O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Jaglany placek ze śliwkami – wersja bez nabiału i bez glutenu

Jaglany placek ze śliwkami – wersja bez nabiału i bez glutenu

Piaskowe ciasto ze śliwkami – na samą myśl cieknie mi ślinka. No, ale masło, mąka pszenna i dużo cukru to nie jest najlepsza rzecz jaka może nas w życiu spotkać. Dlatego postanowiłam poszukać alternatywy. Nieco mniej kalorycznej, zdecydowanie bardziej odżywczej i co najważniejsze, banalnie prostej w przygotowaniu i równie smacznej co oryginał. Wykorzystałam ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i cudownie słodką mąkę kukurydzianą. Tak, sezon na węgierki to idealny moment na przetestowanie mojego przepisu na jaglany placek ze śliwkami.


Składniki (6 porcji)

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej (około 70 g suchej)
  • 2 jajka
  • 40 g syropu klonowego lub miodu
  • ekstrakt waniliowy lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 1/2 szklanki mleka ryżowego lub migdałowego (można też użyć mleka krowiego)
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego lub delikatnej oliwy z oliwek
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 dużych, słodkich śliwek
Jaglany placek ze śliwkami - bez glutenu i bez nabiału
Jaglany placek ze śliwkami – bez glutenu i bez nabiału

Jaglany placek ze śliwkami – przygotowanie

W misce umieszczamy ugotowaną wcześniej kaszę, jajka*, syrop klonowy, wanilię i olej. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy masę do momentu uzyskania stosunkowo gładkiej konsystencji. Pod koniec stopniowo dolewamy mleko roślinne. Suche składniki (oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia) mieszamy i przesiewamy małymi porcjami do składników mokrych. Finalnie masa powinna mieć konsystencję budyniu. Jeśli jest zbyt płynna należy dodać nieco więcej mąki kukurydzianej.  Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (ja użyłam takiej o wymiarach 18 x 21 cm). Na wierzchu układamy połówki śliwek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C na mniej więcej 40-45 minut (do suchego patyczka). Placek wyjmujemy na kratkę i studzimy.

* jeśli masz więcej czasu, oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z kaszą, a białka ubij na sztywną pianę. Pianę dodaj na sam koniec przygotowywania ciasta, tuż przed wylaniem masy na blaszkę.

Placek ze śliwkami z kaszy jaglanej
Placek ze śliwkami z kaszy jaglanej

Placek jaglany ze śliwkami – wartość odżywcza

1 porcja dostarcza około

  • 188 kcal
  • 5 g białka
  • 4,4 g tłuszczu
  • 31,7 g węglowodanów
  • 2,2 g błonnika
jaglany placek ze śliwkami
jaglany placek ze śliwkami

Chcesz być na bieżąco? Obserwuj mnie na Instagramie i Facebooku :)

Zapisz

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

Posty z kategorii

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×