O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL MEDIA

Instagram Feed

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Śródziemnomorska zupa rybna

Śródziemnomorska zupa rybna

Jestem dzieckiem morza. Uwielbiam ten klimat niezależnie od pory roku! I zupę rybna też uwielbiam chociaż przez 98% mojego życia nie miałam pojęcia jak ją przyrządzać i jak powinna smakować, dzisiaj z pełną świadomością tego co czynię, mogę powiedzieć, że mam przepis idealny. Zupę rybną jadam wszędzie tam, gdzie widnieje w karcie i dobrą jadłam tylko trzy razy (w Krew i Woda, Serio oraz Dwóch Zmianach /tutaj niestety już jej nie ma w karcie/). Moja zupa rybna to połączenie wszystkiego tego co w śródziemnomorskiej kuchni najlepsze – ryb, owoców morza, warzyw, ziół i oliwy z oliwek.

Śródziemnomorska zupa rybna (żółta patera – home & you, biały talerz – a Tab)

Składniki [8 dużych porcji zupy rybnej]

  • bulion rybny z TEGO PRZEPISU (około 2-3 litry)
  • 1 niewielki por
  • ząbek czosnku
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 nieduże marchewki
  • 3-4 badyle selera naciowego
  • 1/2 cukinii
  • 200 g passaty pomidorowej
  • około 300 g ryby (u mnie mieszanka dorsza, łososia i pstrąga)
  • 150 g krewetek lub innych owoców morza (ja tym razem użyłam tylko argentyńskich krewetek, ale zupa z małżami jest jeszcze lepsza)
  • garść ziół (koper, pietruszka, rozmaryn, oregano, tymianek – co lubisz)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie: 50 ml białego wytrawnego wina
  • sól morska
  • czarny grubo mielony pieprz
bulion rybny

Zupa rybna – przygotowanie

Warzywa obieramy i kroimy. Połowę oliwy wlewamy na dno garnka i szklimy czosnek oraz pora. Następnie dodajemy resztę warzyw, podsmażamy przez minutę. Jeśli decydujemy się na dodatek wina, dodajemy je teraz – to najlepszy moment. Kiedy wino odparuje wlewamy bulion oraz pomidory. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15-20 minut. W tym czasie oczyszczamy i kroimy rybę. Kiedy marchewka jest już ugotowana al dente zmniejszamy ogień i wrzucamy owoce morza oraz ryby. Gotujemy maksymalnie 7-10 minut i wyłączamy ogień. Doprawiamy drobno posiekanymi ziołami, solą oraz pieprzem. Dodajemy resztę oliwy. Śródziemnomorska zupa rybna gotowa!

Śródziemnomorska zupa rybna (biały talerz – a Tab)

Zapisz

Viola Urban

Oceniam swoim Okiem Dietetyka już od 8 lat. Z zawodu jestem dietetykiem, z zamiłowania poszukiwaczką doskonałego smaku, a z doświadczenia copywriterem i fotografem kulinarnym. Napisałam dwie książki kulinarne: "Poranne Inspiracje" oraz "Dieta na Wynos". Lubię inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach czytam, ćwiczę jogę i szukam dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 8 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i moich przemyśleń o życiu. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

social media

KUP MOJĄ DRUGĄ KSIĄŻKĘ

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×