
Kotlety z batatów i tabbouleh z kaszy jaglanej
- 22 lutego, 2016
- od
- Viola Urban
Kotlety z batatów z dodatkiem zdrowszej wersji sałatki tabbouleh to propozycja na wegański, pełnowartościowy obiad. Aromatyczna kuchnia libańska przygotowana w wersji dietetycznej na pewno przypadnie Ci do gustu.
Składniki na około 4 porcje dania:
Kotlety z batatów (około 12 szt.)
- duży batat (około 350g)
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 3-4 łyżki pełnoziarnistej bułki tartej lub mielonego siemienia lnianego
- czubata łyżka pasty tahini lub 3-4 łyżki roztartych w moździerzu ziaren sezamu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- mielony kumin
- mielony imbir
- mielona kolendra
- czarny pieprz
- sól
Batata obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości (można na parze). Z ugotowanego słodkiego ziemniaka robimy puree. Dodajemy kaszę jaglaną, rozgniecioną widelcem ciecierzycę, bułkę tartą lub siemię lniane,posiekaną natkę pietruszki, tahini oraz przyprawy. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Formujemy 12 niewielkich kotlecików. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut.
Sałatka tabbouleh (4 porcje)
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 duży, świeży ogórek
- 2-3 pomidory bez skórki
- mała czerwona cebulka
- pęczek pietruszki
- pęczek mięty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 limonka
- czarny pieprz
- sól
- opcjonalnie: pestki granatu
Ogórka obieramy ze skórki i drobno siekamy. Skrapiamy go sokiem z limonki. Pomidory i cebulkę pozbawione skórki kroimy w drobną kosteczkę. Zioła dokładnie myjemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy i doprawiamy wg uznania solą oraz pieprzem. Można też dodać inne przyprawy np czosnek, kumin, cynamon, ale ja wolę taką klasyczna wersję. Możemy posypać pestkami granatu.
