Ciasto bez pieczenia z owocami leśnymi i kremem daktylowym
- 06 marca, 2021
- od
- Viola Urban
Ciasto bez pieczenia? Powodów może być mnóstwo: brak piekarnika, zepsuty piekarnik, brudny piekarnik ;) Bez najmniejszego powodu też można! Ciasto chociaż wymaga kilku składników, odwdzięcza się smakiem i tym, że zawsze wychodzi. Sezon na owoce jagodowe trawa, zatem bierzemy się do roboty!
Składniki (10 porcji ciasta)
Spód bez pieczenia:
- 200 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 50 g daktyli
- 50 ml bardzo gorącej wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
Masa daktylow-migdałowa:
- 100 g kaszy jaglanej
- 500 ml mleka roślinnego – u mnie sojowe
- 50 g daktyli najlepiej medjool
- 50 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki nasion chia
Polewa z owoców leśnych:
- 100 g ulubionych owoców leśnych (najlepiej sprawdzą się jagody, borówki, truskawki, porzeczki)
- 2 łyżeczki słodziku (ja użyłam erytrolu) – opcjonalnie może być łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka skrobi (może być to skrobia z tapioki lub zwykła skrobia ziemniaczana)
Dekoracja:
- świeże owoce (u mnie truskawki)
- listki mięty lub melisy
Przygotowanie:
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie (może to być wrzątek). Kiedy rozmiękną miksujemy je dokładnie blenderem wraz z olejem kokosowym. Dodajemy sproszkowane migdały i dokładnie zagniatamy. Tak przygotowaną masą równomiernie wylepiamy dno formy uprzednio wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki.
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości na mleku roślinnym. Pod koniec gotowania dodajemy daktyle. Zdejmujemy z ognia. Masę dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy zmielone migdały i nasionka chia. Lekko przestudzoną masę wylewamy na daktylowy spód.
Owoce jagodowe gotujemy z połową przygotowanej wody. Skrobię i słodzik rozpuszczamy w pozostałym płynie i dodajemy do gotujących się owoców, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze przez minutę na wolnym ogniu. Studzimy. Tak przygotowaną polewą polewamy masę daktylowo-migdałową. Mocno schładzamy.
Wierzch ciasta dekorujemy według uznania owocami, kwiatami i/lub świeżymi ziołami.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!