Makaron razowy z pesto z rukwi wodnej i grillowanymi warzywami
- 19 maja, 2016
- od
- Viola Urban
Pesto z rukwi wodnej <3 Zdecydowanie moje ulubione. Bazyliowe od zawsze było dla mnie zbyt intensywne, później zakochałam się w tym z zielonej pietruszki i pestek słonecznika. Teraz kompletnie oszalałam na punkcie pesto z listków rukwi wodnej i nerkowców. Jest ultra proste w przygotowaniu, niesamowicie odżywcze, sycące, a jednoczenie lekkie w smaku. Moim zdaniem idealne na lato, bo ma w sobie trochę orzeźwienia. Możesz je wykorzystać do wielu rodzajów makaronu – zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja zdecydowanie bardziej polecam wersję na zimno. Mój makaron też przygotowałam w wersji, która da się łatwo spakować do lunchboxa, bo smakuje doskonale niezależnie od tego czy masz je gdzie podgrzać. Ale najlepsze wykorzystanie tego pesto to grill! Zabierasz ze sobą zimne pesto, ugotowany ciemny makaron lub kromki żytniego pieczywa, na bieżąco grillujesz ulubione warzywa, chude mięso lub ser halloumi. Łączysz swoje ulubione składniki i możesz cieszyć się zdrowym (naprawdę zdrowym!) grillem. Pesto świetnie sprawdzi się w roli sosu do warzyw surowych, grillowanych. Możesz je wymieszać z jogurtem, a otrzymasz niskokaloryczny dressing. Pesto z rukwi wodnej może też stanowić marynatę do ryby lub kurczaka. Wymieszaj je z mielonym twarożkiem, a uzyskasz genialną pastę na kromki pełnoziarnistego pieczywa prosto z grilla. Opcji jest naprawdę wiele :)
Pesto z rukwi wodnej i nerkowców
(składniki na 2 porcje – ja zawsze przyrządzam więcej!)
- rukiew wodna [listki i łodyżki] – 50 g (mniej więcej jedna doniczka)
- nerkowce – 30 g
- oliwa – 20 ml
- mały ząbek czosnku
- kilka kropli soku z cytryny
- sól himalajska i zielony pieprz
- odrobina miodu lub syropu z agawy
- opcjonalnie: twardy ser typu parmezan (łyżka) lub płatki drożdżowe (płaska łyżeczka)
Dodatkowo (2 porcje)
- makaron razowy – 120 g (masa przed ugotowaniem)
- 10 kulek mozzarelli mini – 100 g
- ulubione warzywa [u mnie cukinia, bakłażan, papryka i zielone szparagi] – 300g
- łyżka nerkowców – 10 g
- sól himalajska
- garść listków rukwi wodnej
- opcjonalnie: 2 grillowane polędwiczki z kurczaka zamarynowane w pesto z rukwi – 140g
Przygotowanie makaronu z pesto z rukoli i grillowanymi warzywami
Rukiew wodną dokładnie myjemy i kroimy na nieco mniejsze części. Nerkowce lekko prażymy na suchej patelni. Ząbek czosnku obieramy. Wszystkie składniki pesto miksujemy blenderem na jednolitą masę. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym samym czasie grillujemy pokrojone w paski warzywa (szparagi najlepiej lekko podgotować przed grillowaniem). Gotowe warzywa delikatnie solimy. Ugotowany makaron łączymy z wcześniej przygotowanym pesto. Danie podajemy z grillowanymi warzywami, kulkami mozzarelli i pokruszonymi orzechami nerkowca. Dekorujemy świeżą rukwią.
Prawda, że proste? Koniecznie spróbuj, a tymczasem zapraszam też do przeczytania artykułu o właściwościach zdrowotnych i wykorzystaniu w kuchni rukwi wodnej – KLIK.
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół w doniczkach
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!