Śródziemnomorska zupa rybna
- 21 lutego, 2017
- od
- Viola Urban
Jestem dzieckiem morza. Uwielbiam ten klimat niezależnie od pory roku! I zupę rybna też uwielbiam chociaż przez 98% mojego życia nie miałam pojęcia jak ją przyrządzać i jak powinna smakować, dzisiaj z pełną świadomością tego co czynię, mogę powiedzieć, że mam przepis idealny. Zupę rybną jadam wszędzie tam, gdzie widnieje w karcie i dobrą jadłam tylko trzy razy (w Krew i Woda, Serio oraz Dwóch Zmianach /tutaj niestety już jej nie ma w karcie/). Moja zupa rybna to połączenie wszystkiego tego co w śródziemnomorskiej kuchni najlepsze – ryb, owoców morza, warzyw, ziół i oliwy z oliwek.
Składniki [8 dużych porcji zupy rybnej]
- bulion rybny z TEGO PRZEPISU (około 2-3 litry)
- 1 niewielki por
- ząbek czosnku
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 korzeń pietruszki
- 3 nieduże marchewki
- 3-4 badyle selera naciowego
- 1/2 cukinii
- 200 g passaty pomidorowej
- około 300 g ryby (u mnie mieszanka dorsza, łososia i pstrąga)
- 150 g krewetek lub innych owoców morza (ja tym razem użyłam tylko argentyńskich krewetek, ale zupa z małżami jest jeszcze lepsza)
- garść ziół (koper, pietruszka, rozmaryn, oregano, tymianek – co lubisz)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie: 50 ml białego wytrawnego wina
- sól morska
- czarny grubo mielony pieprz
Zupa rybna – przygotowanie
Warzywa obieramy i kroimy. Połowę oliwy wlewamy na dno garnka i szklimy czosnek oraz pora. Następnie dodajemy resztę warzyw, podsmażamy przez minutę. Jeśli decydujemy się na dodatek wina, dodajemy je teraz – to najlepszy moment. Kiedy wino odparuje wlewamy bulion oraz pomidory. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15-20 minut. W tym czasie oczyszczamy i kroimy rybę. Kiedy marchewka jest już ugotowana al dente zmniejszamy ogień i wrzucamy owoce morza oraz ryby. Gotujemy maksymalnie 7-10 minut i wyłączamy ogień. Doprawiamy drobno posiekanymi ziołami, solą oraz pieprzem. Dodajemy resztę oliwy. Śródziemnomorska zupa rybna gotowa!
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!