
Dahl z soczewicy – wegańska kolacja
- 04 marca, 2017
- od
- Viola Urban
Takie dania uwielbiam: banalnie proste w przygotowaniu, aromatyczne i odżywcze. Kiedy potrawa spełnia wszystkie te założenia – jestem w niebie, bo mogę w kilkanaście minut przygotować ucztę dobrą dla zdrowia i podniebienia. Nie ukrywam, że smak gra dla mnie często pierwszoplanową rolę i jeśli mi coś nie smakuje to choćbym miała żyć po tym 20 lat dłużej – nie zjem. Na szczęście są dania, które łączą wszystko co najważniejsze. Te dania najczęściej lądują na Okiem Dietetyka. Zapraszam Was do wspólnego przygotowania wegańskiego przysmaku! Przed Wami dahl z soczewicy!

Składniki [2 porcje]
- około 100 g czarnej soczewicy (jeśli nie macie czarnej może być czerwona)
- szklanka siekanych pomidorów lub passaty pomidorowej
- około 60 ml pełnotłustego mleka kokosowego (polecam Real Thai – ma najlepszy skład)
- łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
- 1 mała biała cebulka
- garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
- łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu – nie mylić z kminkiem)
- sól himalajska i grubo mielony czarny pieprz
- opcjonalnie: kawałek awokado
- opcjonalnie: łyżeczka czarnego sezamu
Dahl z soczewicy – przygotowanie
Soczewicę namaczamy przez kilka godzin w zimnej wodzie. Odcedzamy i gotujemy do miękkości w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Soczewicę przelewamy do durszlaka i obficie płuczemy w zimnej wodzie. W osobnym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podprażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kmin rzymski i prażymy jeszcze minutę. Dorzucamy ugotowaną soczewicę oraz pomidory i dusimy pod przykryciem przez około 5-10 minut. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Na koniec dodajemy mleko kokosowe oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe danie przekładamy do miseczek. Możemy podać je z pokrojonym w plasterki awokado, czarnym sezamem i świeżą kolendrą. Innym ciekawym pomysłem na podanie tego dania jest przeobrażenie go w szakszukę – wystarczy wbić jajko i dusić pod przykryciem przez około 5-6 minut – podobny przepis znajdziecie TUTAJ.
