Wytrawne gofry z hummusem, jajkiem sadzonym i tymiankiem

Wytrawne gofry z hummusem, jajkiem sadzonym i tymiankiem

Wytrawne gofry? Czemu nie! Ile można jeść kanapki? Dlaczego gofrownica ma służyć Ci tylko 4 razy do roku, kiedy chcesz sobie pozwolić na coś ordynarnie słodkiego? Postanowiłam przełamać trochę stereotyp gofra z bitą śmietaną, w końcu sezon letni mamy już za sobą. Pora na gofry mocno ziołowe, doprawione odrobiną kminu rzymskiego, mielonymi ziarnami kolendry, tymiankiem i pastą sezamową. Przyprawy dobrałam tak, aby gofry idealnie komponowały się z klasycznym hummusem, jajkiem sadzonym oraz duszonymi ze świeżym tymiankiem warzywami. To jest naprawdę mega! Mogłabym jeść takie śniadanie codziennie.


Wytrawne gofry ziołowe z duszonymi warzywami, hummusem i jajkiem sadzonym
Wytrawne gofry ziołowe z duszonymi warzywami, hummusem i jajkiem sadzonym

Składniki na 4 porcje wytrawnych gofrów

Gofry (około 4 szt)

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 120 ml mleka 2% – jeśli nie tolerujesz krowiego nabiału możesz użyć mleka roślinnego
  • 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka siekanego tymianku
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • łyżeczka pasty sezamowej tahini
  • szczypta kminu rzymskiego, czyli kuminu
  • szczypta mielonych ziaren kolendry
  • opcjonalnie: drobno posiekana papryczka chili i/lub czerwona cebulka

Warzywa duszone z miodem i tymiankiem

  • 1/2 średniej wielkości papryki czerwonej
  • 1/2 średniej wielkości papryki żółtej
  • niewielki kawałek cukinii pozbawionej nasion
  • mały por (tylko białe części)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3-4 gałązki tymianku
  • łyżeczka miodu naturalnego – ja używam akacjowego
  • czarny pieprz
  • sól morska

Dodatkowo


Wytrawne gofry ziołowe z hummusem, warzywami duszonymi z tymiankiem i jajkiem sadzonym
Wytrawne gofry ziołowe z hummusem, warzywami duszonymi z tymiankiem i jajkiem sadzonym

Przygotowanie

Paprykę, pora i cukinię kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości. Na lekko rozgrzanej patelni szklimy pora, po czym dodajemy pozostałe warzywa i dusimy pod przykryciem przez 3-4 minuty. Na sam koniec doprawiamy warzywa odrobiną naturalnego, łagodnego miodu, pieprzem, solą morską oraz listkami świeżego tymianku. Warzywa zdejmujemy z ognia.

Wszystkie składniki ciasta na wytrawne gofry miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gofrownicę mocno rozgrzewamy i smażymy na chrupiąco gofry (im dłużej tym lepiej, ale oczywiście bez przesady ;) Upieczone gofry układamy na kratce, tak aby lekko przestygły, ale pozostały chrupiące. W międzyczasie na beztłuszczowej patelni smażymy jajka. Do tego dania najlepiej pasują jajka sadzone na miękko, a zatem najlepiej smażyć je na niewielkim ogniu, pod przykryciem tylko do momentu ścięcia białka. Gotowe jajka sadzone posypujemy odrobiną soli i pieprzu.

Na jeszcze ciepłe gofry nakładamy hummus, pastę tahini, ciepłe warzywa i jajko sadzone. Całość posypujemy świeżymi ziołami i szczyptą mielonego kminu rzymskiego.


Przepis na wytrawne gofry z hummusem i warzywami
Przepis na wytrawne gofry z hummusem i warzywami

Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych

logo Baziółka
logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×