Brownie z batatów – bezglutenowe i wysokobiałkowe
- 03 listopada, 2016
- od
- Viola Urban
Brownie z batatów – kolejny przepis na fit ciacho. Jeśli zostały Ci bataty z obiadu, to w 15 minut przygotujesz sobie ten pyszny deser. Żadna wielka filozofia. Blender, kilka składników i 40 minut pieczenia. Voila! Gotowe. Ciasto jest bogate w białko i błonnik. Nadaje się dla osób, które przestrzegają diety bezglutenowej.
Składniki [12 porcji brownie]
- 400 g batatów upieczonych w folii
- 3 jajka
- 60-70 g daktyli
- 30 g gorzkiego kakao
- 2 miarki odżywki białkowej WPC – ja użyłam ciasteczkowej
- 30 g mąki z amarantusa
- 30 g mąki kokosowej
- 40 g oleju rzepakowego lub kokosowego
Przygotowanie
Upieczone, wystudzone bataty obieramy ze skóry. Blendujemy razem z jajkiem, olejem i daktylami na gładką masę. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę kokosową, amarantusową, odżywkę i kakao). Dokładnie mieszamy składniki suche z masą z batatów. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na około 35-40 minut.
Wartość odżywcza brownie z batatów
1 porcja brownie to:
- 140 kcal
- 7 g białka
- 6 g tłuszczu
- 12 g węglowodanów
- ponad 3 g błonnika
Mam na imię Viola Urban i wyzwolę w Tobie apetyt na zdrowe odżywienie. Od ponad 10 lat, razem ze wspierającymi blog ekspertami, dzielę się wiedzą, opinią i inspiracjami kulinarnymi. Czytając nasze wpisy poznasz podstawowe i zaawansowane informacje z zakresu zdrowego odżywiania i nauczysz się gotować naprawdę smacznie. Znajdziesz tutaj teksty merytoryczne, przepisy kulinarne, recenzje produktów, restauracji i książek, a także trochę motywacji i prawdziwych historii. Rozgość się - ten blog powstał dla Ciebie!