O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Ciasto bez pieczenia z owocami leśnymi i kremem daktylowym

Ciasto bez pieczenia z owocami leśnymi i kremem daktylowym

Ciasto bez pieczenia? Powodów może być mnóstwo: brak piekarnika, zepsuty piekarnik, brudny piekarnik ;) Bez najmniejszego powodu też można! Ciasto chociaż wymaga kilku składników, odwdzięcza się smakiem i tym, że zawsze wychodzi. Sezon na owoce jagodowe trawa, zatem bierzemy się do roboty!

wegańskie ciasto bez pieczenia
wegańskie ciasto bez pieczenia

Składniki (10 porcji ciasta)

Spód bez pieczenia:

  • 200 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 50 g daktyli
  • 50 ml bardzo gorącej wody
  • łyżka oleju kokosowego

Masa daktylow-migdałowa:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka roślinnego – u mnie ryżowo-migdałowe niesłodzone
  • 50 g daktyli
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki szałwi hiszpańskiej, czyli chia ( <– KLIK )
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Polewa z owoców leśnych:

  • 100 g ulubionych owoców leśnych (najlepiej sprawdzą się jagody, borówki, truskawki, porzeczki)
  • 2 łyżeczki słodziku (ja użyłam erytrolu) – opcjonalnie może być łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka skrobi (może być to skrobia z tapioki lub zwykła skrobia ziemniaczana)

Dekoracja:

  • świeże owoce (u mnie truskawki)
  • kwiaty jadalne (opcjonalnie)
  • listki mięty lub melisy
ciasto bez pieczenia z kremem daktylowo-migdałowym i owocami leśnymi
ciasto bez pieczenia z kremem daktylowo-migdałowym i owocami leśnymi

Przygotowanie:

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie (może to być wrzątek). Kiedy rozmiękną miksujemy je dokładnie blenderem wraz z olejem kokosowym. Dodajemy sproszkowane migdały i dokładnie zagniatamy. Tak przygotowaną masą równomiernie wylepiamy dno formy uprzednio wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki.

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości na mleku roślinnym. Pod koniec gotowania dodajemy daktyle. Zdejmujemy z ognia. Masę dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy zmielone migdały, nasionka chia i olej kokosowy. Lekko przestudzoną masę wylewamy na daktylowy spód.

Owoce jagodowe gotujemy z połową przygotowanej wody. Skrobię i słodzik rozpuszczamy w pozostałym płynie i dodajemy do gotujących się owoców, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze przez minutę na wolnym ogniu. Studzimy. Tak przygotowaną polewą polewamy masę daktylowo-migdałową. Mocno schładzamy.

Wierzch ciasta dekorujemy według uznania owocami, kwiatami i/lub świeżymi ziołami.

Wegańskie ciasto bezglutenowe bez pieczenia!
Wegańskie ciasto bezglutenowe bez pieczenia!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Viola Urban

Oceniam swoim Okiem Dietetyka już od 8 lat. Z zawodu jestem dietetykiem, z zamiłowania poszukiwaczką doskonałego smaku, a z doświadczenia copywriterem i fotografem kulinarnym. Napisałam dwie książki kulinarne: "Poranne Inspiracje" oraz "Dieta na Wynos". Lubię inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach czytam, ćwiczę jogę i szukam dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 7 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

SOCIAL MEDIA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×