O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Tajska zupa orzechowa z krewetkami

Tajska zupa orzechowa z krewetkami

Wydaje się skomplikowane, a robi się w mniej więcej kwadrans. Sycąca, bardzo aromatyczna i można ją podać na wiele sposobów. Dla tych, którzy nie lubią owoców morza do0bra nowina – można ją przygotować na bazie kurczaka, a nawet marynowanego tofu. Do dzieła – tajska zupa orzechowa sama się nie zrobi!


Składniki [2 porcje tajskiej zupy orzechowej]

  • około 150 g dużych krewetek (opcjonalnie piersi kurczaka lub tofu)
  • łyżeczka oleju kokosowego lub ryżowego
  • 1 niewielka marchewka
  • pół zielonej papryki
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 400-500 ml wody
  • 2 łyżki masła orzechowego 100% orzechów
  • ząbek czosnku
  • centymetr imbiru
  • centymetr papryczki chili (lub więcej, jeśli lubicie pikantne dania)
  • łyżeczka żółtej lub zielonej pasty curry (jeśli nie macie to: płaska łyżeczka kurkumy, trawa cytrynowa, liść limonki; w najgorszym wypadku zwykłe curry w proszku)
  • sól morska lub łyżeczka sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • duża garść świeżej kolendry
  • opcjonalnie: sezam (najlepiej czarny)
Tajska zupa orzechowa z krewetkami

Tajska zupa orzechowa z krewetkami – przygotowanie

Ząbek czosnku miażdżymy, dodajemy posiekaną papryczkę chili, imbir, pastę curry (lub przyprawy) i płynny olej kokosowy. Marynujemy krewetki przez minimum pół godziny. Rozgrzewamy wok lub głęboki garnek i smażymy krewetki około minutę z każdej strony. Dodajemy plasterki marchewki i pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażymy. Dodajemy wodę i mleczko kokosowe. Gotujemy przez około 10-15 minut aż marchewka będzie miękka. Na koniec wzbogacamy zupę masłem orzechowym i sokiem z limonki. Dokładnie mieszamy. Podajemy z posiekaną kolendrą i sezamem. Zupę można wzbogacić makaronem ryżowym, sojowym lub gryczanym.

Tajska zupa orzechowa z krewetkami

Wartość odżywcza 1 porcji tajskiej zupy orzechowej

  • około 300 kcal
  • 20 g białka
  • 25 g tłuszczu
  • 9,4 g węglowodanów
  • 2,5 g błonnika

Dla zrównoważenia makroskładników warto do zupy dodać porcję makaronu ryżowego, gryczanego lub sojowego. W wersji bez dodatków sprawdzi się w roli posiłku o obniżonej zawartości węglowodanów np w okresie pozbawiania mięśni glikogenu przed superkompensacją.

Tajska zupa orzechowa z krewetkami - kaloryczność 2 porcji wyliczona w programie kcalmar.pro
Tajska zupa orzechowa z krewetkami – kaloryczność 2 porcji wyliczona w programie kcalmar.pro

 

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×