Rustykalna tarta z rabarbarem i kremem jaglanym
- 17 czerwca, 2016
- od
- Viola Urban
Tarta z rabarbarem to mój ulubiony deser z wykorzystaniem tego… warzywa. Uwielbiam jej kontrasty! Słodki, chrupiący spód, kremowy, delikatny krem jaglany i kwaśny rabarbarowy wierzch. Przygotowanie tego smakołyku trwa dosłownie 30 minut + czas potrzebny do pieczenia, a efekt jest naprawdę obłędny. Dodatkowym plusem jest to, że ciacho jest bardzo tanie w przygotowaniu.
Składniki potrzebne do przygotowania 12 porcji tarty rustykalnej z rabarbarem
Ciasto kruche pełnoziarniste
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 120 g zimnego oleju kokosowego
- 50 g cukru pudru z cukru trzcinowego – cukier można zastąpić słodzikiem np. erytrolem lub ksylitolem
- około 50-70 ml zimnej wody
- szczypta soli
Krem jaglany
- 150 g kaszy jaglanej
- 600 ml mleka migdałowego naturalnego
- 20 g cukru trzcinowego
- laska wanilii lub 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
Rabarbar
- około 5 łodyg czerwonego rabarbaru
- 100 ml soku pomarańczowego
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- garść płatków migdałowych
- listki melisy lub mięty do dekoracji
Przygotowanie
1. Kaszę jaglaną zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy na wolnym ogniu. Po około 20 minutach zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego, nasionka z jednej laski wanilii. Masę miksujemy na gładki krem. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na 1-centymetrowe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy połową soku pomarańczowego i zagotowujemy. W pozostałym soku rozprowadzamy 2 łyżki cukru trzcinowego i łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Cały czas mieszając dodajemy płyn do gotującego się rabarbaru. Kiedy powstanie gęsty kisiel zdejmujemy z ognia.
3. Dwa rodzaje mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy olej kokosowy, 50 g trzcinowego cukru pudru, zimną wodę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na ciasto wykładamy krem jaglany. Równomiernie rozprowadzamy na spodzie pozostawiając około 4-5 cm ciasta z każdej strony. Na wierzch nakładamy rabarbar. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz.
5. Tartę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut.
6. Wystudzoną tartę posypujemy garścią płatków migdałowych i ozdabiamy listkami melisy lub mięty.
Wartość odżywcza jednej porcji tarty z rabarbarem
- 270 kcal
- 5 g białka
- 12, 5 g tłuszczu
- 33 g węglowodanów
- 4,5 g błonnika
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!