O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Śródziemnomorska zupa rybna

Śródziemnomorska zupa rybna

Jestem dzieckiem morza. Uwielbiam ten klimat niezależnie od pory roku! I zupę rybna też uwielbiam chociaż przez 98% mojego życia nie miałam pojęcia jak ją przyrządzać i jak powinna smakować, dzisiaj z pełną świadomością tego co czynię, mogę powiedzieć, że mam przepis idealny. Zupę rybną jadam wszędzie tam, gdzie widnieje w karcie i dobrą jadłam tylko trzy razy (w Krew i Woda, Serio oraz Dwóch Zmianach /tutaj niestety już jej nie ma w karcie/). Moja zupa rybna to połączenie wszystkiego tego co w śródziemnomorskiej kuchni najlepsze – ryb, owoców morza, warzyw, ziół i oliwy z oliwek.

Śródziemnomorska zupa rybna (żółta patera – home & you, biały talerz – a Tab)

Składniki [8 dużych porcji zupy rybnej]

  • bulion rybny z TEGO PRZEPISU (około 2-3 litry)
  • 1 niewielki por
  • ząbek czosnku
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 nieduże marchewki
  • 3-4 badyle selera naciowego
  • 1/2 cukinii
  • 200 g passaty pomidorowej
  • około 300 g ryby (u mnie mieszanka dorsza, łososia i pstrąga)
  • 150 g krewetek lub innych owoców morza (ja tym razem użyłam tylko argentyńskich krewetek, ale zupa z małżami jest jeszcze lepsza)
  • garść ziół (koper, pietruszka, rozmaryn, oregano, tymianek – co lubisz)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól morska
  • czarny grubo mielony pieprz
bulion rybny

Zupa rybna – przygotowanie

Warzywa obieramy i kroimy. Połowę oliwy wlewamy na dno garnka i szklimy czosnek oraz pora. Następnie dodajemy resztę warzyw, podsmażamy przez minutę. Jeśli decydujemy się na dodatek wina, dodajemy je teraz – to najlepszy moment. Kiedy wino odparuje wlewamy bulion oraz pomidory. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15-20 minut. W tym czasie oczyszczamy i kroimy rybę. Kiedy marchewka jest już ugotowana al dente zmniejszamy ogień i wrzucamy owoce morza oraz ryby. Gotujemy maksymalnie 7-10 minut i wyłączamy ogień. Doprawiamy drobno posiekanymi ziołami, solą oraz pieprzem. Dodajemy resztę oliwy. Śródziemnomorska zupa rybna gotowa!

Śródziemnomorska zupa rybna (biały talerz – a Tab)

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×