Kremowy chłodnik z awokado z miętą i pestkami dyni
- 16 czerwca, 2016
- od
- Viola Urban
Jedyna słuszna zupa w czasie upału to chłodnik – tym razem stawiam na chłodnik z awokado! Zimny, lekki, przyjemnie orzeźwiający, idealnie kremowy, a do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczą składniki dostępne w każdym sklepie, blender i 10 minut wolnego czasu, alby wyczarować sycącą, a jednocześnie lekkostrawną przekąskę na czerwcowy lunch. Kluczem do sukcesu jest dojrzałe awokado i soczyste, słodkie ogórki. Reszta to prawdziwa bułka z masłem!
Składniki [2 porcje]
- 1 duże dojrzałe awokado (około 160 g miąższu)
- 2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
- garść świeżej mięty
- kawałek miodowego melona (około 100 g) – można pominąć, ja dodałam, bo akurat miałam w kuchni
- zimna woda (100-150 ml) – ilość wody zależy od gęstości chłodnika, jaką chcesz uzyskać
- sok z 1/2 limonki lub 2 łyżki octu jabłkowego
- łyżka syropu z agawy lub miodu naturalnego (u mnie delikatny miód akacjowy)
- sól morska
- zielony pieprz
Dodatkowo
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
- garść pestek dyni
- świeżo mielony zielony pieprz
- kilka listów świeżej mięty
Przygotowanie
Jak dobrze wiecie, nie lubię komplikować, zatem będzie banalnie prosto! Obieramy awokado i ogórki. Z awokado wyjmujemy pestkę i dzielimy na mniejsze kawałki. Ogórki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze cząstki. Melona obieramy ze skóry i kroimy. Wszystkie składniki bazowe miksujemy na gładki krem. Najlepiej użyć do tego celu blendera kielichowego, który zapewni idealnie kremową konsystencję, ale sprawdzi się także blender „żyrafa”. Zimną zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy surową oliwą, pestkami dyni, świeżo zmielonym pieprzem oraz listkami mięty.
Tabela wartości odżywczej: chłodnik z awokado – 1 porcja [wygenerowana w serwisie kcalmar.pro]
Porady Dietetyka
- Wybierając awokado zwróć uwagę na kolor i strukturę skórki – im bardziej gładka tym większa szansa na „zdrowe” awokado. Do chłodnika najlepsze będzie awokado miękkie, ale nie przejrzałe. Takie awokado jest najzdrowsze i najsmaczniejsze
- Chłodnik z awokado możesz też wzbogacić w inne zioła – jeśli nie przepadasz za miętą użyj pietruszki, koperku lub świeżego tymianku
- Melon w przepisie jest opcjonalny, ja dodałam go, aby nadać zupie trochę więcej słodkości. Jeśli z niego rezygnujesz, dodaj odrobinę więcej miodu lub syropu z agawy – zupa powinna być słodko kwaśna, ale wciąż bez cukru
- Wszystkie składniki powinny być bardzo zimne. Jeśli nie są dodaj do misy blendera 2-3 kostki lodu lub wstaw swój chłodnik na godzinę do lodówki. Pamiętaj o szczelnym zamknięciu naczynia, w którym przechowujesz zupę – inaczej chłodnik wchłonie zapach innych produktów
- Do posypania zupy użyłam pestek dyni. Moim zdaniem świetnie komponują się z ogórkiem. Jeśli jednak nie masz w domu pestek dyni – śmiało zamień je na płatki migdałowe, pokruszone orzechy nerkowca lub nasiona słonecznika
- Do polania zupy polecam bogaty w kukurbitacynę olej z pestek dyni, ale świetnie sprawdzi się również oliwa z oliwek extra virgin
- Dla zwolenników ostrzejszych smaków – super zdrowy czosnek. Dodaj ząbek świeżego czosnku do swojego chłodnika, a na pewno nie pożałujesz. No chyba, że to danie na randkę… to nie polecam ;)
- Zupę przygotuj w takiej ilości, żeby jej nie przechowywać dłużej niż kilka godzin. Awokado i oliwa zaczną się utleniać i stracą swoje cenne właściwości, jeśli chłodnik będzie przechowywany zbyt długo
- Jeśli zależy Ci na większej ilości białka i wapnia w posiłku – zabiel zupę homogenizowanym serkiem naturalnym o obniżonej zawartości tłuszczu. Możesz też dodać jogurt lub kefir. Zupa przestanie być wegańska. Dla wegan proponuję gęsty, naturalny jogurt sojowy
- Jeśli wolisz chrupiące chłodniki przed miksowaniem odłóż kawałek ogórka ze skórką i zetrzyj go na tarce o grubych oczkach
Jak widać – w kuchni wszystko wolno! :D A tymczasem poczytaj koniecznie dlaczego mięta jest taka zdrowa! KLIK
Przepis powstał we współpracy z producentem świeżych ziół doniczkowych marki Baziółka
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!