Oceniam swoim Okiem Dietetyka już od 8 lat. Z zawodu jestem dietetykiem, z zamiłowania poszukiwaczką doskonałego smaku, a z doświadczenia copywriterem i fotografem kulinarnym. Napisałam dwie książki kulinarne: "Poranne Inspiracje" oraz "Dieta na Wynos". Lubię inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach czytam, ćwiczę jogę i szukam dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×