O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Ciasto korzenne z jabłkami i orzechami włoskimi

Ciasto korzenne z jabłkami i orzechami włoskimi

Jesień sprzyja korzennym smakom, a jabłka to w chwili obecnej jedne z najsmaczniejszych owoców – właśnie dlatego upiekłam dzisiaj ciasto korzenne z jabłkami i orzechami włoskimi. Orzechy włoskie genialnie komponują się z jabłkami i cynamonem, a dodatkowo pozytywnie wpływają na zdolności poznawcze naszego mózgu. Foremka w kształcie sowy (do kupienia w salonach à Tab) pasowała mi do tego wypieku idealnie – w końcu sowa to symbol mądrości. Ciasto przygotowuje się dosłownie w 15 minut i jest dziecinnie proste, ale nie wierz mi na słowo – koniecznie sprawdź u siebie w domu!

ciasto korzenne z jabłkami i orzechami (forma silikonowa z a Tab)
ciasto korzenne z jabłkami i orzechami (forma silikonowa z a Tab)

Składniki na ciasto korzenne z jabłkami (12 porcji)

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 50 ml syropu klonowego lub miodu naturalnego (można zamienić na cukier trzcinowy lub  kokosowy)
  • 50 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 200 g mąki orkiszowej (u mnie typ 650 pomieszany z 2000)
  • 40 g mąki gryczanej (jeśli nie masz użyj więcej orkiszowej)
  • płaska łyżeczka dobrej jakości proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2-3 szczypty przyprawy do piernika
  • 2 jabłka
  • 50 g orzechów włoskich

Narzędzia

  • forma silikonowa (sówka do kupienia TUTAJ) – opcjonalnie może być też forma blaszana, ale w tym przypadku wyłóż ją papierem do pieczenia
  • tarka o grubych oczkach
  • blender z ostrzem S (niekoniecznie – orzechy można posiekać nożem)
  • mikser (niekoniecznie – w tym przypadku rózga także wystarczy)
korzenne ciasto z orzechami i jabłkami
korzenne ciasto z orzechami i jabłkami

Ciasto korzenne z jabłkami – przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180° C. Jajka ubijamy, następnie dodajemy syrop klonowy (lub inny zamiennik cukru) oraz olej. W osobnej misce mieszamy mąki, sól, spulchniacze oraz przyprawy korzenne. Przesiewamy do miski ze składnikami płynnymi cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do ciasta. Orzechy włoskie siekamy w blenderze lub za pomocą noża. Dodajemy do reszty składników i starannie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Wkładamy do piekarnika na 45-55 minut (do suchego patyczka). Czas pieczenia zależy od soczystości i wielkości jabłek.

korzenne ciasto z orzechami i jabłkami (patera z kamienia - a Tab, wianek świąteczny - home&you)
korzenne ciasto z orzechami i jabłkami (patera z kamienia – a Tab, wianek świąteczny – home&you)

Wartość odżywcza ciasta korzennego z jabłkami i orzechami

1 porcja ciast to

  • około 218 kcal
  • 7 g białka
  • 10 g tłuszczu
  • 22 g węglowodanów
Ciasto korzenne z jabłkami - wartość odżywcza 10 porcji (wyliczona w programie kcalmar.pro)
Ciasto korzenne z jabłkami – wartość odżywcza 10 porcji (wyliczona w programie kcalmar.pro)
korzenne ciasto z orzechami i jabłkami (patera z kamienia - a Tab, wianek świąteczny - home&you)
korzenne ciasto z orzechami i jabłkami

Zapisz

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×