Jogurtowe pancakes z jagodami
- 13 lipca, 2014
- od
- Viola Urban
Placuszki jogurtowo-miodowe z jagodami, truskawkami i nektarynką to śniadaniowe danie jakie chodziło za mną od bardzo dawna. Nie ukrywam, że usmażenie takich “idealnych” placuszków to wyczyn wymagający doskonałej patelni beztłuszczowej, ale warto! 15 minut i iście królewskie śniadanie pojawi się na waszym talerzu.
Składniki na 2 porcje
– 2 jajka
– 60g mąki pszennej
– 60g mąki kukurydzianej
– czubata łyżka otrąb owsianych
– mały jogurt naturalny
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżka miodu akacjowego lub innego delikatnego
– łyżka oleju rzepakowego
– garść czarnych jagód
Sposób przygotowania
Wersja dla leniuchów (czyt. dla mnie) – wymieszać wszystkie składniki poza jagodami na gładką masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Smażyć na bardzo małym ogniu bez tłuszczu i modlić się, żeby wyszły :D
Wersja standard: Jajka ubić na pianę. Dodać miód i jogurt. Mąkę pszenną, kukurydzianą, otręby i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać jeszcze łyżkę otrąb. Na sam koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Grube placki smażyć na suchej patelni na bardzo wolnym ogniu. Ostrożnie przewracać za pomocą drewnianej łopatki w momencie kiedy pojawią się na powierzchni pękające bąbelki powietrza, a brzegi naleśnika lekko obeschną.
Placki podawać ze świeżymi owocami.. Polecam truskawki, jagody i brzoskwinie lub nektarynki.
Smacznego głodomory!
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!