O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

SOCIAL media

Instagram Feed

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

EKSPERCKI BLOG DLA WYJĄTKOWO DOCIEKLIWYCH
Wegański pasztet z fasoli

Wegański pasztet z fasoli

Tak jak obiecałam – dzisiaj na blogu kolejny przepis. Moim zdaniem świetnie wpasuje się w wielkanocne menu. Pieczony wegański pasztet z fasoli jest nieco podobny w smaku do smalcu z fasoli, który jest jednym z waszych ulubionych przepisów. Pasztet ma nieco inną strukturę z uwagi na fakt, że wzbogaciłam go mielonym, odtłuszczonym siemieniem lnianym. Dzięki temu łatwo daje się kroić w plasterki. Jestem święcie przekonana, że fasola, jabłka i majeranek to doskonałe trio – z formie kremowej zupy smakują równie dobrze! Jeśli nie lubcie żurku sprawdzi się ona na wielkanocnym stole. Wzbogacona odrobiną chrzanu i białą kiełbasą dobrej jakości stanie się nowym świątecznym hitem!

pasztet wegański z fasoli (drewniana deska à Tab)

Składniki [10 porcji]

  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 30 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 duża cebula
  • 1 spore kwaśne jabłko
  • 2-3 liście laurowe
  • majeranek – najlepiej świeży
  • 2 ziela angielskie
  • 1 ząbek czosnku (jeśli lubicie więcej możecie dodać kilka)
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego odtłuszczonego (opcjonalnie zmielone płatki owsiane)
  • łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • sól oraz pieprz czarny

Do pasztetu można dodać jeden z poniższych dodatków

  • zielony pieprz z zalewy
  • suszoną żurawinę uprzednio namoczoną we wrzątku i mocno odciśniętą
  • musztardę francuską
  • suszone leśne grzyby namoczone we wrzątku, posiekane i pokrojone w paski
  • pokrojone w paseczki suszone lub wędzone śliwki
Pasztet z fasoli z jabłkiem i majerankiem

Pasztet z fasoli – przygotowanie

Jabłko oraz cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanej patelni z jedną łyżką oleju szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, pozostałe przyprawy oraz jabłko. Dusimy na patelni na małym ogniu aż jabłko się rozpadnie. Wyjmujemy liście laurowe i ziela angielskie. Zawartość patelni oraz fasolę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Dodajemy siemię lniane, pozostały olej i ewentualnie wybrane dodatki smakowe. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju rzepakowego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170º C na około 40-45 minut.

pasztet z fasoli idealny na święta
pasztet z fasoli idealny na święta

Wartość odżywcza 1 porcji

1 plasterek pasztetu z fasoli dostarcza około:

  • 97 kcal
  • 4 g białka
  • 4 g tłuszczu (z nierafinowanego kokosa i orzechów laskowych)
  • 11 g węglowodanów (naturalny cukier z daktyli)
  • 3 g błonnika

 

Zapisz

Viola Urban

Ocenia Okiem Dietetyka od 3 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz kulinarnych rewolucji, z doświadczenia copywriter i social media ninja. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i aktywności fizycznej. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście razem z przyjaciółmi. "Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu"

O MNIE

Cześć! Jestem Viola i od ponad 3 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

social media

Instagram

ZAPRASZAMY

kategorie bloga

Najnowsze porady

REKLAMY PARTNERÓW BLOGA

×