Ciasto marchewkowe z jagodami goji i rozmarynem
- 17 listopada, 2016
- od
- Viola Urban
Jesienny przysmak – ciasto marchewkowe! Jadłam je już milion razy i za każdym razem jest podobne – wilgotne i korzenne. Szczerze mówiąc te korzenne smaki zawsze mi zabierały przyjemność z tej marchewkowej uczty. Marzyło mi się ciacho równie „soczyste”, a jednocześnie bardziej orzeźwiające i zaskakujące. Inspiracją do stworzenia ciasta marchewkowo-rozmarynowego było też cytrynowe ciasto z oliwą z oliwek. Ten przepis króluje na zagranicznych stronach z wypiekami. Połączyłam te dwie inspiracje w jedną całość i wyszło bardzo, bardzo smacznie! Całość dopełniłam miodowym kremem, pestkami dyni i jagodami goji. Mój najbardziej wymagający recenzent stwierdził, że bardzo dobry, a zatem z przyjemnością dzielę się z Wami swoim przepisem!
Składniki [12 porcji ciasta marchewkowego z jagodami goji i rozmarynem]
- 350 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
- 60 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 50 g cukru trzcinowego lub kokosowego ew. słodzik np erytrol (1-2 łyżki)
- sok z 1/2 niedużej pomarańczy (około 40-50 ml)
- czubata łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (ja użyłam typ. 650)
- 0,5 szklanki mąki owsianej lub zmielonych w młynku lub blenderze płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia bio lub sody oczyszczonej
- garść jagód goji
- szczypta soli morskiej
Krem i dekoracja
- małe opakowanie serka naturalnego kanapkowego
- około 2 łyżki miodu naturalnego – polecam akacjowy
- łyżka soku z pomarańczy i odrobina skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki jagód goji
- kilka gałązek rozmarynu
Ciasto marchewkowe z jagodami goji i rozmarynem – przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym. Dodajemy sól, olej, rozmaryn i sok z pomarańczy. Suche składniki mieszamy w osobnej misce i dodajemy stopniowo do składników mokrych. Kiedy ciasto będzie jednolite dodajemy startą marchewkę i jagody goji. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy na około 40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C (termoobieg). Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Odstawiamy do wystudzenia.
Serek naturalny mieszamy z miodem i pomarańczą. Tak przygotowanym kremem równomiernie pokrywamy wierzch ciasta marchewkowego. Brzegi obsypujemy pestkami dyni i jagodami goji. Ciasto dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.
Idealnie pasuje do naparu z rozmarynu i żurawiny z tego przepisu –> KLIK.
Ciasto można przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni.
Ciasto marchewkowe z rozmarynem – wartość odżywcza 12 porcji
Jeden kawałek ciasta z tego przepisu dostarcza około:
- 206 kcal
- 7 g białka
- 8 g tłuszczu
- 26 g węglowodanów
- 3 g błonnika
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!