Krem z białej fasoli z pieczonymi jabłkami i majerankiem
- 08 grudnia, 2016
- od
- Viola Urban
Dzisiaj zupa krem z białej fasoli doprawiona musem z pieczonych jabłek i majerankiem. Dlatego akurat taka propozycja? Bo uwielbiam kuchnię opierającą się na sezonowych produktach! Tym razem ostatnie podrygi jesieni objawiły się poprzez strączki, symbol jesieni, czyli jabłka i tradycyjnych polskie przyprawy w postaci świeżego majeranku i liści laurowych. Do tego nierafinowany olej rzepakowy, kilka orzechów włoskich i grubo mielony czarny pieprz. Proste, niedrogie, bardzo zdrowe, a co najważniejsze smaczne!
Składniki (2 porcje)
- 250-300 ml bulionu warzywnego
- 250 g ugotowanej białej fasoli
- 1 duże słodkie jabłko
- łyżeczka miodu
- świeży majeranek
- sól
Dekoracja (opcjonalnie)
- łyżka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
- czarny grubo mielony pieprz
- 4 orzechy włoskie lub 2 łyżki prażonej kaszy gryczanej
- chipsy jabłkowe
- świeży majeranek
Krem z białej fasoli i pieczonych jabłek – przygotowanie
Jabłka kroimy na cząstki, pozbawiamy gniazd nasiennych, układamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy grubo mielonym pieprzem i majerankiem. Pieczemy przez około 20-30 minut w temperaturze 180° C. Ugotowaną do miękkości fasolę zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy pieczone jabłka (można je obrać ze skórek – wtedy zupa będzie miała jasny, jednolity kolor), łyżkę świeżego majeranku oraz miód. Miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy. Krem nalewamy do miseczek. Podajemy z orzechami włoskimi, surowym olejem rzepakowym i świeżym majerankiem. Opcjonalnie można też dodać chipsy jabłkowe i/lub prażoną kaszę gryczaną.
Wartość odżywcza 1 porcji kremu z białej fasoli
- 300 kcal
- aż 11 g białka mimo, że zupa jest (prawie) wegańska
- 10 g tłuszczu pochodzącego z surowego oleju i orzechów
- 35 g węglowodanów pochodzących z fasoli
- aż 11 g błonnika pokarmowego, czyli około 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten składnik
Przepis powstał we współpracy z marką Baziółka – producentem świeżych ziół doniczkowych
Zapisz
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!