O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Dieta w niedoczynności tarczycy – 1500 kcal

Dieta w niedoczynności tarczycy – 1500 kcal

Dieta w niedoczynności tarczycy nie powinna nam się kojarzyć z marchewką i sałatą, nawet jeśli potrzebujemy redukcji ilości kalorii. Pojedyncze, czasami niewielkie zmiany w codziennym jadłospisie mogą budować szeroko pojęty racjonalny styl żywienia, czyli naszą codzienną dietę. Jak zatem powinna ona wyglądać? W przypadku choroby Hashimoto nadal niewiele jest publikacji naukowych, które jasno by wskazywały wytyczne żywienia osób dotkniętych tym schorzeniem. Słuchamy swojego organizmu. Jeśli czujemy, że nabiał nam się służy, zróbmy diagnostykę w kierunku nietolerancji pokarmowej. Jeśli lepiej się czujemy na diecie bezglutenowej, to szukajmy wartościowych zamienników do posiłków. Nie dajmy się zwariować, że wszystko jest czarne lub białe, bo tak nie jest.

Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny bardziej zwrócić uwagę na kaloryczność i regularność posiłków oraz sposób ich podawania. Najlepiej spożywać produkty ciepłe, z dodatkiem rozgrzewających przypraw jak pieprz kajeński, imbir, cynamon czy chilli. Poniżej przykładowy pięciodniowy jadłospis redukcyjny dla osób zmagających się z chorobami tarczycy, zgodny z dotychczasową wiedzą i zaleceniami. Wykluczono sztuczne produkty oraz pszenicę – jedne z największych źródeł zanieczyszczeń dostępnej obecnie żywności.

 

5 dni jadłospisu – 1500 kcal
Dzień 1

Śniadanie: jaglanka na wodzie z jabłkami, cynamonem i orzechami

– Kasza jaglana 50g,
– Jabłko – niewielka sztuka,
– Orzechy włoskie – ok. 15 sztuk.

Kaszę wypłukać, następnie zalać 2-3 razy większą objętością wody i gotować na niewielkim ogniu do wchłonięcia płynu. Następnie dodać starte jabłko i posiekane orzechy, całość doprawić cynamonem i łyżeczką syropu klonowego lub daktylowego.

Wskazówka: ugotowaną kaszę można trzymać 2-3 dni w lodówce, a rano tylko chwilę namoczyć we wrzątku.

II śniadanie: kanapki z serem camembert i kiełkami

– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Ser camembert – 1/3 krążka,
– Papryka czerwona – 1/3 sztuki,
– Kiełki rzodkiewki – 2 łyżeczki,

Obiad: limonkowe krewetki z makaronem ryżowym i warzywami

– Krewetki – 100g,
– Makaron ryżowy – 50g,
– Cukinia – ½ sztuki,
– Papryka czerwona – 2/3 sztuki,
– Marchew – 1 sztuka,
– Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki,
– Limonka – 1 sztuka.

Warzywa pokroić w słupki, zgrillować na patelni skropionej oliwą. Krewetki oczyścić, sparzyć wrzątkiem i doprawić imbirem i sokiem z połowy limonki. Drugą połowę pokroić w półplasterki. Krewetki zgrillować z warzywami (po kilka minut z obu stron). Następnie dodać ugotowany makaron (ewentualnie zastąpić ryżem) i pozostałą limonkę. Całość doprawić pieprzem kajeńskim.

Przekąska:

– Pistacje – 2 garści w łupinkach.

Kolacja : kanapki z wędzoną lub grillowaną piersią drobiu

– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Pierś z kurczaka lub indyka – 100 g,
– Musztarda – łyżeczka,
– Rukola – garść,
– Kiełki rzodkiewki – 2 łyżeczki.

Wskazówka – kiełki można z powodzeniem wyhodować samodzielnie lub zastąpić rzeżuchą

Dzień 2

Śniadanie: owsianka w postaci koktajlu (dodać 100-150 ml wody i zblednować)

– Szpinak – 2 garście,
– Banan – 1 niewielka sztuka,
– Gruszka – 1 niewielka sztuka,
– Płatki owsiane – 3 łyżki
– Olej kokosowy – płaska łyżeczka

Drugie śniadanie: kanapki z awokado, wędliną i warzywami

– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Awokado – 1/3 sztuki,
– Wędlina z piersi indyka – 2 plastry,
– Papryka czerwona – 1/3 sztuki,
– Rukola – garść.

Obiad: polędwica z frytkami z buraków i ziemniaków

– Polędwica wieprzowa – 150g,
– Burak – 1 średnia sztuka,
– Ziemniak – 2 duże sztuki,
– Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki.

Polędwicę pokroić na plastry, doprawić i podsmażyć na łyżeczce oliwy kilka minut z każdej strony. Ziemniaki i buraki obrać, pokroić na frytki (można oddzielnie żeby się nie barwiły) i umieścić w misce, skropić oliwą i doprawić ziołami. Piec 30 minut na pergaminie w 200 stopniach, następnie 10 na termoobiegu. Podać z mięsem i garścią ulubionej sałaty.

Przekąska: pieczona marchew z dipem z jogurtu greckiego

– Marchew – 3 sztuki,
– Jogurt typu greckiego naturalny – 100g,
– Musztarda – łyżeczka,
– Ulubione zioła.

Marchewki pokroić w podłużne plastry, obsypać ziołami i upiec razem z warzywami z obiadu. Do jogurtu dodać musztardę i zioła, dobrze wymieszać i podać z marchewką.

Kolacja: grzanki z serem i warzywami

– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Ser żółty – 2 plastry (około 35g),
– Pomidor – ½ dużej sztuki,
– Ulubione sałaty – garść.

Dzień 3

Śniadanie: omlet z płatkami owsianymi i warzywami

– Jaja kurze kl. wagowa M – 2 sztuki,
– Płatki owsiane – 4 łyżki,
– Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka,
– Roszponka – garść,
– Papryka czerwona – 1/3 sztuki.

Jajka wbić do miseczki, doprawić ziołami i pieprzem kajeńskim, dokładnie rozbić widelcem. Dodać płatki owsiane, całość wymieszać i wylać na dobrze rozgrzaną patelnię skropioną oliwą. Gdy się zetnie przewrócić na drugą stronę. Podać z paskami papryki i ulubioną sałatą.

II Śniadanie: sałatka z rukolą, gruszką i camembertem, z grzankami

– Rukola – 2 garście,
– Gruszka – ½ sztuki,
– Ser typu mozzarella – 1/3 kulki (40g),
– Pomidorki koktajlowe – 5 sztuk,
– Nasiona słonecznika – łyżeczka,
– Pieczywo żytnie – 1 kromka.
Sos:
– Miód – 1 łyżeczka
– Oliwa – 1 łyżeczka
– Ocet balsamiczny – 1 łyżeczka

Do rukoli dodać pokrojoną gruszkę, ser oraz połówki pomidorków. Całość polać sosem, posypać pestkami słonecznika i podać z grzanką pieczywa.

Obiad: Kurczak z ryżem i mango

– Ryż brązowy – 50g,
– Mango – ½ sztuki,
– Granat – ½ sztuki,
– Mięso z piersi kurczaka bez skóry – 150g,
– Bulion warzywny – ½ szklanki,
– Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka.

Kurczaka pokroić, doprawić delikatnie i udusić na oliwie, następnie podlać bulionem i dodać pokrojone w kostkę mango. Całość podgrzać kilka minut, podać z ryżem i owocami granatu.

Przekąska: Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej

– Kasza jaglana – 30g,
– Mleko – ½ szklanki,
– Banan – niewielka sztuka,
– Kakao naturalne – czubata łyżeczka.

Kaszę ugotować na mleku, ciepłą zblendować z bananem i kakao, ewentualnie dolać trochę więcej mleka.

Kolacja: Wędzona makrela z pieczywem i ogórkiem

– Makrela wędzona – ½ sztuki (około 80g),
– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Ogórek – 1 sztuka.

Dzień 4

Śniadanie: Grzanki skropione oliwą, z wędliną i warzywami.

– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Szynka Szwarcwaldzka – 2 plastry,
– Papryka czerwona – 1/3 sztuki,
– Roszponka – 1 garść,
– Oliwa – 1 łyżeczka.

Drugie śniadanie: Serek wiejski z pomidorkami, płatkami i pestkami dyni

– Serek wiejski – 1 opakowanie 200g,
– Pomidorki koktajlowe – 5 sztuk,
– Pestki dyni – 1 łyżka,
– Płatki owsiane – 3 łyżki.

Wskazówka: Nasiona oraz płatki można stosować zamiennie.

Obiad: Indyk z cukinią i komosą ryżową

– Komosa ryżowa – 50g,
– Cukinia – ½ sztuki,
– Pomidory suszone w oleju – 2 sztuki,
– Pomidor – 1 sztuka,
– Mięso z podudzia indyka – 150g,
– Oliwa – 1 łyżeczka,
– Natka pietruszki.

Mięso i pomidory pokroić, natkę posiekać. Mięso wymieszać z oregano, bazylią i szczyptą soli, następnie zgrillować. Cukinię pokroić w kostkę, doprawić i udusić na oliwie, dodać pokrojone pomidory, mięso i kaszę. Całość wymieszać z posiekaną natką.

Przekąska: Jabłko w cząstkach z masłem orzechowym

– Jabłko – 1 duża sztuka,
– Masło orzechowe – łyżeczka.

Kolacja: Grzanki z naturalnym hummusem i warzywami

– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Hummus – 2 czubate łyżki,
– Ogórek – 1 sztuka,
– Rukola – garść.

Dzień 5

Śniadanie: marchewkowa owsianka

– Marchew – 1 sztuka,
– Płatki owsiane – 6 łyżek,
– Mleko roślinne – 150ml,
– Orzechy laskowe – 1 łyżka posiekanych,
– Syrop klonowy lub daktylowy – 1 łyżeczka.

Do mleka dodać startą marchew i płatki owsiane. Całość gotować 5 minut, dodać cynamon, syrop klonowy lub daktylowy oraz posiekane orzechy.

II Śniadanie: Bułka żytnia z wędliną i warzywami

– Bułka żytnia – 1 sztuka,
– Wędlina z piersi z indyka – 2 plastry,
– Pomidor – ½ sztuki,
– Roszponka – garść

Obiad: makaron z łososiem i szpinakiem

– Filet łososia – 120g,
– Pomidory suszone w oleju – 2 plastry,
– Pomidor – 1 sztuka,
– Szpinak – 3 garście,
– Makaron gryczany– 60g.

Filet umieścić na dobrze rozgrzanej patelni i w miarę obróbki podzielić na kawałki widelcem. Gdy ryba będzie dobra, dodać pokrojone pomidory i doprawić ziołami. Dodać szpinak i dusić do zwiędnięcia, następnie połączyć z makaronem i doprawić octem balsamicznym.

Wskazówka – makaron można zastąpić dowolnym innym niż pszennym lub kaszą (gryczaną lub jaglaną).

Przekąska: jogurt z owocem

– Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 180g,
– Gruszka – 1 sztuka.

Kolacja: grzanki z mozzarellą, pomidorem i bazylią

– Pieczywo żytnie – 2 kromki,
– Ser typu mozzarella – 1/3 kulki (40g),
– Pomidor – ½ dużej sztuki,
– Bazylia.

 

W przypadku zainteresowania dietą indywidualnie dobraną do potrzeb zapraszamy do kontaktu przez formularz kontaktowy na naszej stronie – chętnie doradzimy.

Aleksandra Szybiak

Dietetyk Kliniczny, któremu ciągle mało nauki, więc po zakończeniu jednych studiów kontynuuje kolejne realizując doktorat w Zakładzie Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej GUMed. Aktualnie oprócz osób wymagających konsultacji dietetycznych ma pod skrzydłami także Panie dotknięte najczęstszym zaburzeniem hormonalnym w wieku rozrodczym – zespołem wielotorbielowatych jajników (PCOS). W pracy naukowca szuka związku pomiędzy życiem w „plastikowym świecie”, a zmianami hormonalnymi u kobiet. Konsultantka dietetyczna współtworząca kampanię społeczną „PCOS – nie ignoruj objawów” zwiększającą świadomość społeczeństwa na temat tej jednostki. Masz pytanie? Napisz na dietetyk.aleksandra@gmail.com

Posty z kategorii

Bibliotek Dietetyka #5

Bibliotek Dietetyka #5

Wrzesień 13, 2017
Nie na temat #9

Nie na temat #9

Wrzesień 06, 2017
  • Viola Urban

    Przy takim poziomie przeciwciał wykluczyłabym gluten i produkty mleczne na okres 2-3 miesięcy, po czym zobaczyła czy się poprawiają wyniki. Po tym czasie ponownie wykonaj badania.

    35% energii z tłuszczu to optymalna ilość przy niedoczynności tarczycy. To wcale nie jest za dużo i wcale nie przeszkadza w odchudzaniu – wręcz przeciwnie. W zaburzeniach hormonalnych tłuszcze są szalenie ważne.

    Swoją drogą czytam obecnie książkę pani dr Izabelli Wentz o Hashimoto – koniecznie sobie zamów :)

  • Meg Chmielowiec

    Czy ta dieta ma na pewno przeliczone kcal ?

    • Viola Urban

      Tak, jest przeliczona. Podaliśmy produkty w miarach domowych, a nie w gramach, więc dokładne przeliczenie będzie utrudnione, ale ta dieta jest przeznaczona jako wzorzec dla szerszej grupy odbiorców, a nie indywidualnie dobrana dieta, dlatego tak wygląda. Co do makro to ma nieco zmodyfikowane proporcje (około 20% białka, 35% tłuszczu i 45% węglowodanów).

      A chleb żytni da się kupić bez domieszki pszenicy, ale zazwyczaj i tak powstaje w tej samej piekarni, gdzie inne pszenne chleby, więc są w nim niewielkie ilości glutenu. Przy hashimoto rzeczywiście lepiej wybrać bezglutenowy, ale jeśli to niedoczynność klasyczna bez objawów autoagresji, to bym się tym zanadto nie przejmowała. Chyba, że czujesz się gorzej po takim chlebie, to zmienia postać rzeczy.

      • Meg Chmielowiec

        Dziekuje za odpowiedz. Stosuje ją dzis drugi dzien ale jestem tak najedzona, ze zaczelam sie zastanawiac czy to faktycznie mozliwe zeby kalorycznosc zamykala sie w 1500. Poprzednie diety o tej wartosci kcal powodowaly jednak lekki głod. Mam hashi ale nie robilam testow na nietolerancje. Wydaje mi sie, ze po glutenie jestem jakby opuchnięta wiec moze cos jest na rzeczy…

        • Viola Urban

          Kaloryczność a indeks sytości nie zawsze idą ze sobą w parze. Tutaj masz zwiększoną podaż tłuszczu i nieco więcej białka oraz węglowodany o stosunkowo niskim IG, więc to naturalne, że jesteś syta bardziej niż przy niskotłuszczowej diecie 1500 kcal :)

          Testy na opóźnioną nadwrażliwość pokarmową IgG zależną nie są rekomendowane przez PTA (Polskie Towarzystwo Alergologiczne) oraz większość autorytetów naukowych, ponieważ margines błędu jest zbyt duży. Unikanie glutenu przy hashimoto jest uzasadnione. Na początek spróbuj wykluczyć produkty pszenne, a jeśli to nie przyniesie skutku zamień też chleb żytni na zakwasie na dobrej jakości bezglutenowy. Co do produktów mlecznych to też jest to kwestia sporna. Nie ma jednoznacznych badań, które mówiłyby, że w hashimoto trzeba wykluczuć nabiał, ale jeśli masz możliwość zamieniaj go jak najczęściej na nabiał kozi lub owczy oraz roślinne odpowiedniki mleka. Jeśli już chcesz spożywać nabiał krowi to zawsze fermentowany i z dobrego źródła (bez mleka w proszku w składzie).

          Zalecenie zależą głównie od Twoich wyników i tego w jakim stanie są Twoje jelita. Badałaś przeciwciała? Na jakim są poziomie?

      • Meg Chmielowiec

        I jeszcze pytanie czy mozna mieszac menu z roznych dni? Np sniadanie, lunch z pierwszego dnia a obiad z drugiego?

        • Viola Urban

          Można, ale lepiej trzymać się planu takim jaki jest, wtedy mamy pewność, że makro rozkłada się jak należy :)

  • Ollie

    Czy moze Pani wyjasnic sprzecznosci pomiedzy Pani artykulami na temat diety dla osob z niedoczynnoscia tarczycy? Na przyklad, w arykule z lutego 2016 na temat diety u osob z Hashimoto pisze Pani, zeby unikac migdalow w sniadaniu gdyz utrudniaja wchlanianie lekow na niedoczynnosc, a tutaj wlasnie migdaly proponuje Pani na sniadanie…

    • Viola Urban

      Przepraszam za niedopatrzenie w imieniu własnym i autorki. Zamieniliśmy migdały na orzechy włoskie, które zawierają mniej wapnia. Na pewno po zjedzeniu kilku migdałów na śniadanie nic złego, by się nie wydarzyło. Aby całkowicie wykluczyć wapń ze śniadania musielibyśmy naprawdę mocno okroić asortyment śniadaniowych produktów. Unikać nie znaczy wykluczać, nie mniej jednak dla spójności komunikatu poprawiłam jadłospis.

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram

KATEGORIE BLOGA

ZAPRASZAMY

REKLAMY PERTNERÓW BLOGA

×