O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Sałatka z komosy ryżowej, batatu i ciecierzycy – przepis z książki „Dieta na Wynos”

Sałatka z komosy ryżowej, batatu i ciecierzycy – przepis z książki „Dieta na Wynos”

To już dzisiaj! Premiera mojej drugiej książki jest już za nami, a zatem od dzisiaj możecie stacjonarnie szukać książki „Dieta na Wynos” w empiku i innych dobrze zaopatrzonych księgarniach. Zamawiając w moim sklepie (KLIK) masz gwarancję wysyłki w ciągu 48 godzin. Jeśli nie jesteś jeszcze pewna czy chcesz kupić moją książkę, zajrzyj na moje stories (KLIK), gdzie pokazuję reakcję osób, które już ją mają w swojej biblioteczce <3 Nie przedłużając, zapraszam na kolejny wpis z przepisem pochodzącym z moje książki zawierającej aż 100 przepisów na odżywczy lunch.

Sałatka z komosy ryżowej, batatu i ciecierzycy – Składniki (1 porcja)

  • batat – 1/2 sztuki (100 g)
  • oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
  • komosa ryżowa – 3 czubate łyżki (40 g)
  • ciecierzyca ugotowana – 5 łyżek (100 g)
  • tahini – 1 łyżeczka (6 g)
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka (3 g)
  • szpinak baby – garść (25 g)
  • pestki granatu – 1 łyżka (15 g)
  • kolendra świeża – kilka listków
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta kminu rzymskiego,1 łyżeczka kolendry świeżej drobno posiekanej, opcjonalnie: 1/4 łyżeczki harissy

Sałatka z komosy ryżowej, batatu i ciecierzycy – przepis z książki „Dieta na Wynos”

Sałatka z komosy ryżowej, batatu i ciecierzycy – Przygotowanie

Batat obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Skrapiamy oliwą i pieczemy w temperaturze 200°C. Kiedy lekko się zarumieni, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W tym czasie gotujemy komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu. Ciecierzycę doprawiamy papryką, kminem i drobno posiekaną kolendrą. Można też dodać harissę. Gdy komosa wystygnie, dokładamy do niej tahini oraz sok z cytryny. Mieszamy i przekładamy do słoika. Następnie układamy bataty, szpinak, ciecierzycę, pestki granatu oraz listki świeżej kolendry.

Porady #OkiemDietetyka

  • Komosę ryżową zastąpisz kaszą jaglaną, pęczakiem oraz ryżem. Jeśli zależy ci na czasie, sięgnij po pełnoziarnisty lub orkiszowy kuskus. Do kaszy możesz dodać odrobinę miodu lub syropu z agawy oraz drobno posiekane zioła.
  • To wegańskie danie jest bogate w białko, wapń, magnez oraz żelazo. Połączenie żelaza pochodzącego z ciecierzycy z sokiem z cytryny oraz pestkami granatu poprawia jego wchłanianie. Aby jeszcze bardziej wspomóc wchłanianie żelaza, posyp sałatkę drobno posiekaną natką pietruszki.
  • Sałatkę warto przygotować wtedy, kiedy masz już upieczone bataty. W ten sposób zaoszczędzisz sporo czasu.
Sałatka z komosy ryżowej, batatu i ciecierzycy – przepis z książki „Dieta na Wynos”

Właściwości przepisu

  • bezglutenowe
  • bez mleka
  • bez jajek
  • wegańskie
  • bogate w błonnik
  • niski IG
  • na zimno

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 499 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 64 g
Błonnik: 16 g

Przepis na to danie i 99 innych propozycji znajdziesz w mojej książce „Dieta na Wynos”. Książkę możesz kupić już teraz na stronie empiku (KLIK). Jeśli zależy Ci na książce z dedykacją ode mnie, możesz ją kupić również w moim sklepie (KLIK). Mam nadzieję, że ugotujesz ze mną jedno z moich popisowych dań na wynos. Jeśli tak się stanie, koniecznie oznacz mnie na zdjęciu lub użyj hashtagu #DietaNaWynos. Przy okazji wszystkich mieszkańców Trójmiasta i okolic zapraszam na moje spotkanie autorskie, które odbędzie się 27 kwietnia o godzinie 17:00 w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku. Aby nie zapomnieć o tej dacie, koniecznie dołącz do wydarzenia (KLIK).

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 6 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

KUP MOJĄ DRUGĄ KSIĄŻKĘ

PATRONAT OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×