Klopsiki skandynawskie z grzybami – przepis z ebooka #WegePodróż
- 02 maja, 2019
- od
- Viola Urban
Już za tydzień premiera naszego wspólnego projektu, który realizowałam z Karoliną Ponzo z bloga www.karolinaponzo.com. Ona podróżuje od lat, kiedyś sama, teraz ze swoją córką, ja dopiero niedawno chwyciłam podróżniczego bakcyla. Łączy nas wspólne liceum, wydawanie ostatniej kasy na bilety, wiara w słuszność ograniczania mięsa w diecie i miłość do przepysznego jedzenia. Z tego zestawienia powstał eBook #WegePodróż, który łączy w sobie najlepsze smaki z podróży Karoliny oraz moją fotografię kulinarną. To chyba najbardziej smakowity projekt w jakim miałam okazję pracować.
W eBooku Wege Podróż znajdziecie przepisy na niewielkie przekąski, tapasy, zupy, dania główne i słodkości. Dania pochodzą z 17 krajów rozsianych po całym Świecie, w których Karolina poznawała najlepsze przepisy. Za moją namową udało się stworzyć wspólny projekt łączący inspiracje z podróży z tym co w Polsce bez trudu można kupić i przygotować. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na wyśmienite klopsiki skandynawskie z białej fasoli i grzybów podane z puree ziemniaczanym, blanszowanym groszkiem i konfiturą z borówki. To jest przepis, który przekonuje mięsożerców do tego, że wegetariańska kuchnia może smakować wybornie.
Grzybowe klopsiki skandynawskie – Składniki (4 porcje)
Puree ziemniaczane
- ziemniaki – 8-10 sztuk (około 600 g)
- mleko – 1/2 szklanki (125 ml) – w wersji wegańskiej może być sojowe
- masło – 1/4 kostki (50 g) – w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić 2 łyżkami dobrego oleju rzepakowego
- opcjonalnie: chrzan tarty – 1 łyżeczka (10 g)
- sól do smaku
Wege klopsiki skandynawskie
- fasola biała – 1 szklanka fasoli suchej (170g) lub 2 puszki (500 g)
- pieczarki – 3 duże sztuki (150 g)
- cebula – 1 duża (100 g)
- borowiki suszone – 1 garść (10 g)
- woda – 1/2 szklanki (125 g)
- musztarda sarepska – 2 łyżeczki (20 g)
- chrzan tarty – 1 łyżeczka (10 g)
- bułka tarta – 1/2 szklanki (50 g) + do obtaczania
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Do podania
- konfitura niskocukrowa z borówki – 4 łyżki (100 g)
- groszek zielony – 1 szklanka (140 g)
- masło – 1 łyżeczka (10 g) – można zastąpić oliwą
- sól do smaku
- opcjonalnie: smażone pieczarki – 2 duże sztuki (100 g)
- opcjonalnie: natka pietruszki – kilka listków
Grzybowe klopsiki skandynawskie – Przygotowanie
Klopsiki
Fasolę gotujemy według instrukcji producenta. Jeśli stosujemy fasolę z puszki tylko płuczemy i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju do miękkości, solimy do smaku i przekładamy do osobnej miski. Na tej samej patelni podsmażamy bardzo drobno pokrojone pieczarki do zrumienienia. Borowiki moczymy w gorącej wodzie do miękkości. Odcedzamy, drobno siekamy i dodajemy do pieczarek, smażymy razem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Fasolę blendujemy. Masa nie musi być idealnie gładka. Dodajemy cebulkę, pieczarki i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Formujemy 24 niewielkie klopsiki. Lekko zwilżamy je mlekiem sojowym lub wodą, po czym obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane klopsiki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Dodatki
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i myjemy. Gotujemy w sporej ilości osolonej wody. Odcedzamy i ugniatamy na gładkie puree razem z masłem i mlekiem. Puree można wzbogacić odrobiną chrzanu. Groszek smażymy przez 2-3 minuty na maśle lub oliwie. Lekko solimy.
Na talerzu układamy 2 łyżki puree, łyżkę konfitury niskocukrowej z borówki, 6 klopsików oraz 1/4 szklanki groszku. Można dodać kilka plasterków smażonych na maśle lub oliwie grzybów i listki pietruszki.
Wskazówki
Smażone klopsiki są dosyć delikatne i łatwo chłoną tłuszcz. Ułatwieniem i odchudzaniem przepisu może być pieczenie (ok. 30 minut w 200 stopniach góra-dół), choć wówczas zalecam zmniejszenie ilości musztardy oraz chrzanu, gdyż będą mocniej wyczuwalne oraz serwowanie z większą ilością konfitury, by dodać klopsikom wilgotności.
Kup eBooka Wege Podróż jeszcze przed premierą!
Przepis pochodzi z eBooka Wege Podróż, który możecie kupić do 8 maja w promocyjnej cenie 39 zł. Dodatkowo 5 zł dochodu z każdego sprzedanego eBooka przekazujemy na rzecz WWF Polska, aby pomagać chronić naszą planetę i dbać o zagrożone zwierzęta. Mam nadzieję, że podzielasz naszą wizję i kupisz Wege Podróż jeszcze przed premierą. Każda osoba, która zakupi Wege Podróż w przedpremierze otrzyma ją 9 maja. Aby kupić eBooka kliknij TUTAJ.
Spis treści eBooka Wege Podróż
Polska
- Przystawka: Chleb domowego wypieku i smalec z fasoli z kaszą gryczaną
- Danie główne: Wege mielone z puree chrzanowym i mizerią
- Deser: Blok czekoladowy z orzechami
Francja
- Przystawka: Tartaletki z karmelizowanym porem
- Danie główne: Rattatouille z zieloną soczewicą
- Deser: Waniliowy creme brulee z kaszy jaglanej
Hiszpania
- Przystawka: Croquetas z serem
- Danie główne: Wegetariańska paella
- Deser: Tarta de Santiago
Włochy
- Przystawka: Grillowany bakłażan z sosem pomidorowym i serem
- Danie główne: Pizza doskonała
- Deser: Waniliowa panna cotta
Meksyk
- Przystawka: Quesadilla z guacamole
- Danie główne: Tacos z pulled mushroom i salsą
- Deser: Gorąca czekolada z chili
Bali
- Przystawka: Kolorowe spring rolls z sosem fistaszkowym
- Danie główne: Sałatka z makaronu ryżowego i wegańskie satay’e
- Deser: Owocowe smoothie bowl w ananasie
Izrael
- Przystawka: Orzeźwiająca sałatka z winogronami i lodem
- Danie główne: Sabich z bakłażanem
- Deser: Sezamowy blok z pistacjami (chałwa)
Rumunia
- Przystawka: Pasta z białej fasoli z dodatkiem paprykowej cebulki
- Danie główne: Mamałyga z sosem grzybowym
- Deser: Galuste cu prune
Węgry
- Przystawka: Langosz węgierski z kwaśną śmietaną i serem
- Danie główne: Gulasz węgierski z halloumi
- Deser: Naleśniki a la Gundel
Indie
- Przystawka: Samosy z sosem miętowym
- Danie główne: Paneer butter masala
- Deser: Mango lassi
Finlandia
- Przystawka: Prosta sałatka z buraka
- Danie główne: Wege klopsiki z borówką i puree ziemniaczanym
- Deser: Słodki chleb Pulla
Tajlandia
- Przystawka: Zupa tom kha
- Danie główne: Wegetariański pad thai
- Deser: Mango sticky rice
Japonia
- Przystawka: Warzywa w tempurze
- Danie główne: Ramen wegański grzybowy
- Deser: Sernik na zimno z silken tofu z matchą i wiśniami
Anglia / UK
- Przystawka: Yorkshire pudding z karmelizowanymi warzywami
- Danie główne: “Fish” & chips z tłuczonym groszkiem i sosem tatarskim
- Deser: Sticky toffee pudding
Kuba
- Przystawka: Gęsta zupa kukurydziana
- Danie główne: Black bean bowl z jajkiem sadzonym
- Deser: Granita mohito
Nepal
- Przystawka: Zupa thukpa
- Danie główne: Momosy z farszem warzywnym
- Deser: Kheer
Maroko
- Przystawka: Sałatka z kuskusem, pieczonymi batatami, granatem i sosem tahinowym
- Danie główne: Marokańskie klopsiki z oliwkami z szafranowym bulgurem
- Deser: Sałatka z cytrusów, pistacji i mięty
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!