Wegański pasztet z fasoli
- 12 kwietnia, 2017
- od
- Viola Urban
Tak jak obiecałam – dzisiaj na blogu kolejny przepis. Moim zdaniem świetnie wpasuje się w wielkanocne menu. Pieczony wegański pasztet z fasoli jest nieco podobny w smaku do smalcu z fasoli, który jest jednym z waszych ulubionych przepisów. Pasztet ma nieco inną strukturę z uwagi na fakt, że wzbogaciłam go mielonym, odtłuszczonym siemieniem lnianym. Dzięki temu łatwo daje się kroić w plasterki. Jestem święcie przekonana, że fasola, jabłka i majeranek to doskonałe trio – z formie kremowej zupy smakują równie dobrze! Jeśli nie lubcie żurku sprawdzi się ona na wielkanocnym stole. Wzbogacona odrobiną chrzanu i białą kiełbasą dobrej jakości stanie się nowym świątecznym hitem!
Składniki [10 porcji]
- 400 g ugotowanej białej fasoli
- 30 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 duża cebula
- 1 spore kwaśne jabłko
- 2-3 liście laurowe
- majeranek – najlepiej świeży
- 2 ziela angielskie
- 1 ząbek czosnku (jeśli lubicie więcej możecie dodać kilka)
- 3-4 łyżki siemienia lnianego odtłuszczonego (opcjonalnie zmielone płatki owsiane)
- łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- sól oraz pieprz czarny
Do pasztetu można dodać jeden z poniższych dodatków
- zielony pieprz z zalewy
- suszoną żurawinę uprzednio namoczoną we wrzątku i mocno odciśniętą
- musztardę francuską
- suszone leśne grzyby namoczone we wrzątku, posiekane i pokrojone w paski
- pokrojone w paseczki suszone lub wędzone śliwki
Pasztet z fasoli – przygotowanie
Jabłko oraz cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, pozostałe przyprawy oraz jabłko. Dusimy na patelni na małym ogniu aż jabłko się rozpadnie. Wyjmujemy liście laurowe i ziela angielskie. Zawartość patelni oraz fasolę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Dodajemy siemię lniane, pozostały olej i ewentualnie wybrane dodatki smakowe. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju rzepakowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170º C na około 40-45 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji
1 plasterek pasztetu z fasoli dostarcza około:
- 97 kcal
- 4 g białka
- 4 g tłuszczu (z nierafinowanego kokosa i orzechów laskowych)
- 11 g węglowodanów (naturalny cukier z daktyli)
- 3 g błonnika
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!