Ciasto korzenne z jabłkami i orzechami włoskimi
- 20 listopada, 2016
- od
- Viola Urban
Jesień sprzyja korzennym smakom, a jabłka to w chwili obecnej jedne z najsmaczniejszych owoców – właśnie dlatego upiekłam dzisiaj ciasto korzenne z jabłkami i orzechami włoskimi. Orzechy włoskie genialnie komponują się z jabłkami i cynamonem, a dodatkowo pozytywnie wpływają na zdolności poznawcze naszego mózgu. Foremka w kształcie sowy (do kupienia w salonach à Tab) pasowała mi do tego wypieku idealnie – w końcu sowa to symbol mądrości. Ciasto przygotowuje się dosłownie w 15 minut i jest dziecinnie proste, ale nie wierz mi na słowo – koniecznie sprawdź u siebie w domu!
Składniki na ciasto korzenne z jabłkami (12 porcji)
- 4 jajka
- szczypta soli
- 50 ml syropu klonowego lub miodu naturalnego (można zamienić na cukier trzcinowy lub kokosowy)
- 50 ml oleju rzepakowego lub kokosowego
- 200 g mąki orkiszowej (u mnie typ 650 pomieszany z 2000)
- 40 g mąki gryczanej (jeśli nie masz użyj więcej orkiszowej)
- płaska łyżeczka dobrej jakości proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2-3 szczypty przyprawy do piernika
- 2 jabłka
- 50 g orzechów włoskich
Narzędzia
- forma silikonowa (sówka do kupienia TUTAJ) – opcjonalnie może być też forma blaszana, ale w tym przypadku wyłóż ją papierem do pieczenia
- tarka o grubych oczkach
- blender z ostrzem S (niekoniecznie – orzechy można posiekać nożem)
- mikser (niekoniecznie – w tym przypadku rózga także wystarczy)
Ciasto korzenne z jabłkami – przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180° C. Jajka ubijamy, następnie dodajemy syrop klonowy (lub inny zamiennik cukru) oraz olej. W osobnej misce mieszamy mąki, sól, spulchniacze oraz przyprawy korzenne. Przesiewamy do miski ze składnikami płynnymi cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do ciasta. Orzechy włoskie siekamy w blenderze lub za pomocą noża. Dodajemy do reszty składników i starannie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Wkładamy do piekarnika na 45-55 minut (do suchego patyczka). Czas pieczenia zależy od soczystości i wielkości jabłek.
Wartość odżywcza ciasta korzennego z jabłkami i orzechami
1 porcja ciast to
- około 218 kcal
- 7 g białka
- 10 g tłuszczu
- 22 g węglowodanów
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!