O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Tymianek bez tajemnic

Tymianek bez tajemnic

Tymianek (ang. thyme, lac. thymus vulgaris), w niektórych kręgach zwany macierzanką. Dla kucharzy zbawienny dodatek, który potrafi z prostych składników wyczarować wykwintne dania. Dla ogrodników i propagatorów przydomowych zielników obowiązkowa bylina. Dla mnie jako dietetyka cudowna roślina, która dodaje smaku i dba o zdrowie. A dla zwolenników medycyny naturalnej pierwsza linia obrony przy objawach trądziku, kaszlu czy niestrawności. Dla blogerek urodowych sekretny składnik płukanki do włosów.


Tymianek w kuchni
Tymianek w kuchni

Wykorzystanie w kuchni

Myślę tymianek – myślę kuchnia śródziemnomorska! Francuskie tartaletki, pasztety, kremowe zupy, pieczone warzywa korzeniowe, świeże sałatki, omlety, pasty kanapkowe, chrupiące pieczywo aromatyzowane ziołami i oliwa obłędnie przesycona tymiankiem – aż ślinka cieknie na samą myśl! Pamiętam, że dawniej miałam z tym ziołem problem. To było w czasach, kiedy zioła kojarzyły mi się z papierową torebką, a nie doniczką. Wtedy niewiele dań doprawiałam tą przyprawą. Teraz tymianek stosuję nagminnie. Do sosów pomidorowych. Do kremowej zupy z marchwi, buraków, pieczonego selera i batatów. Dodaję go też do hummusu i sprawdza się tam doskonale. Kiedy przygotowuję pieczone warzywa jako bazę do zupy lub dodatek do dań obiadowych, zawsze ale to zawsze w naczyniu żaroodpornym lądują 2 łyżki oliwy, nieobrane ząbki czosnku, sól morska i gałązki tymianku lub rozmarynu. Ziemniaki, buraki, marchewki i korzenie selera – wszystkie te warzywa zyskują w towarzystwie tymianku.

Osobiście uważam, że tak jak dietetyczni ignorancji za parę idealną uważają frytki i ketchup, tak tymianek, miód i orzechy są trio doskonałym! Pełnoziarnisty makaron, oliwa, 3 wspomniane przed chwilą składniki i obiad gotowy! Dla lepszego efektu warto podbić danie serkiem ricotta. Buraczane gnocchi, hummus z buraka i fasoli, ziołowe gofry i naleśniki to kolejne dania, które w akompaniamencie tymianku okażą się lepsze niż kiedykolwiek. Jeśli jesteś fanem mięsnej kuchni koniecznie wypróbuj połączenia drobiowej wątróbki z brzoskwiniami lub nektarynkami albo klasycznym jabłkiem, miodem i … tymiankiem. W tej wersji wątróbka jest dla mnie hitem! I tak jak nigdy za nią nie przepadałam, tak teraz mogłabym to danie jeść codziennie. Czy to jako przystawkę czy niecodzienne nadzienie do kanapki. Pieczony kurczak, polędwiczki i dziczyzna dogadują się z tym ziołowym dodatkiem bez słów.

A tymianek na słodko? Oczywiście! Lemoniada z cytryn i tymianku jest nawet lepsza niż klasyczna miętowa. Lemoniada tymiankowa dobrze współgra też ze smakiem czerwonej pomarańczy, arbuza, lawendy, truskawek. Równie dobrze smakują sorbety i owocowe lody na patyku z tym dodatkiem. Desery w postaci pieczonych brzoskwiń i jabłek również wypadają korzystnie z moim ulubionym trio, czyli miodem, orzechami i tymiankiem. Jabłka, gruszki, figi i cytrusy w różnego rodzaju tartach i ciastach biszkoptowych nabierają zupełnie nowego wyrazu, kiedy doprawi się je omawianym ziołem. Już za dwa tygodnie poznacie moją wersję prowansalskiej szarlotki doprawionej świeżym tymiankiem. Na punkcie tego deseru można oszaleć. Sernik tymiankowy? Ależ proszę! Tylko wyobraźnia nas ogranicza, a lista pomysłów zdaje się nie mieć końca! Przygotowując dla was tablicę inspiracji trafiłam na świetny przepis na wytrawny sernik grzybowy! :D

A teraz lista obowiązkowa: aromatyzowanie! Tymianek może posłużyć jako naturalny aromat do oliwy, octu i miodu. Wystarczą gałązki tymianku i trochę cierpliwości, a uzyskamy niecodzienne dodatki w dużo niższej cenie niż gotowe, sklepowe produkty.


Więcej inspiracji znajdziesz na moim Pintereście w specjalnie stworzonej tablicy z przepisami dania i napoje z tymiankiem w roli głównej (kliknij na zdjęcie):

Dziesiątki pomysłów na dania słodkie i słone z wykorzystaniem tymianku i innych składników znajdziesz na moim Pintereście
Dziesiątki pomysłów na dania słodkie i słone z wykorzystaniem tymianku i innych składników znajdziesz na moim Pintereście

Właściwości zdrowotne tymianku

Tymianek jak większość ziół, ma pozytywne skutki dla naszego zdrowia. W dużej mierze roślinę te uprawia się do celów leczniczych, a olejek tymiankowy i wyciąg z tymianku od dawien dawna służą do prewencji i leczenia wielu dolegliwości. Zarówno za intensywny aromat, jak i właściwości terapeutyczne tymianku odpowiadają związki organiczne z grupy fenoli. Najistotniejsze z nich, czyli tymol i karwakrol mają właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. W starożytności stosowało się je do walki z pasożytami. Do dzisiaj tymol w dawkach terapeutycznych służy do tych samych celów. Oczywiście stosując tymianek do celów leczniczych należy pamiętać o starej dobrej zasadzie „wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną – dawka czyni truciznę”. Przedawkowanie tymolu wynikające ze spożycia świeżego tymianku nie jest możliwe. Szczególną uwagę należy jednak zachować stosując tymiankowy olejek, który jest skoncentrowanym źródłem tego składnika.

Dzięki sporej zawartości witaminy C i innych antyoksydantów tymianek walczy z wolnymi rodnikami, a zatem zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób w tym nowotworów, miażdżycy i nadciśnienia tętniczego, a także opóźnia procesy starzenia organizmu.

Bardzo popularnym sposobem wykorzystywania pozytywnych właściwości liści tymianku jest przygotowywanie naparu. Aby przygotować napar wystarczy zalać wrzątkiem kilka gałązek świeżego tymianku. Im większa ilość tymianku, tym większa zawartość olejku eterycznego w naparze. Po wystudzeniu można dodać do napoju odrobinę miodu, sok z cytryny lub pomarańczy. Taki napój świetnie sprawdzi się w przeziębieniu i grypie. Pomaga w odksztuszaniu, łagodzi ból gardła i objawy nieżytu nosa. Czystym naparem z tymianku można płukać jamę ustną i włosy! Naparem z tymianku można też przecierać skórę – pomaga to w łagodzeniu objawów trądziku, ale też w codziennej pielęgnacji skóry normalnej.

W obszarze około kulinarnym tymianek stosuje się, aby pobudzić wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym ułatwić trawienie. Ciężkostrawne potrawy zawierające większą ilość tłuszczu lub błonnika dobrze jest doprawić właśnie tym ziołem. Z tego powodu przyprawa ta jest niemal niezastąpionym dodatkiem do serów, grzybów, mięs, ryb, jajek i potraw zawierających strączki.

Im dłużej czytam o właściwościach tego zielska, tym bardziej mi się wydaje, że to lek na wszelkie zło tego świata. Nie dość, że smakuje, to jeszcze pomaga!

Tymianek - właściwości zdrowotne
Tymianek – właściwości zdrowotne

Uprawa i przechowywanie

Teoretycznie tymianek chociaż delikatny i subtelny, wytrzymuje wiele. Teoretycznie, bo w praktyce okazuje się, że lubi wygodę i dobre traktowanie. Prawidłowa opieka nad tymiankiem doniczkowym sprawi, że będzie on służyć nam długo i aromatycznie. Najważniejszą zachcianką tymianku jest słońce. Potrzebuje go, by utrzymywać piękny kolor, wypuszczać młode listki i pokazywać swoją witalność. Tymianek w zacienionym miejscu szybko traci swój blask, dlatego parapet będzie dla niego miejscem idealnym, niezależnie od pory roku! Warto jednak pamiętać, że gorące powietrze kaloryfera nie służy żadnej roślinie. Jeśli Twoje kuchenne okno znajduje się tuż nad kaloryferem w okresie grzewczym konieczne będzie znalezienie innego lokum dla Twojego zielnika.

Nie odkryje też Ameryki, jeśli powiem, że tymianek potrzebuje wody. Roślina źle znosi suszę, bo bardzo szybko więdnie. Nie należy jednak popadać w żadną skrajność, ponieważ zbyt duże nawodnienie gleby będzie miało jeszcze bardziej opłakane skutki. Rozwiązaniem tego problemu jest uprawa tymianku na przepuszczalnej glebie, która szybko odprowadzi nadmiar wilgoci lub regularne podlewanie pod doniczkę niewielką ilością wody. Tymianek ma bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy, dlatego bez trudu wyciągnie z podstawki tyle wody ile będzie potrzebować – w końcu to roślina, która pochodzi z klimatu śródziemnomorskiego, gdzie czasami aż prosi się o deszcz. Od czasu do czasu, w porze małego nasłonecznienia należy spryskać listki wodą. W miarę możliwości warto zapewnić roślinie glebę wapienną. Tymianek z natury posiada w swoim składzie biochemicznym sporą ilość wapnia, który musi skądś czerpać.

W kwestii przechowywania powtórzę jak mantrę: nie po to mamy możliwość uprawy roślin w doniczce, żeby je suszyć albo zamrażać. Oczywiście możesz to zrobić, ale musisz wiedzieć, że każdy proces technologiczny zabiera Ci odrobinę cennych wartości odżywczych, o których pisałam wyżej. Ale uwaga – jest pewna czynność, którą uważam za zbawienną. Chodzi o aromatyzowanie oliwy! Tymianek to niesamowicie bogate źródło związków antyoksydacyjnych. Antyoksydanty chronią nie tylko nasz organizm przed wolnymi rodnikami, ale też tłuszcze przed jełczeniem! Między innymi dlatego w sklepach możecie spotkać oleje, oliwy i margaryny wzbogacane witaminami. Oliwa przechowywana z gałązką tymianku w butelce nie tylko nabierze niebywałego aromatu, ale też dłużej utrzyma świeżość. Gorąco polecam. Oczywiście na zimno! ;)

tymianek w doniczce to nie tylko sprzymierzeniec w kulinarnych bojach, ale też piękna ozdoba dla każdego wnętrza
Tymianek w doniczce to nie tylko sprzymierzeniec w kulinarnych bojach, ale też piękna ozdoba dla każdego wnętrza

Przekonani? Moje nowe propozycje dań z wykorzystaniem tymianku pojawią się już niebawem, a tymczasem koniecznie zajrzyjcie TUTAJ oraz na stronę partnera naszego bloga – producenta ziół doniczkowych marki Baziółka:

Przepisy Baziółki na dania z wykorzystaniem świeżego tymianku
Przepisy Baziółki na dania z wykorzystaniem świeżego tymianku [Kliknij na zdjęcie i zobacz szczegóły!]

Artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych.

logo Baziółka
logo Baziółka

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×