Zielony krem ze szpinaku i cukinii z prażonym słonecznikiem
- 17 kwietnia, 2015
- od
- Viola Urban
Uwielbiam kremowe zupy i kiedy tylko mogę szukam nowych pomysłów na to co mogę zmiksować. Nabrałam ochoty na coś zielonego, a w lodówce tkwił beznamiętny pęczek świeżego szpinaku i czekał na swoją rolę życia. Zielona zupa? Hmmm, poszukajmy inspiracji w internecie. Wpisuję w wyszukiwarkę „krem ze szpinaku”, a mym oczom okazują się breje o fatalnym kolorze. Mimo wszystko spróbowałam naprawić to niedociągnięcie internetów. Po 15 minutach zupa była gotowa, a kolor pozostał intensywnie zielony!
Ta zupa to bogactwo magnezu i zdrowych kwasów tłuszczowych, a smak zaspokoi gust każdego miłośnika zielonych warzyw i nie tylko. Pestki słonecznika idelanie komponują się z zupą i nadają jej wyrazistości. Zaczynamy!
Składniki [2 porcje zupy]
– średniej wielkości zielona cukinia
– pęczek szpinaku lub duża paczka szpinaku baby
– około 1 szklanki bulionu z jarzyn
– łyżka oliwy, ząbek czosnku, natka pietruszki
– łyżka chia lub mielonego siemienia lnianego do zagęszczenia
– sól, pieprz
– 2 czubate łyżki nasion słonecznika
– łyżka surowej oliwy
Wykonanie
Obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i lekko zeszklij czosnek. Dodaj bulion i zagotuj. Cukinię pokrój w kostkę. Szpinak lekko rozdrobnij. Warzywa wrzuć do bulionu i gotuj dosłownie 5-7 minut. Dodaj posiekaną pietruszkę i odstaw zupę. Używając blendera zmiksuj zupę na krem. Dodaj chia lub siemię lniane dla zagęszczenia zupy. Dopraw solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Na suchej patelni lekko podpraż słonecznik (nie za długo!!!). Zupę wlej do miseczek i posyp słonecznikiem. Polej kropelkami oliwy. Zupę możesz podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Zdjęcie zielonej zupy autorstwa Karoliny Sapkowskiej. Uwielbiam spotkania z przyjaciółmi przy garach ;) Viola gutuje, Karolina foci, razem jemy! Każdy powód jest dobry, aby się spotkać, poplotkować i razem zjeść coś dobrego :)
A jeśli nie chcesz zupy zielonej, to spróbuj jednej z naszych flagowych propozycji – kremową zupę z pieczonych warzyw z dużą ilością czosnku i tymianku – KLIK
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!