O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka

Sałatka z liści szpinaku z ciecierzycą, tuńczykiem i sosem musztardowo-miodowym.

Składniki:

– 2 czubate łyżki ugotowanej ciecierzycy [60g] – u mnie z puszki

– 2 garście zieleniny [50g] – u mnie szpinak i roszponka – polecam też kiełki

– kawałek czerwonej papryki [80g] – u mnie papryka Ramiro

– 1/2 opakowania tuńczyka z wody [50-60g]

Sos musztardowo-miodowy:

– łyżeczka płynnego miodu lipowego lub akacjowego [8g]

– łyżeczka musztardy francuskiej [8g]

– łyżeczka oliwy z oliwek [5g]

* na zdjęciu są jeszcze kapary, ale były paskudne w tym zestawieniu smakowym – wydłubałam ;)

Porcja takiej sałatki ma około 300kcal. Duuużo błonnika, dużo dobrego tłuszczu, sporo potasu, magnezu, cynku i żelaza. Znajdziemy w niej sporo witaminy A, C i E. 

Szpinak, musztarda, tłuste ryby, nasiona roślin strączkowych i oliwa to produkty, które pobudzają metabolizm. Są one szczególnie polecane w diecie odchudzającej, więc jeśli walczysz ze zbędnymi kilogramami to jedz takie sałatki bez obaw :)

Autor: dietetyk Viola Urban

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×