Krem z białej fasoli z pieczonymi jabłkami i majerankiem

Krem z białej fasoli z pieczonymi jabłkami i majerankiem

Dzisiaj zupa krem z białej fasoli doprawiona musem z pieczonych jabłek i majerankiem. Dlatego akurat taka propozycja? Bo uwielbiam kuchnię opierającą się na sezonowych produktach! Tym razem ostatnie podrygi jesieni objawiły się poprzez strączki, symbol jesieni, czyli jabłka i tradycyjnych polskie przyprawy w postaci świeżego majeranku i liści laurowych. Do tego nierafinowany olej rzepakowy, kilka orzechów włoskich i grubo mielony czarny pieprz. Proste, niedrogie, bardzo zdrowe, a co najważniejsze smaczne!

bulion warzywny - baza do niemal każdej dobrej zupy
bulion warzywny – baza do niemal każdej dobrej zupy

Składniki (2 porcje)

  • 250-300 ml bulionu warzywnego
  • 250 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 duże słodkie jabłko
  • łyżeczka miodu
  • świeży majeranek
  • sól

Dekoracja (opcjonalnie)

  • łyżka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
  • czarny grubo mielony pieprz
  • 4 orzechy włoskie lub 2 łyżki prażonej kaszy gryczanej
  • chipsy jabłkowe
  • świeży majeranek
Pieczone jabłka idealnie komponują się z białą fasolą
Pieczone jabłka idealnie komponują się z białą fasolą

Krem z białej fasoli i pieczonych jabłek – przygotowanie

Jabłka kroimy na cząstki, pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy grubo mielonym pieprzem i majerankiem. Pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 180° C. Ugotowaną do miękkości fasolę zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy pieczone jabłka (można je obrać ze skórek – wtedy zupa będzie miała jasny, jednolity kolor), łyżkę świeżego majeranku oraz miód. Miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy. Krem nalewamy do miseczek. Podajemy z orzechami włoskimi, surowym olejem rzepakowym i świeżym majerankiem. Opcjonalnie można też dodać chipsy jabłkowe i/lub prażoną kaszę gryczaną.

Zupa krem z białej fasoli, pieczonego jabłka i majeranku
Zupa krem z białej fasoli, pieczonego jabłka i majeranku

Wartość odżywcza 1 porcji kremu z białej fasoli

  • 300 kcal
  • aż 11 g białka mimo, że zupa jest (prawie) wegańska
  • 10 g tłuszczu pochodzącego z surowego oleju i orzechów
  • 35 g węglowodanów pochodzących z fasoli
  • aż 11 g błonnika pokarmowego, czyli około 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten składnik
Zupa krem z białej fasoli, pieczonych jabłek i majeranku - wartość odżywcza 1 porcji [wyliczona w programie kcalmar.pro]
Zupa krem z białej fasoli, pieczonych jabłek i majeranku – wartość odżywcza 1 porcji [wyliczona w programie kcalmar.pro]

Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych

logo Baziółka

logo Baziółka

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

 | Website

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Viola Urban

Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!

Newsletter Okiem Dietetyka

.

DIETA POD OKIEM DIETETYKA

KATEGORIE BLOGA

KUP MOJĄ NAJNOWSZĄ KSIĄŻKĘ

×