Tarta z pieczoną dynią, owczym serem i szałwią
- 20 października, 2016
- od
- Viola Urban
Tarta z pieczoną dynią to jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Jest bardzo aromatyczna, sycąca i przede wszystkim sezonowa! Kiedy ostatnio moja przecudowna przyszła teściowa obdarowała mnie 5 kilogramami tego szlachetnego warzywa, postanowiłam wykorzystać ją na 10 różnych sposobów. Poza genialnym sosem do makaronu, bułeczkami i ciastem dyniowym, powstał ten aromatyczny quiche. Oczywiście bez masła i śmietany, za to ze sporą ilością pachnącej szałwii, gałki muszkatołowej i pikantnego owczego sera. Wprawdzie jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto podjąć się tego wyzwania. Efekt naprawdę rekompensuje 1,5 godziny spędzone w kuchni!
Składniki [tarta z pieczoną dynią i owczym serem – 8 porcji]
Pieczona dynia
- 600 g dyni (masa bez skórki, po wycięciu gniazda nasiennego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe ząbki czosnku w łupinkach
- sól
- pieprz czarny
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- garść liści szałwii
- 2 gałązki rozmarynu
Ciasto pełnoziarniste
- 200 g mąki (u mnie 100 g orkiszowej jasnej i 100 g pełnoziarnistej pszennej)
- 80 g zimnego oleju kokosowego
- sól, szczypta gałki muszkatołowej
- opcjonalnie: 1-2 łyżki lodowatej wody
Masa jajeczna
- 6 jajek
- 100 g sera owczego dojrzewającego (ja użyłam Pur Brebis)
- garść liści szałwii
- gałka muszkatołowa
- czarny pieprz
Tarta z pieczoną dynią – przygotowanie
Dynię kroimy w kostkę o grubości 1,5-2 cm. Całość wkładamy do miski. Dodajemy oliwę, igiełki rozmarynu, całe liście szałwii, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dynię oraz całe ząbki czosnku przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 st. C. Powinna być lekko twardawa – dopiecze się w farszu tarty.
Mąkę doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dodajemy zimny olej kokosowy i szybko zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość wody. Ciasto nie musi być bardzo zbite – ważne, żeby pod wpływem nacisku palców przyklejało się do blaszki. Najwygodniejsza jest blaszka z wyjmowanym dnem. Ja użyłam blaszki o średnicy 26 cm. Równomiernie wylepiamy formę ciastem aż po same brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na około 15 minut.
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser owczy. Jajka rozbijamy, dodajemy 3/4 startego sera, pastę wyciśniętą z dwóch upieczonych ząbków czosnku, drobno pokrojoną szałwię, gałkę muszkatołową i pieprz. Starannie mieszamy. Na podpieczony spód tarty wykładamy upieczoną dynię. Całość zalewamy masą jajeczną. Wierzch tarty posypujemy pozostałym owczym serem. Dekorujemy listkami szałwii. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut. Masa jajeczna powinna być całkowicie ścięta, ale nie przesuszona, a wierzch lekko zarumieniony.
Quiche smakuje wyśmienicie tuż po przyrządzeniu, ale można go też jeść na zimno, kiedy wystygnie.
Wartość odżywcza 8 porcji tarty z pieczoną dynią i owczym serem*
1 kawałek tarty ma około 330 kcal, 14 g białka, 22 gramy tłuszczu i 19 g węglowodanów. Porcja tarty z pieczoną dynią dostarcza też aż 4 g błonnika. Wystarczy dodać lekką sałatkę i obiad gotowy!
* Ser owczy figuruje w tabeli jako ser kozi. Wartość energetyczna produktów jest porównywalna. Zmiana wynika z braku produktu w bazie programu.
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!