Neapolitańskie ciasteczka taralli z migdałami i oliwą
- 20 lipca, 2018
- od
- Viola Urban
Taralli to ciasteczka, które pokochałam będąc w Neapolu (fotki z podróży znajdziesz na moim Instagramie – KLIK). Choć zajadałam się pizzą, pysznymi lodami i owocami morza, to te migdałowo-oliwne talarki polubiłam tak bardzo, że postanowiłam odtworzyć je w domu i podzielić się z Wami przepisem. Nie jest to może przepis fit, bo ciasteczka są kaloryczne z uwagi na sporą zawartości tłuszczów. Są to jednak tłuszcze bardzo wartościowe pochodzące z oliwy oraz migdałów, dlatego publikuję Wam przepis na 15 obłędnie pysznych neapolitańskich ciasteczek Taralli. Spróbuj, a nie pożałujesz! Tylko nie rób podwójnej porcji, bo Twoja silna wola może nie wystarczyć!
Składniki [15 ciasteczek Taralli z migdałami i oliwą]
- mąka pszenna (można użyć pół na pół zwykłej i pełnoziarnistej) – 250 g
- oliwa z oliwek (polecam pikantną oliwę np. GranFrutatto – więcej o właściwościach oliwy z oliwek przeczytasz TUTAJ) – około 100 g
- drożdże suszone – 1/2 opakowania
- cukier trzcinowy – duża szczypta
- pieprz czarny grubo mielony – 1 łyżeczka
- sól morska – 1 płaska łyżeczka
- ciepła woda – około 1/2 szklanki
- migdały – 3 garście (u mnie niestety zabrakło migdałów, dlatego użyłam pół na pół migdałów z pestkami dyni – lepsza jest opcja z samymi migdałami)
Taralli z migdałami i oliwą – przygotowanie
Drożdże, 50 g mąki i cukier trzcinowy mieszamy ze 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Zaczyn powinien podrosnąć. W tym czasie kroimy migdały. Polecam lekkie przesiekanie, fajnie, kiedy migdały mają duże, widoczne kawałki. Do miski wsypujemy mąkę, sól i pieprz. Mieszamy. Dodajemy oliwę, pozostałą ciepłą wodę oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Na sam koniec dodajemy migdały. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. Ciasto dzielimy na 15 równych porcji. Z każdej porcji ciasta formujemy wałek, skręcamy go mocno wokół własnej osi i zlepiamy w krążek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejne 30 minut. ciasteczka powinny być całkowicie wysuszone i chrupiące, więc jeśli macie możliwość, możecie włączyć tryb termoobieg.
Wartość odżywcza 1 ciasteczka taralli z migdałami i oliwą
- Kalorie – 160 kcal
- Białko – 3,2 g
- Tłuszcze – 10,4 g (głównie kwasy tłuszczowe jednonienasycone)
- Węglowodany – 12,7g
- Błonnik – 1,3 g
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!