Dieta w niedoczynności tarczycy – 1500 kcal
- 14 czerwca, 2021
- od
- Aleksandra Olsson
Dieta w niedoczynności tarczycy nie powinna nam się kojarzyć z marchewką i sałatą, nawet jeśli potrzebujemy redukcji ilości kalorii. Pojedyncze, czasami niewielkie zmiany w codziennym jadłospisie mogą budować szeroko pojęty racjonalny styl żywienia, czyli naszą codzienną dietę. Jak zatem powinna ona wyglądać? W przypadku choroby Hashimoto nadal niewiele jest publikacji naukowych, które jasno by wskazywały wytyczne żywienia osób dotkniętych tym schorzeniem. Słuchamy swojego organizmu. Jeśli czujemy, że nabiał nam się służy, zróbmy diagnostykę w kierunku nietolerancji pokarmowej. Jeśli lepiej się czujemy na diecie bezglutenowej, to szukajmy wartościowych zamienników do posiłków. Nie dajmy się zwariować, że wszystko jest czarne lub białe, bo tak nie jest.
Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny bardziej zwrócić uwagę na kaloryczność i regularność posiłków oraz sposób ich podawania. Najlepiej spożywać produkty ciepłe, z dodatkiem rozgrzewających przypraw jak pieprz kajeński, imbir, cynamon czy chilli. Poniżej przykładowy pięciodniowy jadłospis redukcyjny dla osób zmagających się z chorobami tarczycy, zgodny z dotychczasową wiedzą i zaleceniami. Wykluczono sztuczne produkty oraz pszenicę – jedne z największych źródeł zanieczyszczeń dostępnej obecnie żywności.
5 dni jadłospisu – 1500 kcal
Dzień 1
Śniadanie: jaglanka na wodzie z jabłkami, cynamonem i orzechami
– Kasza jaglana 50g,
– Jabłko – niewielka sztuka,
– Orzechy włoskie – ok. 15 sztuk.
Kaszę wypłukać, następnie zalać 2-3 razy większą objętością wody i gotować na niewielkim ogniu do wchłonięcia płynu. Następnie dodać starte jabłko i posiekane orzechy, całość doprawić cynamonem i łyżeczką syropu klonowego lub daktylowego.
Wskazówka: ugotowaną kaszę można trzymać 2-3 dni w lodówce, a rano tylko chwilę namoczyć we wrzątku.
II śniadanie: kanapki z serem camembert i kiełkami
– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Ser camembert – 1/3 krążka,
– Papryka czerwona – 1/3 sztuki,
– Kiełki rzodkiewki – 2 łyżeczki,
Obiad: limonkowe krewetki z makaronem ryżowym i warzywami
– Krewetki – 100g,
– Makaron ryżowy – 50g,
– Cukinia – ½ sztuki,
– Papryka czerwona – 2/3 sztuki,
– Marchew – 1 sztuka,
– Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki,
– Limonka – 1 sztuka.
Warzywa pokroić w słupki, zgrillować na patelni skropionej oliwą. Krewetki oczyścić, sparzyć wrzątkiem i doprawić imbirem i sokiem z połowy limonki. Drugą połowę pokroić w półplasterki. Krewetki zgrillować z warzywami (po kilka minut z obu stron). Następnie dodać ugotowany makaron (ewentualnie zastąpić ryżem) i pozostałą limonkę. Całość doprawić pieprzem kajeńskim.
Przekąska:
– Pistacje – 2 garści w łupinkach.
Kolacja : kanapki z wędzoną lub grillowaną piersią drobiu
– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Pierś z kurczaka lub indyka – 100 g,
– Musztarda – łyżeczka,
– Rukola – garść,
– Kiełki rzodkiewki – 2 łyżeczki.
Wskazówka – kiełki można z powodzeniem wyhodować samodzielnie lub zastąpić rzeżuchą
Dzień 2
Śniadanie: owsianka w postaci koktajlu (dodać 100-150 ml wody i zblednować)
– Szpinak – 2 garście,
– Banan – 1 niewielka sztuka,
– Gruszka – 1 niewielka sztuka,
– Płatki owsiane – 3 łyżki
– Olej kokosowy – płaska łyżeczka
Drugie śniadanie: kanapki z awokado, wędliną i warzywami
– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Awokado – 1/3 sztuki,
– Wędlina z piersi indyka – 2 plastry,
– Papryka czerwona – 1/3 sztuki,
– Rukola – garść.
Obiad: polędwica z frytkami z buraków i ziemniaków
– Polędwica wieprzowa – 150g,
– Burak – 1 średnia sztuka,
– Ziemniak – 2 duże sztuki,
– Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki.
Polędwicę pokroić na plastry, doprawić i podsmażyć na łyżeczce oliwy kilka minut z każdej strony. Ziemniaki i buraki obrać, pokroić na frytki (można oddzielnie żeby się nie barwiły) i umieścić w misce, skropić oliwą i doprawić ziołami. Piec 30 minut na pergaminie w 200 stopniach, następnie 10 na termoobiegu. Podać z mięsem i garścią ulubionej sałaty.
Przekąska: pieczona marchew z dipem z jogurtu greckiego
– Marchew – 3 sztuki,
– Jogurt typu greckiego naturalny – 100g,
– Musztarda – łyżeczka,
– Ulubione zioła.
Marchewki pokroić w podłużne plastry, obsypać ziołami i upiec razem z warzywami z obiadu. Do jogurtu dodać musztardę i zioła, dobrze wymieszać i podać z marchewką.
Kolacja: grzanki z serem i warzywami
– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Ser żółty – 2 plastry (około 35g),
– Pomidor – ½ dużej sztuki,
– Ulubione sałaty – garść.
Dzień 3
Śniadanie: omlet z płatkami owsianymi i warzywami
– Jaja kurze kl. wagowa M – 2 sztuki,
– Płatki owsiane – 4 łyżki,
– Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka,
– Roszponka – garść,
– Papryka czerwona – 1/3 sztuki.
Jajka wbić do miseczki, doprawić ziołami i pieprzem kajeńskim, dokładnie rozbić widelcem. Dodać płatki owsiane, całość wymieszać i wylać na dobrze rozgrzaną patelnię skropioną oliwą. Gdy się zetnie przewrócić na drugą stronę. Podać z paskami papryki i ulubioną sałatą.
II Śniadanie: sałatka z rukolą, gruszką i camembertem, z grzankami
– Rukola – 2 garście,
– Gruszka – ½ sztuki,
– Ser typu mozzarella – 1/3 kulki (40g),
– Pomidorki koktajlowe – 5 sztuk,
– Nasiona słonecznika – łyżeczka,
– Pieczywo żytnie – 1 kromka.
Sos:
– Miód – 1 łyżeczka
– Oliwa – 1 łyżeczka
– Ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
Do rukoli dodać pokrojoną gruszkę, ser oraz połówki pomidorków. Całość polać sosem, posypać pestkami słonecznika i podać z grzanką pieczywa.
Obiad: Kurczak z ryżem i mango
– Ryż brązowy – 50g,
– Mango – ½ sztuki,
– Granat – ½ sztuki,
– Mięso z piersi kurczaka bez skóry – 150g,
– Bulion warzywny – ½ szklanki,
– Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka.
Kurczaka pokroić, doprawić delikatnie i udusić na oliwie, następnie podlać bulionem i dodać pokrojone w kostkę mango. Całość podgrzać kilka minut, podać z ryżem i owocami granatu.
Przekąska: Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej
– Kasza jaglana – 30g,
– Mleko – ½ szklanki,
– Banan – niewielka sztuka,
– Kakao naturalne – czubata łyżeczka.
Kaszę ugotować na mleku, ciepłą zblendować z bananem i kakao, ewentualnie dolać trochę więcej mleka.
Kolacja: Wędzona makrela z pieczywem i ogórkiem
– Makrela wędzona – ½ sztuki (około 80g),
– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Ogórek – 1 sztuka.
Dzień 4
Śniadanie: Grzanki skropione oliwą, z wędliną i warzywami.
– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Szynka Szwarcwaldzka – 2 plastry,
– Papryka czerwona – 1/3 sztuki,
– Roszponka – 1 garść,
– Oliwa – 1 łyżeczka.
Drugie śniadanie: Serek wiejski z pomidorkami, płatkami i pestkami dyni
– Serek wiejski – 1 opakowanie 200g,
– Pomidorki koktajlowe – 5 sztuk,
– Pestki dyni – 1 łyżka,
– Płatki owsiane – 3 łyżki.
Wskazówka: Nasiona oraz płatki można stosować zamiennie.
Obiad: Indyk z cukinią i komosą ryżową
– Komosa ryżowa – 50g,
– Cukinia – ½ sztuki,
– Pomidory suszone w oleju – 2 sztuki,
– Pomidor – 1 sztuka,
– Mięso z podudzia indyka – 150g,
– Oliwa – 1 łyżeczka,
– Natka pietruszki.
Mięso i pomidory pokroić, natkę posiekać. Mięso wymieszać z oregano, bazylią i szczyptą soli, następnie zgrillować. Cukinię pokroić w kostkę, doprawić i udusić na oliwie, dodać pokrojone pomidory, mięso i kaszę. Całość wymieszać z posiekaną natką.
Przekąska: Jabłko w cząstkach z masłem orzechowym
– Jabłko – 1 duża sztuka,
– Masło orzechowe – łyżeczka.
Kolacja: Grzanki z naturalnym hummusem i warzywami
– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Hummus – 2 czubate łyżki,
– Ogórek – 1 sztuka,
– Rukola – garść.
Dzień 5
Śniadanie: marchewkowa owsianka
– Marchew – 1 sztuka,
– Płatki owsiane – 6 łyżek,
– Mleko roślinne – 150ml,
– Orzechy laskowe – 1 łyżka posiekanych,
– Syrop klonowy lub daktylowy – 1 łyżeczka.
Do mleka dodać startą marchew i płatki owsiane. Całość gotować 5 minut, dodać cynamon, syrop klonowy lub daktylowy oraz posiekane orzechy.
II Śniadanie: Bułka żytnia z wędliną i warzywami
– Bułka żytnia – 1 sztuka,
– Wędlina z piersi z indyka – 2 plastry,
– Pomidor – ½ sztuki,
– Roszponka – garść
Obiad: makaron z łososiem i szpinakiem
– Filet łososia – 120g,
– Pomidory suszone w oleju – 2 plastry,
– Pomidor – 1 sztuka,
– Szpinak – 3 garście,
– Makaron gryczany– 60g.
Filet umieścić na dobrze rozgrzanej patelni i w miarę obróbki podzielić na kawałki widelcem. Gdy ryba będzie dobra, dodać pokrojone pomidory i doprawić ziołami. Dodać szpinak i dusić do zwiędnięcia, następnie połączyć z makaronem i doprawić octem balsamicznym.
Wskazówka – makaron można zastąpić dowolnym innym niż pszennym lub kaszą (gryczaną lub jaglaną).
Przekąska: jogurt z owocem
– Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 180g,
– Gruszka – 1 sztuka.
Kolacja: grzanki z mozzarellą, pomidorem i bazylią
– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Ser typu mozzarella – 1/3 kulki (40g),
– Pomidor – ½ dużej sztuki,
– Bazylia.
W przypadku zainteresowania dietą indywidualnie dobraną do potrzeb zapraszamy do kontaktu przez formularz kontaktowy na naszej stronie – chętnie doradzimy.
Jeżeli jadłospisy z bloga Okiem Dietetyka przypadły Ci do gustu, mamy dla Ciebie coś więcej! Często wydaje nam się, że zdrowa dieta powinna być pozbawiona produktów takich jak makaron, pieczywo, ziemniaki… przecież to same węglowodany! Nam przyświeca idea pokazania tego, że wszystkie produkty mogą się znaleźć w Twoim jadłospisie – w odpowiednich dla Ciebie ilościach i przygotowane w odpowiedni sposób. Zdrowe odżywianie nie ma być pasmem wyrzeczeń, tylko przyjemnym i smacznym stylem życia!
Aby pomóc Ci przestawić się na taki sposób myślenia, tworzymy nasze diety do sklepu internetowego. Jadłospisy do kupienia są naprawdę wyjątkowe, ponieważ tworzymy je w oparciu o kuchnie różnych zakątków świata. Bez wychodzenia z domu możesz przenieść się do Grecji, Włoch czy krajów Bliskiego Wschodu. Jeśli podobnie jak my tęsknisz za możliwością swobodnych podróży, to z pewnością zachwycisz się pomysłem kulinarnych podróży – zapraszamy! Drugi cykl ebooków to diety sezonowe, które pomogą Ci w korzystaniu z tego, co najlepsze w danej porze roku. Dzięki nim nauczysz się komponować w pełni odżywczy jadłospis na co dzień, a także zdobędziesz masę ciekawych inspiracji kulinarnych. O szczegółach poczytasz w ofercie sklepu Okiem Dietetyka.
Dla osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto przygotowałyśmy dedykowanego ebooka z tygodniowym jadłospisem. To pigułka wiedzy dla osób zmagających się z tymi schorzeniami z tygodniowym jadłospisem, który pomaga kształtować zdrowe nawyki żywieniowe. Dzięki temu e-bookowi dowiesz się, w jaki sposób możesz wspomagać prawidłową pracę tarczycy. Ebooka z dietą wiosenno-letnią możesz zakupić w naszym sklepie w trzech różnych wariantach: tradycyjnym, wegetariańskim i wege+ryby. Wkrótce pojawi się także kolejna edycja jesienno-zimowa.
W podziękowaniu za to, że jesteś wytrwałym czytelnikiem bloga, mamy dla Ciebie kod rabatowy -10zł na diety przy wykorzystaniu kodu „CZYTAMBLOGA”.
Doktor nauk o zdrowiu, dietetyk kliniczny.
Łączę rolę naukowca i popularyzatorki wiedzy. Na blogu wiemjakzdrowo.pl oraz w podcaście „Mówię jak zdrowo” dzielę się prostymi i sprawdzonymi rozwiązaniami jak żyć zdrowiej, opartymi o naukowe fakty. A jako naukowiec badam wpływ życia w „plastikowym świecie” na organizm człowieka. Współtworzę także kampanię edukacyjną „Bądź Detoxed. Bądź Zdrowy”, w ramach której pokazuję w jaki sposób zmniejszyć swoje narażenie na szkodliwe związki.
Badania do pracy doktorskiej prowadziłam w Zakładzie Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego w grupie kobiet z niezwykle częstym zaburzeniem hormonalnym – zespołem wielotorbielowatych jajników (PCOS).
Masz pytanie? Napisz na aleksandra1olsson@gmail.com