Rozgrzewające napary idealne na jesień
- 10 października, 2016
- od
- Viola Urban
Kiedy za oknem wiatr, mgła i mżawka nic tak człowieka nie cieszy jak ciepły koc, wciągające książki, dobre seriale i rozgrzewające napary! Herbata jest ok, ale jest na świecie tyle cudownych produktów, które można przerobić na gorący napój, że szkoda z tej sposobności nie skorzystać. Tym razem przygotowałam dla Was trzy aromatyczne napary z owoców, świeżych ziół i miodu. Wybierz swój ulubiony i przygotuj sobie coś co nie tylko smakuje, ale też wpływa pozytywnie na zdrowie. Do wyboru: tymianek z pomarańczą, żurawina z rozmarynem i mięta z cytryną oraz imbirem.
Napar z tymianku i pomarańczy
Składniki
- 3-4 gałązki świeżego tymianku
- 1/2 dużej, słodkiej pomarańczy
- czubata łyżeczka miodu naturalnego
- 300 ml bardzo gorącej wody
Przygotowanie
Tymianek zalewamy wrzątkiem. Kiedy osiągnie temperaturę ok. 70 st. C dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i miód. Dodajemy do ozdoby plasterki pomarańczy. Pijemy póki gorące!
Ten napar sprawdzi się świetnie w przypadku przeziębienia i uporczywego kaszlu.
Napar z żurawiny i rozmarynu
Składniki
- 50 g świeżej błotnej żurawiny
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- łyżeczka miodu naturalnego
- 300 ml gorącej wody
Przygotowanie
Żurawinę dokładnie myjemy, wrzucamy do rondelka razem z rozmarynem i zalewamy wodą. Gotujemy przez 3-4 minuty aż wszystkie owoce popękają. Następnie przecedzamy przez gęste sito rozcierając owoce tak, aby na sicie pozostały tylko skórki i rozmaryn. Do lekko przestudzonego naparu dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Dekorujemy owocami żurawiny i świeżym rozmarynem. Pijemy od razu po przygotowaniu.
Ten napar będzie zbawienny dla kobiet cierpiących z powodu nawracającego zapalenia pęcherza. Żurawina jest w tej kwestii niezastąpiona! Rozmaryn pomoże tym, którzy ulegli jesiennym przeziębieniom – wszystko dzięki jego właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym.
Napar z mięty, imbiru i cytryn
Składniki
- garść świeżej mięty
- łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
- sok z 1/2 cytryny
- czubata łyżeczka miodu
- 300 ml wrzątku
Przygotowanie
Miętę i imbir umieszczamy w zaparzaczu do herbaty. Zalewamy wrzątkiem. Do lekko przestudzonego naparu dodajemy sok z cytryny i miód. Dokładnie mieszamy. Podajemy ozdobione świeżą miętą i plasterkami cytryny. Pijemy gorące!
Ten napój do naturalny antybiotyk! Połączenie imbiru, mięty, miodu i cytryny jest zabójcze dla przeziębienia. To Twoja pierwsza linia obrony w przypadku kataru, kichania i innych niepokojących objawów. Najlepiej wykorzystać go do zapobiegania.
Artykuł powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych.
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!