Szaszłyki z indyka w pesto z tajskiej bazylii

Szaszłyki z indyka w pesto z tajskiej bazylii

Sezon grillowy trwa w najlepsze, zatem tym razem przepis na danie z rusztu – szaszłyki z indyka marynowane w tajskiej bazylii i pistacjach. Danie ekspresowe, zabójczo smaczne i bardzo odżywcze.

Szaszłyki z indyka marynowanego w pesto z bazylii tajskiej i pistacji
Szaszłyki z indyka marynowanego w pesto z bazylii tajskiej i pistacji

Składniki (4 porcje szaszłyków – około 8 szt.)

  • 400 g mięsa z piersi indyka
  • 1/4 średniego ananasa
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki

Marynata / pesto

  • 1 doniczka tajskiej bazylii
  • 50 g łuskanych, niesolonych pistacji (jeśli używasz solonych, lekko je wypłucz przed miksowaniem)
  • łyżka oleju z orzechów ziemnych lub rzepakowego
  • płaska łyżka miodu naturalnego
  • sok i skórka z połowy limonki
  • 1/2 papryczki chili
  • szczypta mielonej kolendry
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • odrobina soli morskiej

Dodatkowo

  • 2 kolby słodkiej kukurydzy
  • 2 czubate łyżki serka homogenizowanego naturalnego lub jogurtu greckiego
Szaszłyki z indyka marynowanego w pesto z bazylii tajskiej i pistacji
Szaszłyki z indyka marynowanego w pesto z bazylii tajskiej i pistacji

Przygotowanie

Umytą bazylię tajską, pistacje, miód, olej, sok z limonki i przyprawy miksujemy blenderem do momentu uzyskania konsystencji pesto.

Kukurydzę obieramy i gotujemy przez około 8-10 minut w nieosolonej (!) wodzie pamiętając, że zbyt długie gotowanie i sól powodują, że kukurydza staje się twarda.

Indyka kroimy w kostkę o boku długości około 2cm. Mięso marynujemy w połowie przygotowanego pesto. Obranego ze skórki ananasa, paprykę oraz cukinię kroimy na kawałki o podobnej wielkości. Na metalowe szpikulce lub drewniane, długie wykałaczki nabijamy na przemian mięso i dodatki. Szaszłyki smażymy na grillu przez około 3-4 minuty z każdej strony. Możemy grillować je na patelni grillowej o każdej porze roku lub na tackach grillowych podczas grillowana na klasycznym węglowym ruszcie.

Ugotowaną kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki, smarujemy odrobiną pesto i podgrzewamy na grillu. Serek lub jogurt mieszamy z pozostałym sosem pesto.

Szaszłyki podajemy z kawałkami kukurydzy i sosem jogurtowym. Posypujemy drobno pokrojoną papryczką chili, pokruszonymi pistacjami i listkami bazylii tajskiej.

Szaszłyki z indyka marynowanego w pesto z bazylii tajskiej i pistacji
Szaszłyki z indyka marynowanego w pesto z bazylii tajskiej i pistacji

Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych

logo Baziółka
logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Website | + posts

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×