Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Ekspresowy chlebek bananowy

Ekspresowy chlebek bananowy

Prawdziwy klasyk w wersji jeszcze zdrowszej, czyli pieczywo półcukiernicze słodzone tylko bananami. Dobry pomysł na podwieczorek dla głodnych łakoci dzieci i przekąskę podczas bardzo długiego spaceru. Uwielbiam go! A kiedy się piecze w domu powstaje naprawdę niesamowity zapach.

Składniki [keksówka = około 10 porcji]:

  • 3-4 banany [250g dojrzałego miąższu]
  • 2 średnie jajka
  • łyżka oleju kokosowego
  • około 140g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść płatków migdałowych + łyżka do posypania
  • opcjonalnie: łyżeczka kakao, cynamon, skórka pomarańczy lub naturalny ekstrakt waniliowy

Banana i jajka blendujemy na puszystą masę. Suche składniki mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy wszystkie produkty, dodając płynny olej kokosowy. Do wysmarowanej odrobiną oleju kokosowego keksówki wlewamy ciasto i posypujemy je płatkami migdałowymi. Chlebek pieczemy w 180-200 st. C przez około 50 minut. Pyszności!

 

chlebek bananowy
chlebek bananowy

Chlebek bananowy Okiem Dietetyka

Pamiętajcie, że nie jest to potrawa, która wspomaga odchudzanie. Pomimo, że nie ma w nim cukru dodanego to banany i mąka pełnoziarnista dostarczają sporo węglowodanów, a dodatek oleju kokosowego oraz migdałów także podnosi kaloryczność ciacha. W przypadku tego przepisu skupiamy się na tym, że jest to alternatywa tradycyjnych słodyczy, która niesie za sobą sporo witaminy E, fosforu, żelaza, manganu i miedzi oraz witamin z grupy B.

 

1 kawałek ciasta [1/10 przygotowanego chlebka bananowego] dostarcza:

Energia: 110 kcal

Węglowodany: 15 g

Białko: 4 g

Tłuszcze: 4 g

Błonnik: 2 g

 

Ostatnio piekę tylko w silikonie i jestem mega zadowolona. Takie formy nigdy nie przyklejają się do ciasta, nie rysują się, nie rdzewieją, łatwo się myją i są w 100% bezpieczne. Warto podkreślić, że są zupełnie odporne na działanie jedzenia (nawet kwasów zawartych w niektórych owocach). Uważaj jednak na podróbki! Jeśli po uszczypnięciu paznokciem formy na „silikonie” zostaje biały ślad tzn, że producent był nieuczciwy i dodał do tworzywa tańszej domieszki, która niekoniecznie będzie tak samo neutralna dla zdrowia co wysokiej jakości silikon. Formę do pieczenia chleba z silikonu w kolorze logo Okiem Dietetyka znajdziesz np tutaj. Zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia!

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Wioleta Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×