O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
EDC –  poznaj związki, które mogą przyczyniać się do występowania zaburzeń endokrynnych!
Blog & Diety & Porady

EDC – poznaj związki, które mogą przyczyniać się do występowania zaburzeń endokrynnych!

„Pracujesz w Zakładzie Endokrynologii i zajmujesz się puszkami i plastikowymi opakowaniami…?” różne formy tego pytania słyszę dość często, łącznie z sugestią, że to chyba zakład ekologii. Za każdym razem potwierdzam jednak, że mimo wszytko zaburzenia hormonalne i opakowania do żywności mają wspólny mianownik. Ten mianownik to enigmatycznie brzmiące EDC. Wyjaśniam również co ma wspólnego wszędobylski plastik z wieloma chorobami współczesnego świata.


Związki Endokrynnie Czynne (EDC)

Aby tworzywa sztuczne były elastyczne i wytrzymałe, w procesie produkcji dodaje się plastyfikatory takie jak bisfenol A (BPA) i ftalany (ang. Phthalates, PAE). Oba te związki, oprócz tego, że biorą udział w powstawaniu plastikowych elementów, należą także do związków endokrynnie czynnych (ang. Endocrine disrupting chemicals, EDC), które mogą wpływać na gospodarkę hormonalną. EDC posiadają pierścieniową strukturę i pod względem budowy są zbliżone do hormonów produkowanych przez nasz organizm. To sprawia, że związki te mogą wchodzić w interakcje z receptorami dla hormonów (estrogenowymi oraz androgenowymi), a w konsekwencji odgrywać potencjalną rolę w powstawaniu między innymi:

  • Cukrzycy typu 2
  • Otyłości
  • Chorób układu sercowo-naczyniowego
  • Zaburzeń płodności zarówno u kobiet jak i mężczyzn
  • Wad wrodzonych dzieci (wnętrostwo, spodziectwo)
  • Zaburzeń hormonalnych, w tym najczęstszego wśród kobiet w wieku rozrodczym
  • Zespołu wielotorbielowatych jajników (PCOS)
  • Nowotworów hormonozależnych (raka piersi i raka prostaty)
Zaburzenia endykrynologiczne często zabierają marzenia o szczupłej sylwetce – lepiej im zapobiegać niż leczyć

Jak dochodzi do kontaktu z EDC?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (ang. European Food Safety Authority, EFSA) w roku 2015 zmniejszył wartość tolerowanej dawki przyjętej przez organizm człowieka (ang. Torelable Daily Intake, TDI) z 50µg/kg masy ciała na dobę do 4µg/kg masy ciała na dobę. Jednocześnie EFSA ustanowił tę wartość jako tymczasową, obowiązującą do przeprowadzenia i przeanalizowania wyników większej liczby badań dotyczących
konsekwencji ekspozycji na niektóre EDC, szczególnie dla gruczołu piersiowego oraz komórek nerwowych. Wyjątkową uwagę powinno się także zwrócić na kobiety w ciąży, niemowlęta i małe dzieci, bo to one należą do grup osób najbardziej narażonych na konsekwencje działania związków zaburzających czynność układu hormonalnego.
EDC do organizmu człowieka mogą dostać się drogą:

  • Przezskórną – kontakt z kosmetykami, chemią gospodarczą, plastikowymi torbami i opakowaniami, paragonami
  • Wziewną –wdychanie kurzu zawierającego cząsteczki pochodzące z plastikowych elementów
  • Doustną – spożycie zanieczyszczonej żywności.

Gdzie znajduje się najwięcej szkodliwych substancji?

Wspomniany wcześniej BPA, stosowany jest na szeroką skalę w puszkach do przechowywania żywności, a konkretnie w wewnętrznej powłoce izolującej żywność od metalu. Wykorzystywany jest również do produkcji tworzyw poliwęglanowych, twardych materiałów przypominających szkło, z których często powstają butelki czy plastikowe
opakowania. Kolejną grupę stanową ftalany, związki stosowane w produkcji folii spożywczych, woreczków do żywności, opakowań wykonanych z plastiku, a także wielu sprzętach codziennego użytku, w tym także mających kontakt z żywnością, jak naczynia i akcesoria kuchenne. Plastyfikatory do naszego pokarmu dostają się z opakowań między innymi podczas: mechanicznego uszkodzenia lub wgniecenia puszki czy długiego magazynowania oraz działania wysokiej temperatury, a na to pokarm narażony jest dość często. Do takich sytuacji należy bowiem przechowywanie w nasłonecznionym miejscu, podgrzewanie posiłku wraz opakowaniem, a także przełożenie gorącej żywności do plastikowego pudełka lub butelki.

Bisfenol i ftalany!

Bisfenol A i ftalany to substancje, które mogą wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu poprzez zaburzanie pracy układu hormonalnego. Czy zatem produkty BPA free i PAE free są zupełnie bezpieczne? Niestety nie. Niewielkie modyfikacje w budowie sprawiają, że zamiast bisfenolu A mamy bisfenol S lub bisfenol F, inna nazwa, zbliżone właściwości, potencjalnie estrogenne. Uważa się, że obecnie powinniśmy jak najczęściej korzystać z
opakowań szklanych, a także biodegradowalnych, które nie zawierają sztucznych dodatków, przede wszystkim plastyfikatorów, sztucznych barwników i klejów – wszystkiego, co stanowi potencjalne źródło EDC.

Przyczyny zaburzeń hormonalnych – EDC związki endokrynnie czynne

Gdzie szukać więcej informacji?

Czy boimy się na wyrost? Przecież jest tyle szkodliwych rzeczy, a my się czepiamy właśnie takich, z których musimy korzystać codziennie i nie możemy ich unikać. Otóż możemy i dla zdrowia, swojego i naszych dzieci, powinniśmy! Argument: „czego to nie wymyślą, dawniej jakoś było i wszyscy żyli”, tutaj nie obowiązuje. Dawniej nie było plastików, jeszcze dawniej ludzie wierzyli, że Ziemia jest płaska. Korzystajmy z wiedzy współczesnego świata i ze zdobyczy cywilizacji. Ale róbmy to świadomie! Więcej informacji jak wybierać, aby było zdrowiej, a także jakie możemy stosować zamienniki znanych produktów i rozwiązań, na blogu Zdrowie Otulone Szkłem oraz na profilu facebookowym Detoxed Lifestyle Challenge, gdzie eksperci Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Politechniki Gdańskiej na bieżąco będą się dzielić z Wami swoją wiedzą.

 

Zapisz

Zapisz

Aleksandra Szybiak

Dietetyk Kliniczny, któremu ciągle mało nauki, więc po zakończeniu jednych studiów kontynuuje kolejne realizując doktorat w Zakładzie Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej GUMed. Aktualnie oprócz osób wymagających konsultacji dietetycznych ma pod skrzydłami także Panie dotknięte najczęstszym zaburzeniem hormonalnym w wieku rozrodczym – zespołem wielotorbielowatych jajników (PCOS). W pracy naukowca szuka związku pomiędzy życiem w „plastikowym świecie”, a zmianami hormonalnymi u kobiet. Konsultantka dietetyczna współtworząca kampanię społeczną „PCOS – nie ignoruj objawów” zwiększającą świadomość społeczeństwa na temat tej jednostki. Masz pytanie? Napisz na dietetyk.aleksandra@gmail.com

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×