Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Rozmaryn – kulinarne zastosowania, prozdrowotne triki i dekoracje DIY

Rozmaryn – kulinarne zastosowania, prozdrowotne triki i dekoracje DIY

Rozmaryn (ang. rosemary, lac. rosmarinus) to kolejne ziółko, które dla Was omówię! Jest niezwykle odświeżający, leśny, rześki. Jego zapach kojarzy się ze spacerem po wilgotnym lesie. Spróbuj podgrzać jego igiełki na suchej patelni, a w mgnieniu oka uwolnisz jego niezwykły aromat! Rozmaryn kiedyś uważany był za symbol wiernej miłości, dlatego do dzisiaj organizuje się przyjęcia weselne inspirowane tą rośliną. Okazuje się zatem, że to nie tylko zwykła przyprawa, ale też genialny kompan w dekoracji. Sprawdza się doskonale w stylizacji stołu, efektownych ciast, drzwi (przecudne wieńce). Olejku rozmarynowego używa się również w kosmetyce i farmacji. To antidotum na brak apetytu (mi nie grozi ;) ), obniżony nastrój, niestrawność i bóle mięśniowe. Dzisiaj opowiem Wam nie tylko o tym jakie potrawy wzbogacić rozmarynem, jakie właściwości zdrowotne ma ta roślina i jak prawidłowo o nią dbać, ale też przedstawie kilka pomysłów na jej wykorzystanie do celów innych niż kulinarne!

Ciasto marchewkowe z jagodami goji i rozmarynem - propozycja podania
Ciasto marchewkowe z jagodami goji i rozmarynem – propozycja podania

Rozmaryn – do czego przyda Ci się w kuchni?

Polska kocha swoje smaki: pietruszkę, koperek, szczypiorek i majeranek. Do tych przypraw nie trzeba nas przekonywać. Jakiś czas temu do tej armii dołączyły też włoskie smaki w postaci bazylii i oregano. Chociaż bardzo je cenię, to wciąż mi się wydaje, że używamy ich zbyt często. Pora na rewitalizację w kuchni i doprawianie tym, co naprawdę pasuje! Dzisiaj kilka słów o rozmarynie. Przyprawie, której boi się wiele Pań domu. zupełnie niesłusznie! Wystarczy połączyć ją z odpowiednią bazą.

Rozmaryn do mięs i ryb

Z uwagi na swoje właściwości pobudzające trawienie, genialnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs – zarówno drobiu, jak i mięs czerwonych. Wypróbuj kurczaka marynowanego w miodzie, cytrynie i rozmarynie! Albo wołowinę duszoną w ciemnym piwie z rozmarynem i śliwkami. A dziczyzna? Jeśli tylko jadasz tego rodzaju mięso dopraw je czosnkiem, rozmarynem i jałowcem. Raj dla podniebienia! Rozmaryn dogaduje się też z jagnięciną, królikiem, a nawet rybami. Zagra w duecie zwłaszcza z tłustym łososiem.

Rozmaryn do pieczenia!

Nic nie wprawia mnie w taki ślinotok jak świeży, domowy bochenek chleba aromatyzowany ziołami. Tak naprawdę każde pieczywo jakie chcemy zrobić w domu warto wzbogacać dodatkami. Nie tylko nasiona i otręby się do tego nadają. Dodaj do swojego pieczywa także pieczony czosnek, drobno posiekany rozmaryn, trochę startej dyni, a uzyskasz chleb, którego nie kupisz praktycznie nigdzie. Nie tylko klasyczne wypieki w postaci bochenków i bułeczek lubią rozmaryn. Tartaletki, gofry, muffinki i inne ciasteczka mogą być bardzo zdrowe jeśli zamiast tony cukru dodamy do nich świeże zioła i dobrej jakości pełnoziarnistą mąkę.

Korzenie i bulwy!

Ziemniaki zwykłe i bataty, seler, marchewka, pasternak, topinambur, buraki, skorzonera i pietruszka. Wszystko to, co rośnie pod ziemią z rozmarynem się polubi. Nie trzeba kombinować. Wystarczy dokładnie wyszorować lub obrać, ponacinać, dodać 2 łyżki oliwy z wytłoków lub olej kokosowy, całe ząbki czosnku, rozmaryn i grubą morską sól. Kilkadziesiąt minut pieczenia i genialny dodatek do obiadu gotowy. Podlej to kilkoma kropelkami miodu, a będzie jeszcze smaczniej. Te same warzywa świetnie sprawdzą się jako baza kremowej zupy. W tej samej konfiguracji sprawdzi się również jesienna dynia.

Inne…

Z rozmarynu możesz przygotować też obłędne pesto. Dodaj niesolone pistacje i oliwę z oliwek, a zobaczysz dlaczego użyłam słowa obłędne ;) Zachęcam także do aromatyzowania oliwy całą gałązką tego zioła.

Napoje!

Ciepłe i zimne. Alkoholowe i bezalkoholowe. Rozmaryn sprawdza się zarówno w naparach, lemoniadach jak i drinkach na bazie ginu (ciii, nikt nic nie słyszał). Koniecznie wypróbuj też mój proodpornościowy zimowy eliksir, który odstrasza wszelkiej maści przeziębienia! Dodawaj gałązkę rozmarynu do swojej butelki wody albo zielonej herbaty. To jest naprawdę zaskakujące w smaku!

Owoce

Tak, nie byłabym sobą gdybym nie udowodniła w swoim wpisie, że jakieś zioło nie nadaje się do doprawiania dań z owocami. Już wspomniała o lemoniadach oraz naparach i zajawiłam temat śliwkami z wołowiną, ale pomyśl też ciepło o konfiturach i frużelinach z owoców. Gruszki i jabłka, śliwki, wiśnie, a także morele, brzoskwinie i nektarynki w duecie z rozmarynem rozwiną swój smak. Towarzystwo rozmarynu przypadnie do gustu również figom i cytrusom. Grejpfrut w połączeniu z rozmarynem uwielbiam nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce.


Więcej inspiracji znajdziesz na moim Pintereście w specjalnie stworzonej tablicy z przepisami na dania i napoje z rozmarynem w roli głównej (kliknij na zdjęcie):

Przepisy na dania i napoje z rozmarynem zebrałam w jedną tablice inspiracji - zajrzyj koniecznie!
Przepisy na dania i napoje z rozmarynem zebrałam w jedną tablice inspiracji – zajrzyj koniecznie!

Właściwości zdrowotne rozmarynu

O tym, że świeże jest lepsze niż suszone wiecie już na pewno. Powtarzam to co miesiąc i będę powtarzać jeszcze długo ;) Skupmy się jednak na tym co pewne, czyli dlaczego warto włączyć rozmaryn do swojej codziennej diety! Szczególne znaczenie ma olejek rozmarynowy oraz regularne picie naparów z rozmarynu.

Po pierwsze: pobudza krążenie!

Czujecie to? Jesień za oknem, spadek liści, ciśnienia i dobrego samopoczucia. Wypijasz napar z rozmarynu i jak ręką odjął. Dzięki swoim właściwościom łagodnie pobudzającym zmniejsza objawy jesiennej chandry.

Po drugie: pobudza apatyt

Wbrew pozorom ludzie miewają z tym problem ;) Jeśli jedyne co chce Ci się teraz jeść to słodycze i płynne przekąski to sięgnij po rozmaryn. Pobudzi wydzielanie soku żołądkowego, a co za tym idzie, apetyt na coś wartościowego.

Po trzecie: walczy z wolnymi rodnikami

Świeży rozmaryn ma wyjątkowo wysoki potencjał antyoksydacyjny, innymi słowy jest bogaty w przeciwutleniacze. A jak dobrze wiemy antyoksydanty w diecie zapobiegają rozwojowi wielu chorób w tym nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego.

Po czwarte: działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie

Jak już wcześniej wspomniałam – rozmaryn jest jednym z kluczowych składników, który wzmocni naszą odporność, dlatego zalecam przygotowywanie napoju wzmacniającego odporność organizmu z takim dodatkiem. Obecność w daniach i napojach rozmarynu pomoże nam utrzymać dobrą kondycję.

Po piąte: rozmaryn wspomaga trawienie

Pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, dzięki czemu trawienie nawet tłustych i ciężkostrawnych dań będzie dla układu pokarmowego lżejsze. Nie żebym polecała tłuste potrawy, broń Boże! No może łosoś czy tam inne strączki ;)

Rozmaryn
Rozmaryn

Przekonani? Moje nowe propozycje dań z wykorzystaniem rozmarynu pojawią się już niebawem, a tymczasem koniecznie zajrzyjcie na stronę partnera naszego bloga – producenta ziół doniczkowych marki Baziółka:

Przepisy baziółki na dania i napoje z rozmarynem (kliknij zdjęcie)
Przepisy baziółki na dania i napoje z rozmarynem (kliknij zdjęcie)

Rozmaryn – uprawa w doniczce i zbiory

Rozmaryn w doniczce jest trochę retro. Jest jedną z tych roślin, która szybko zadomowiła się w naszych mieszkaniach. I słusznie! Tylko później żal go oskubać, bo wygląda naprawdę pięknie, zwłaszcza jeśli się go wymodeluje :) Musisz jednak znać jedną najważniejszą zasadę w uprawie tego zioła. Nie podlewaj! Przynajmniej nie za dużo i nie za często. Nic tak nie zatruwa życia tej roślinie jak nadmiar wody. To chyba logiczne. Rozmaryn pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie upał i susza nie są niczym niezwykłym. Największe zbiory rozmarynu, który trafia do naszych domów pochodzą z Izraela, a tak nikt nie narzeka na nadmiar wody. Rozmaryn w domu też świetnie poradzi sobie z suszą, a więc małe porcje wody raz na kilka dni wystarczą.

Jeśli musisz przetworzyć większą ilość rozmarynu to szczerze polecam mrożenie. Drobno siekamy, wrzucamy do pudełka lub słoiczka i zamrażamy. Kolor i smak zostają, wartość odżywcza w ponad 80% także.

Baziółka oferuje rozmaryn zarówno w wersji doniczkowej jak i ciętej. Jeśli nie macie w zwyczaju używania tego zioła w codziennym gotowaniu, warto zastanowić się nad zakupem wersji pudełkowej. Rozmaryn w takiej formie znajdziecie w większości sklepów Selgros i niektórych marketach Carrefour.

W sklepach poza rozmarynem w doniczkach możecie też kupić świeży rozmaryn cięty!
W sklepach poza rozmarynem w doniczkach możecie też kupić świeży rozmaryn cięty!

Rozmaryn – inspiracje DIY

dekoracje stołu z wykorzystaniem świeżego rozmarynu
dekoracje stołu z wykorzystaniem świeżego rozmarynu
dekoracje stołu z wykorzystaniem świeżego rozmarynu
dekoracje stołu z wykorzystaniem świeżego rozmarynu
Rozmaryn przydaje się nie tylko w kuchni. Jest także genialną dekoracją!
Rozmaryn przydaje się nie tylko w kuchni. Jest także genialną dekoracją!

Artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych.

logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Wioleta Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 7 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

SOCIAL MEDIA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×