O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Rustykalna tarta z rabarbarem i kremem jaglanym

Rustykalna tarta z rabarbarem i kremem jaglanym

Tarta z rabarbarem to mój ulubiony deser z wykorzystaniem tego… warzywa. Uwielbiam jej kontrasty! Słodki, chrupiący spód, kremowy, delikatny krem jaglany i kwaśny rabarbarowy wierzch. Przygotowanie tego smakołyku trwa dosłownie 30 minut + czas potrzebny do pieczenia, a efekt jest naprawdę obłędny. Dodatkowym plusem jest to, że ciacho jest bardzo tanie w przygotowaniu.

Wegańska tarta z rabarbarem i kremem jaglanym
Wegańska tarta z rabarbarem i kremem jaglanym

Składniki potrzebne do przygotowania 12 porcji tarty rustykalnej z rabarbarem

Ciasto kruche pełnoziarniste

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 120 g zimnego oleju kokosowego
  • 50 g cukru pudru z cukru trzcinowego – cukier można zastąpić słodzikiem np. erytrolem lub ksylitolem
  • około 50-70 ml zimnej wody
  • szczypta soli

Krem jaglany

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 600 ml mleka migdałowego naturalnego
  • 20 g cukru trzcinowego
  • laska wanilii lub 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego

Rabarbar

  • około 5 łodyg czerwonego rabarbaru
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • garść płatków migdałowych
  • listki melisy lub mięty do dekoracji

tarta z rabarbarem i kremem jaglanym
tarta z rabarbarem i kremem jaglanym

Przygotowanie

1. Kaszę jaglaną zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy na wolnym ogniu. Po około 20 minutach zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego, nasionka z jednej laski wanilii. Masę miksujemy na gładki krem. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na 1-centymetrowe kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy połową soku pomarańczowego i zagotowujemy. W pozostałym soku rozprowadzamy 2 łyżki cukru trzcinowego i łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Cały czas mieszając dodajemy płyn do gotującego się rabarbaru. Kiedy powstanie gęsty kisiel zdejmujemy z ognia.
3. Dwa rodzaje mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy olej kokosowy, 50 g trzcinowego cukru pudru, zimną wodę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na ciasto wykładamy krem jaglany. Równomiernie rozprowadzamy na spodzie pozostawiając około 4-5 cm ciasta z każdej strony. Na wierzch nakładamy rabarbar. Brzegi ciasta zawijamy do wewnątrz.
5. Tartę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut.
6. Wystudzoną tartę posypujemy garścią płatków migdałowych i ozdabiamy listkami melisy lub mięty.


Tarta rustykalna z kremem jaglanym i rabarbarem
Tarta rustykalna z kremem jaglanym i rabarbarem

Wartość odżywcza jednej porcji tarty z rabarbarem

  • 270 kcal
  • 5 g białka
  • 12, 5 g tłuszczu
  • 33 g węglowodanów
  • 4,5 g błonnika
Viola Urban

Oceniam swoim Okiem Dietetyka już od 8 lat. Z zawodu jestem dietetykiem, z zamiłowania poszukiwaczką doskonałego smaku, a z doświadczenia copywriterem i fotografem kulinarnym. Napisałam dwie książki kulinarne: "Poranne Inspiracje" oraz "Dieta na Wynos". Lubię inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach czytam, ćwiczę jogę i szukam dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 7 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

KUP MOJĄ DRUGĄ KSIĄŻKĘ

Patronat medialny Okiem Dietetyka

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

×