O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Sałatka z bakłażana, pestek granatu i orzechów włoskich

Sałatka z bakłażana, pestek granatu i orzechów włoskich

Najlepsze rzeczy powstają czasami w wyniku lenistwa. Jedną z takich rzeczy jest sałatka z bakłażana z dodatkiem pestek granatu i orzechów włoskich. Inspiracją do połączenia składników są genialne roladki z grillowanego bakłażana charakterystyczne dla kuchni gruzińskiej nazywane nigvziani badrijani. Ich przygotowanie jest dosyć żmudną pracą, dlatego postanowiłam przygotować sałatkę, która będzie smakować tak samo, ale nie będzie trzeba stać przy grillu przez pół godziny.

Sałatka z bakłażanem, orzechami, granatem i kolendrą
Sałatka z bakłażanem, orzechami, granatem i kolendrą

Sałatka z bakłażana – składniki (2 duże porcje)

  • spory bakłażan lub 2 małe
  • kasza bulgur / ryż / komosa ryżowa lub połączenie ziaren (ja użyłam Rice&More quinoa 3 kolory)
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pestki z 1/2 małego granatu
  • pęczek kolendry lub natka pietruszki
  • chili, mielone nasiona kolendry, sól

Sos orzechowy

  • garść orzechów włoskich
  • malutki ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki kolendry
  • mielone nasiona kolendry i kozieradki
  • sól i pieprz
  • 40-50ml zimnej wody
sałatka z pieczonego bakłażana z orzechami i pestkami granatu

Sałatka z bakłażana – przygotowanie

Bakłażana kroimy w kostkę. Solimy i odstawiamy na minimum 15 minut. Po tym czasie płuczemy i osuszamy ręcznikiem. Doprawiamy oliwą, mieloną kolendrą i chili. Lekko solimy i pieczemy do miękkości przez około 30 minut w temperaturze 180° C. Studzimy. W czasie pieczenia gotujemy ziarna zbóż według przepisu na opakowaniu. Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce o małych oczkach. Pestki granatu wyjmujemy ze skórki. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki sosu poza wodą umieszczamy w malakserze. Mielimy do momentu powstania orzechowego „piasku”. Następnie dolewamy wodę i miksujemy aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Wystudzone ziarna mieszamy z bakłażanem, marchewką, pestkami granatu, kolendrą i sosem. Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.

Sałatka z bakłażana, orzechów i pestek granatu
sałatka z pieczonego bakłażana z orzechami i pestkami granatu

Wartość odżywcza 1 porcji sałatki z bakłażana

1 porcja sałatki z tego przepisu dostarcza około

  • 411 kcal
  • 10,1 g białka
  • 15,7 g tłuszczu
  • 51,8 g węglowodanów
  • 9,5 g błonnika
Sałatka z bakłażana z orzechami i granatem – wartość odżywcza 2 porcji wyliczona w programie kcalmar.pro
Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

×